Actualitate
Ministerul Culturii le oferă antreprenorilor până la 100.000 de lei, dar le cere să nu-i folosească pentru profit
Antreprenorii care fac afaceri cu jocuri video, software sau design, meșteșugarii și artiștii pot să obțină de la stat un ajutor de până la 100.000 de lei pentru dezvoltarea activităților din sectorul industriilor creative, printr-un program demarat, luni, de Ministerul Culturii. Instituția le cere, însă, beneficiarilor să nu obțină profit prin activitățile finanțate cu acest ajutor nerambursabil.
Programul CultIn, finanțat de Ministerul Culturii, „se adresează antreprenorilor ce își desfășoară activitatea în domeniul industriilor culturale și creative, iniţiativelor personale organizate în companii, hub-uri, incubatoare de proiecte şi afaceri, studiouri de creaţie, care au potenţialul de a genera prosperitate prin valorificarea proprietăţii intelectuale”.
Programul CultIn are la dispoziție, în anul 2016, un buget total de 500.000 de lei.
Domeniile culturale pentru care solicitanţii pot depune oferte în vederea obţinerii de finanţări nerambursabile:
– Arhitectură,
– Meşteşuguri,
– Design (e.g. grafic, vestimentar, de produs),
– Media digitale și organizare în comunităţi creative (huburi culturale).
Potrivit reprezentanților ministerului, finanţările nerambursabile nu pot fi utilizate pentru activităţi generatoare de profit. De asemenea, fondurile nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor sau pentru cheltuieli salariale ale persoanelor juridice de drept public beneficiare.
O atenţie deosebită se va acorda acelor proiecte care identifică şi se adresează industriilor culturale şi creative dominante din localităţile şi regiunile de unde provin solicitanţii de finanţare şi care vor valorifica cu precădere resursele creative locale.
Ofertele culturale din domeniul industriilor culturale şi creative sunt prezentate de solicitanţi sub forma unui dosar, care trebuie să conţină următoarele documente:
– Cererea de finanţare nerambursabilă tipizată, completată şi semnată de către reprezentantul legal al solicitantului (Anexa 4). Cererea de finanţare nerambursabilă se completează prin descărcarea forumularului tipizat, de la adresa.
– Copia, conform cu originalul, a hotărârii judecatoreşti de înfiinţare, definitivă şi irevocabilă, care să ateste personalitatea juridică, unde este cazul.
– Copia, conform cu originalul, a actului constitutiv, a statutului si a actelor doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial ale solicitantului, precum şi actele aditionale, dupa caz.
– Copia certificatului de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (unde este cazul, în conformitate cu legislaţia în vigoare).
– Copie a Certificatului de atestare fiscală.
Apelul de candidaturi pentru programul de finanțare CultIn este deschis aplicațiilor conform următorului calendar al sesiunii de finanțare:
Perioada de depunere a dosarelor: 14 martie – 14 aprilie
Verificarea conformității administrative, respective a eligibilității cererilor de finanțare: 15 – 18 aprilie
Evaluarea proiectelor culturale: 19 –24 aprilie
Publicarea listei cu punctajul acordat proiectelor: 25 aprilie
Perioada de depunere a contestațiilor: 26-28 aprilie
Publicarea listei finale a proiectelor câștigătoare după finalizarea contestațiilor: 2 mai 2016
Instrucțiunile complete și normele programului CultIn pot fi descărcate de pe pagina Ministerului Culturii.
Aplicațiile la programul de finanțare CultIn se depun în plic închis, la Registratura Generală a Ministerului Culturii, b-dul Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti.
sursa: realitatea.net, cultura.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News