Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mic la stat, mare la măsurat. Despre deloc banalul micrometru (P)


Publicat

Suntem obișnuiți să aflăm despre realizări exprimate în cifre foarte mari. Așteptăm deschiderea autostrăzilor de sute de kilometri. Ne dorim telefoane mobile cu baterii de capacitate de multe mii de mAh. Ne declarăm fascinați de mașini vândute pentru zeci de milioane de dolari. Lucrurile mici nu sunt atât de atractive. Din fericire, acestea din urmă sunt create de oameni pasionați, care folosesc instrumente de precizie, specializate. Unul dintre acestea este micrometrul.

Un micrometru este un dispozitiv pentru măsurarea precisă a distanțelor extrem de mici. Versiunile moderne sunt precise până la peste 1/10.000 centimetri. Micrometrul este necesar în scenariul în care până și cel mai mic spațiu dintre obiecte poate cauza probleme sau dificultăți.

Dacă era încă un mister, numele vine de la faptul că poate măsura distanțe mici, insesizabile pentru ochiul uman, de nivelul micrometrilor.

Modelele din care poți alege

Mai multe componente înseamnă și mai multe tipuri de micrometre. Iată care sunt:

Micrometru de exterior

Acest tip de micrometru este proiectat pentru măsurarea exteriorului obiectelor, de exemplu diametrul exterior. Vei recunoaște aceste modele prin felul în care arată și se mișcă. Cel mai apropiat obiect cu care putem compara este o clemă care se deschide și se închide rotind un șurub intern. Într-un micrometru de acest tip, obiectul pe care vrei să îl măsuri este fixat între nicovală (capătul staționar al clemei) și ax (partea în mișcare a clemei). Odată ce obiectul este securizat în clemă, folosește sistemul de numerotare de pe manșon pentru a afla dimensiunea.

Micrometru de interior

În timp ce un micrometru de exterior este utilizat pentru măsurarea diametrului exterior al unui obiect, un micrometru de interior este utilizat pentru a măsura diametrul interior. Acesta arată mai degrabă ca un stilou, dar cu un manșon în zona mediană, care se învârte. Pe măsură ce manșonul se rotește, micrometrul se extinde, până când fiecare capăt al instrumentului atinge marginile interioare ale spațiului de măsurat. Acum folosește sistemul de numerotare pentru a afla dimensiunea.

Micrometru de adâncime

În timp ce micrometrele de interior și de exterior sunt folosite pentru a măsura diametrul exterior sau interior al unui obiect, un micrometru de adâncime este pentru măsurarea adâncimii unui orificiu sau al unei adâncituri. Micrometrele de adâncime au o bază care se aliniază cu partea superioară a adâncimii care trebuie măsurată. În aceeași manieră, rotește manșonul și utilizează sistemul de numerotare pentru a descoperi dimensiunea.

În ce scenarii poți folosi un micrometru

Va veni momentul în care vei avea nevoie de o măsurătoare precisă. Este și primul scenariu în care vei folosi un micrometru. Așa cum am menționat mai sus, poți alege dintre mai multe modele diferite, în funcție de ceea ce trebuie măsurat. Aceasta ar putea fi dimensiunea unei conducte, a unei scule sau a unor obiecte din exterior. Mai precis, ar putea fi vorba despre lățimea interioară a unei conducte, a unui rulment sau a unui alt obiect gol. Sau aceasta ar putea fi adâncimea unei găuri.

Un micrometru este, așadar, un instrument de bază atunci când este necesară o măsurare precisă, fără elememente necunoscute. Micrometrele vin în mai multe modele și stiluri pentru a se potrivi cu nevoile oricărui obiect necesar a fi măsurat. Deoarece un micrometru are doar o durată de măsurare limitată, acestea vin frecvent în pachete de diferite dimensiuni pentru a satisface nevoi diferite.

Alte lucruri de știut

Compără diametrul exterior. Deoarece un micrometru este proiectat pentru o sarcină specifică, pentru a măsura o dimensiune specifică, trebuie să știi dimensiunea pe care o să o măsori. Este vorba de diametrul exterior, diametrul interior, lungimea, grosimea sau lățimea? Dacă nu ai idee ce să alegi, atunci selectează diametrul exterior. Este cel mai folosit model, iar utilizarea sa este largă.

Mergi pe mâna modelelor cu nicovala plată. Aceasta este nicovala potrivită pentru cele mai comune măsurători. O nicovală plată este cea mai folosită nicovală în micrometre. Poate fi folosită pentru multe obiecte. O puteți folosi pentru măsurarea diametrului unei bile, a unui tub, a unui cub etc. De asemenea, este utilizată pentru a măsura lungimea corpului tubului, grosimea hârtiei ș.a. O nicovală plană este de încredere pentru a oferi o măsurare precisă.

Alege modelul digital în locul celui analogic. Modelul digital îți va permite să citești măsurătorile. Nu este necesar să calculezi nimic, tot ce trebuie să faci este să identifici ce numere sunt afișate pe ecranul LCD. Cu un micrometru digital, nu trebuie să investești mai întâi timp pentru a cunoaște micrometrul.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Regulile din sălile de fitness. Primele deschise ar putea fi spațiile cu aparate de forță

Publicat

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe a declarat, vineri, că data la care se vor redeschide sălile de fitness va fi stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, iar într-o primă fază se va analiza posibilitatea redeschiderii doar a zonelor unde se folosesc aparatele de forță.

„Deschiderea sălilor de fitness este un subiect de impact. În ultima lună, pe această temă, am purtat multe discuții atât reprezentanții acestei industrii, cât și cu cei din INSP și Ministerul Sănătății. Nu vă ascund faptul că în acest moment lucrăm la niște norme care să definească cadrul în care se pot relua activitățile în săli și de asemenea nu vă ascund faptul că sunt îngrijorat de numărul de cazuri raportat ieri (n.r. joi).

Dacă nu se va dovedi că este o creștere a numărului de cazuri, după anumite reguli vom avea posibilitatea să stabilim deschiderea sălilor de fitness. În momentuld e față sunt sute de mii de români care așteaptă acest lucru”, a declarat Ionuț Stroe la Digi24.

*Cum se vor desfășura antrenamentele

Potrivit ministrului, masca pe față în regim de efort fizic este un lucru care nu se va impune ca normă. În schimb, normele care vor trebui să fie respectate țin de un triaj epidemiologic, de o termometrizare a persoanelor la intrarea în sală.

”Accesul se va face doar în baza unei programări prealabile, numărul persoanelor trebuie să fie limitat la capacitatea sălii și atenție, suprafața sălii se împarte la cei 7 metri pătrați menționați de noi în Ordin, astfel încât să putem afla numărul maxim de persoane care pot folosi aparatele în același timp. Organizarea spațiului de pregătire sportivă trebuie făcută astfel încât să se mențină distanțarea fizică. Dezinfectarea aparatelor trebuie făcută după fiecare utilizare.

Analizăm într-o primă fază să se redeschidă doar spațiile de aparate de forță, dar nu și cele care sunt folosite pentru regim colectiv, cu clase. Administratorul sălii va dispune aceste norme, el va decide cum își organizează activitatea, cum va satisface interesul tuturor clienților, nu vom impune o limită la resursa timp”, a spus ministrul Stroe.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Documente necesare pentru plata de la stat a unei părți din salariu. Modelul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Ordinul președintelui ANOFM privind modelul documentelor ce trebuie completate de către angajator pentru a putea beneficia de plata, de la stat, a unui procent din salariu, pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Este vorba despre:

*cererea care trebuie semnată și datată de reprezentantul legal;
*declarația pe propria răspundere
*lista persoanelor care beneficiază de această sumă.

Plata de către stat a unui procent din salariu pentru cei care se întorc din șomajul tehnic a fost stabilită prin Ordonanța de Urgență 92/2020, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Practic, statul (prin fondurile europene) susține 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020, adică nu mai mult de 2.253 lei. Practic, statul decontează acea parte din salariu, pe o durată de trei luni.

Angajatorii trebuie, însă, să mențină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020. Excepție fac lucrătorii sezonieri.

Sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO:14 premii obținute de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia, la concursuri online de interpretare muzicală

Publicat

Cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” au câștigat, în luna mai, 14 premii importante la concursuri online de interpretare muzicală vocală și instrumentală, potrivit reprezentanților CJ Alba.

Cele mai multe distincții au fost câștigate la Concursul Internațional online de Interpretare Vocală și Instrumentală „The Sound of Music” Oradea, desfășurat în perioada 23 – 24 mai 2020. „The Sound of Music” este un concurs dedicat atât amatorilor cât și profesioniștilor, iar printre participanți s-au aflat și 13 cursanți ai Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, de la clasele: Canto muzică-ușoară – prof. coordonator Marinela Popa, Instrumente de suflat – prof. coordonator Nicolae Vancu, Chitară (clasa externă din Cugir) – prof. coordonator Silviu Oprișiu, Pian – prof. coordonator Oana Cîrstea și Orgă electronică – prof. coordonator Ovidiu Tăran. În urma jurizării, cursanții din Alba au obținut următoarele premii:

SECȚIUNEA – MUZICĂ UȘOARĂ :

PREMIUL DE EXCELENȚĂ:

Patricia Vodă – 15 ani (anul II de studiu)

PREMIUL I:

Eliana Burde – 14 ani (an III de studiu)

Georgiana Claudia Zbutea – 16 ani ( anul IV de studiu)

Moțoc Diana – 28 ani (anul I de studiu)

PREMIUL II:

Ciama Isabela – 12 ani – (anul IV de studiu)

Iris Lasc – 10 ani (anul III de studiu)

Maria Imbre – 13 ani (anul II de studiu)

Alexandra Sălcudean – (anul I de studiu)

SECȚIUNEA -MUZICĂ INSTRUMENTALĂ – CHITARĂ:

PREMIUL DE EXCELENȚĂ:

Petrișor Rareș – 12 ani (anul III de studiu)

SECȚIUNEA: MUZICĂ TRADIȚIONALĂ – INSTRUMENTE:

PREMIUL I:

Balea Alex Nicolae – 13 ani (anul V de studiu)

SECȚIUNEA: MUZICĂ CULTĂ – PIAN:

PREMIUL I:

Alexandru Suciu – 9 ani ( anul III de studiu)

Valeriu Ursu – 8 ani (anul II de studiu)

SECȚIUNEA MUZICĂ CULTĂ – ORGĂ ELECTRONICĂ:

PREMIUL I:

Dragoș Popa – 14 ani ( anul I de studiu)

Un alt premiu important a fost adus în județul Alba de Maria Raluca Imbre, în vârstă de 13 ani. Aceasta a câștigat Premiul I la Concursul online Internațional de interpretare vocală și instrumentală ”Muzica ne poate uni”, eveniment care a reunit aproximativ 1.000 de concurenți. Concursul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Pecica, Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu” Pecica, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” și Palatul Copiilor Arad – Clubul Copiilor Pecica.

Sursa foto: CJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alți 12 pacienți, între care un copil de un an, declarați vindecați de COVID-19 și externați de la Spitalul din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilelor de joi și vineri, un număr de 12 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative.

Potrivit reprezentanților unității medicale, cel mai tânăr pacient vindecat este un băiețel în vârstă de doar 1 an, iar cel mai vârstnic un bărbat de 49 de ani. Cei 12 pacienți externați (8 de sex masculin și 4 de sex feminin) locuiesc în Laz (3), Meteș (3), Câlnic (2), Gârbova (2), Sebeș (1), Răhău (1).

În această săptămână, au fost declarați vindecați de COVID-19, în total, un număr de 22 de pacienți îngrijiți în cadrul secției de boli infecțioase.

Totodată, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați peste 126 de pacienți pozitivi cu COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 78 au fost declarați vindecați, iar 36 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (20), Sibiu (2) și Sebeș (1). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 12 pacienți confirmați cu COVID-19.

De precizat este că la SJU Alba Iulia au fost îngrijiți peste 100 de pacienți suspecți de COVID-19, în cazul cărora, în urma analizelor de laborator, nu s-a confirmat prezența virusului.

”SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului. Recomandăm tuturor să respecte cu strictețe măsurile și recomandările autorităților implicate în combaterea pandemiei”, transmit reprezentanții spitalului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate