Connect with us
Publicitate

Actualitate

Mic la stat, mare la măsurat. Despre deloc banalul micrometru (P)

Publicat

Suntem obișnuiți să aflăm despre realizări exprimate în cifre foarte mari. Așteptăm deschiderea autostrăzilor de sute de kilometri. Ne dorim telefoane mobile cu baterii de capacitate de multe mii de mAh. Ne declarăm fascinați de mașini vândute pentru zeci de milioane de dolari. Lucrurile mici nu sunt atât de atractive. Din fericire, acestea din urmă sunt create de oameni pasionați, care folosesc instrumente de precizie, specializate. Unul dintre acestea este micrometrul.

Un micrometru este un dispozitiv pentru măsurarea precisă a distanțelor extrem de mici. Versiunile moderne sunt precise până la peste 1/10.000 centimetri. Micrometrul este necesar în scenariul în care până și cel mai mic spațiu dintre obiecte poate cauza probleme sau dificultăți.

Dacă era încă un mister, numele vine de la faptul că poate măsura distanțe mici, insesizabile pentru ochiul uman, de nivelul micrometrilor.

Modelele din care poți alege

Mai multe componente înseamnă și mai multe tipuri de micrometre. Iată care sunt:

Micrometru de exterior

Acest tip de micrometru este proiectat pentru măsurarea exteriorului obiectelor, de exemplu diametrul exterior. Vei recunoaște aceste modele prin felul în care arată și se mișcă. Cel mai apropiat obiect cu care putem compara este o clemă care se deschide și se închide rotind un șurub intern. Într-un micrometru de acest tip, obiectul pe care vrei să îl măsuri este fixat între nicovală (capătul staționar al clemei) și ax (partea în mișcare a clemei). Odată ce obiectul este securizat în clemă, folosește sistemul de numerotare de pe manșon pentru a afla dimensiunea.

Micrometru de interior

În timp ce un micrometru de exterior este utilizat pentru măsurarea diametrului exterior al unui obiect, un micrometru de interior este utilizat pentru a măsura diametrul interior. Acesta arată mai degrabă ca un stilou, dar cu un manșon în zona mediană, care se învârte. Pe măsură ce manșonul se rotește, micrometrul se extinde, până când fiecare capăt al instrumentului atinge marginile interioare ale spațiului de măsurat. Acum folosește sistemul de numerotare pentru a afla dimensiunea.

Micrometru de adâncime

În timp ce micrometrele de interior și de exterior sunt folosite pentru a măsura diametrul exterior sau interior al unui obiect, un micrometru de adâncime este pentru măsurarea adâncimii unui orificiu sau al unei adâncituri. Micrometrele de adâncime au o bază care se aliniază cu partea superioară a adâncimii care trebuie măsurată. În aceeași manieră, rotește manșonul și utilizează sistemul de numerotare pentru a descoperi dimensiunea.

În ce scenarii poți folosi un micrometru

Va veni momentul în care vei avea nevoie de o măsurătoare precisă. Este și primul scenariu în care vei folosi un micrometru. Așa cum am menționat mai sus, poți alege dintre mai multe modele diferite, în funcție de ceea ce trebuie măsurat. Aceasta ar putea fi dimensiunea unei conducte, a unei scule sau a unor obiecte din exterior. Mai precis, ar putea fi vorba despre lățimea interioară a unei conducte, a unui rulment sau a unui alt obiect gol. Sau aceasta ar putea fi adâncimea unei găuri.

Un micrometru este, așadar, un instrument de bază atunci când este necesară o măsurare precisă, fără elememente necunoscute. Micrometrele vin în mai multe modele și stiluri pentru a se potrivi cu nevoile oricărui obiect necesar a fi măsurat. Deoarece un micrometru are doar o durată de măsurare limitată, acestea vin frecvent în pachete de diferite dimensiuni pentru a satisface nevoi diferite.

Alte lucruri de știut

Compără diametrul exterior. Deoarece un micrometru este proiectat pentru o sarcină specifică, pentru a măsura o dimensiune specifică, trebuie să știi dimensiunea pe care o să o măsori. Este vorba de diametrul exterior, diametrul interior, lungimea, grosimea sau lățimea? Dacă nu ai idee ce să alegi, atunci selectează diametrul exterior. Este cel mai folosit model, iar utilizarea sa este largă.

Mergi pe mâna modelelor cu nicovala plată. Aceasta este nicovala potrivită pentru cele mai comune măsurători. O nicovală plată este cea mai folosită nicovală în micrometre. Poate fi folosită pentru multe obiecte. O puteți folosi pentru măsurarea diametrului unei bile, a unui tub, a unui cub etc. De asemenea, este utilizată pentru a măsura lungimea corpului tubului, grosimea hârtiei ș.a. O nicovală plană este de încredere pentru a oferi o măsurare precisă.

Alege modelul digital în locul celui analogic. Modelul digital îți va permite să citești măsurătorile. Nu este necesar să calculezi nimic, tot ce trebuie să faci este să identifici ce numere sunt afișate pe ecranul LCD. Cu un micrometru digital, nu trebuie să investești mai întâi timp pentru a cunoaște micrometrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate