Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ministerul Afacerilor Interne anunţă o campanie pentru stoparea tăierilor ilegale de lemn din pădurile României

Publicat

Ministerul de Interne a anunțat o acţiune pentru stoparea defrişărilor ilegale din pădurile României. Reprezentanţii Prefecturilor şi Poliţiei din ţară au fost informaţi despre acţiune.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, au participat miercuri la o şedinţă în sistem videoconferinţă cu privire la programul informatic SUMAL 2.0.

Este vorba despre programul conceput pentru „prevenirea faptelor ilegale care duc la diminuarea fondului forestier naţional”.

Autorităţile naţionale care acţionează în acest domeniu, Poliţia, Jandarmeria, dar şi reprezentanţii direcţiilor silvice, vor putea urmări în timp real tăierile, transporturile şi procesările masei lemnoase provenite din păduri.

Responsabili în declararea provenienţei materialului lemnos vor fi toţi operatorii economici care îl manipulează, de la tăiere şi până la prelucrare, anunţă cei de la Ministerul de Interne.

Acţiunile suspecte pot fi anunţate şi la numărul unic de urgenţă 112, precizează autorităţile.

SUMAL 2.0 a fost pus în funcțiune din 31 ianuarie. Noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual, anunțau autoritățile la data respectivă.

Pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private (de regim) au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL.

De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat.

Noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.

Pentru operatorii economici – transportatori și procesatori:
• eliminate toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice; toate avizele și documentele conexe realizate automat, exclusiv în format digital;
• eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră; până acum, transportatorii erau obligați, lunar, să se prezinte la sediile județene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit; prin SUMAL 2.0 acest proces se face automat, fără să fie necesară deplasarea;
• eliminate registrele la depozite; prin noul SUMAL, se realizează transferul automat al cantităților de la transportator.

surse: mediafax.ro, mmediu.ro

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate