Actualitate
MIERCURI: „Doctorul de suflete”, Grigore Leşe, la Alba Iulia, cu „Hori de primăvară”. Concert şi expoziţie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”
Începutul lunii martie vine cu un concert surpriză pentru albaiulieni. Pe data de 4 martie, de la ora 19.30, „doctorul de suflete”, Grigore Leşe vine la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Evenimentul este inclus într-un turneu al artistului în Transilvania şi Banat şi cuprinde şi expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”, o iniţiativă de integrare a unor piese vestimentare entice în ținute urbane.
„Hori de primăvară” este numele concertului pe care Grigore Leşe îl aduce şi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în cadrul programului „Tradiţie. Istorie. Rost”.
Rapsodul din Ţara Lăpuşului porneşte într-u turneu naţional cu invitaţi speciali precum Taraful lui Firuţă din Islaz şi Taraful din Băbiciu, care vor încânta publicul cu muzica tradiţională românescă, autentică: nealterată sau modificată.
Preţul unui bilet este de 50 de lei, 80 de lei şi 100 de lei, în funcţie de poziţia locurilor în sală.
Citeşte şi FOTO-VIDEO | Prima zi la ”Alba Iulia Music&Film Festival”: OBÂRȘIILE ”doctorului de suflete” Grigore Leșe și proiecția filmului SELFIE
“Cântecelor li se spun hori: hora în grumaz, înturnată, adâncată, moroşenească…
De ce cântă omul?… Pentru că aşa îi vine: de pildă, de osteneala bătrâneţilor.
Când cântă omul?… Când îi vine.
Muzica românească exprimă un sentiment: de dragoste, de dor, de înstrăinare, de jale…
Ţăranul cânta pentru a-şi exprima un sentiment, lăutarii o fac pentru a câştiga bani.
Unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul.
Pe Pământ, avem două şanse: credinţa şi arta”.
Despre invitații săi, muzicanți ai tarafurilor din Islaz și Babiciu, Leșe spune că „s-au adunat în glasurile lor toate dorurile, iubirile împlinite și neîmplinite, trădate și blestemate, trecătoare și fără de moarte. Prin felul lor de a cânta, Nea Firuță și muzicanții din Islaz și Băbiciu dezleagă inimi, vindecă, aduc lumină. Sub arcuşul acestor oameni simpli, glasul instrumentelor tulbură și vrăjește.
Balade despre Iancu Jianu, despre Oleac, cântece de dor, de dragoste, uneori ușor licențioase, alteori sfâșietoare, cântate responsorial sau individual ca acum un secol, asta vă propun sa ascultați”.
Originar din Țara Lăpușului, Grigore Leșe este Doctor în Muzică cu calificativul “Summa cum Laudae”, Doctor “Honoris Causa” al Universității de Vest „Vasile Goldiş” Arad, profesor de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, realizator de emisiuni radio și TV, fiind distins pentru activitatea artistică cu numeroase premii naționale și internaționale.
Biletele se găsesc agenția de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia și online, pe vandbilete.ro, bilete.ro, eventim.ro, myticket.ro. În funcție de categorie, biletele se pot achiziționa la prețul de: 100 de lei categoria VIP, 80 de lei categoria I, 60 de lei categoria a II-a.
Turneul național Grigore Leșe – “Hori de primăvară” deschide Anul Cultural “Artă contra Drog” 2015, un proiect inițiat de CIADO România (președinte academician Constantin Bălăceanu Stolnici) și Asociația Culturală de Teatru, Muzică și Film “Dracula”.
Program turneu:
Luni, 2 martie – Brasov, Teatrul Dramatic “Sică Alexandrescu”
Marți, 3 martie – Tîrgu-Mureș, Palatul Culturii
Miercuri, 4 martie – Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor
Vineri, 6 martie – Sibiu, Casa de Cultură a Sindicatelor
Sâmbătă, 7 martie – Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților
Duminică, 8 martie – Zalău, Casa de Cultură a Sindicatelor
Marți, 10 martie – Satu Mare, Casa de Cultură a Sindicatelor
Joi, 12 martie – Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor
Vineri, 13 martie – Arad, Teatrul Clasic “Ioan Slavici”
Sâmbătă, 14 martie – Timișoara, Filarmonica “Banatul”
Duminică, 15 martie – Reșița, Casa de Cultură a Sindicatelor
Luni, 16 martie – Petroșani, Casa de Cultură a Sindicatelor
Primul turneu național al artistului va aduce în atenția publicului expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”. Pornind de la un concept al Iuliei Gorneanu, fotografiile au fost realizate la Muzeul Țăranului Român din București și propun integrarea unor piese vestimentare entice în ținute urbane.
Expoziția va putea fi vizitată în foaierul sălilor de spectacol, în ziua concertelor pe care Grigore Leșe le va susține în cadrul turneului“Hori de primăvară”. Din echipa care a făcut posibil acest proiect fac parte: fotograful Cristian Floriganta, designerul Simona Semen și criticul de modă Alin Gălățescu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News