Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Finanţelor vrea criterii în plus, pentru clarificarea separării activităţilor independente de cele dependente. După model american

Publicat

finante Alba Ministerul Finanţelor pregăteşte criterii în plus pentru a distinge activităţile economice dependente de cele independente. Sunt cinci condiţii propuse în Codul Fiscal pentru declararea unei activităţi ca independente, din care trebuie îndeplinite minimum trei, iar suplimentar sunt avute în vedere şi alte criterii de separare, inspirate din practica IRS – fiscul american.

În şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe, în care se discută amendamentele la Codul Fiscal, secretarul de stat Dan Manolescu de la Ministerul de Finanţe a precizat că săptămâna viitoare va prezenta “exemple din practica altor state, pentru că aceasta distincţie între activitatea dependenta/independenta nu este specifică doar Romaniei, ci fiecare ţară are criterii proprii de separare. Am introdus deja un set de cinci criterii din care trebuie îndeplinite minim trei pentru a declara o activitate independentă, iar acum vă propunem să discutam şi alte criterii inspirate din ceea ce alte state au dezvoltat în această direcţie”. Noile criterii propuse sunt inspirate din practica celebrului IRS – Fiscul american, a menţionat Manolescu, pentru hotnews.ro.

Cele cinci condiţii propuse în Codul Fiscal pentru declararea unei activităţi ca independente sunt:

– persoana fizică dispune de libertatea de alegere a desfăşurării activităţii, a locului de desfăşurare a acesteia și a programului de lucru;

– activitatea poate fi desfăşurată pentru unul sau mai mulţi clienţi;

– riscul inerent activității desfășurate este asumat de contribuabil;

– activitatea se poate desfășura prin utilizarea cu preponderență a patrimoniului afacerii, prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice, în funcție de specificul activității;

– desfăşurarea activității se realizează direct sau cu personalul angajat în condiţiile legii.

Un amendament adoptat joi prevede că „activitatea dependentă se clasifică fiind orice activitate desfăşurată de o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, indiferent de forma contractuală în baza căreia se desfăşoară şi care nu îndeplineste condiţiile pentru a fi considerata activitate independentă”.

Potrivit secretarului de stat, „americanii văd totul din punct de vedere al contribuabilului. Au niste formulare pe care le completezi, iar ei îţi spun dacă eşti dependent sau independent. O anumită activitate poate fi în acelaşi timp dependentă sau independentă, în funcţie de persoana care o practică.

Dacă un instalator vine acasă şi îţi schimbă o ţeavă, după care pleacă, e independent.

Dar dacă vine instalatorul şi tu îi ceri să îţi schimbe o ţeavă cu o alta, pe care tu i-o indici în mod expres şi mai pui şi alte asemenea condiţii, tu practic te transformi într-un fel de angajator al lui, iar el poate ajunge într-o relaţie de dependentă cu tine”.

AICI, modelul american.

Referinţe legislative

Potrivit OUG 58/2010, profesiile liberale erau reconsiderate drept activităţi dependente, în acest caz impozitul pe venit şi contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, fiind recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. Dacă, de exemplu, beneficiarul de venit îşi desfăşura activitatea la sediul plătitorului de venit sau dacă îi folosea baza tehnico-materială, era considerată activitate dependentă.

Ulterior a apărut HG 791/2010, potrivit căreia: “O activitate poate fi reconsiderată, potrivit criteriilor prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia. Activităţile desfăşurate în mod independent, în conditiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal”.

Unii reprezentanţi din piaţa de servicii spun că intenţia Finanţelor este de a elimina tratamentul preferenţial pentru profesiile liberale (noile criterii ar trebui să intre în vigoare prin Codul Fiscal, probabil de la 1 iulie), alţii susţin normele metodologice spun că nu se pot reclasifica profesiile libere.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax