Connect with us
Advertisement

Administrație

Ministrul Bode, declarații despre procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se judecă dacă Raed Arafat este șeful DSU sau nu

Publicat

Ministrul de Interne, Lucian Bode, intervine în scandalul iscat de procesul în care se judecă dacă Raed Arafat este șeful DSU sau nu. Procesul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Mai exact, Bode la mai bine de două săptămâni de când procesul a intrat în atenția publică, a făcut o declarație în ceea ce privește funcția pe care o deține Raed Arafat. 

Mai mult de atât, declarația ministului de Interne, vine, cel mai probabil, în contextul în care, în procesul de pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, Ministerul de Interne a cerut să fie introdus ca și intervenient. Mai exact, juriștii ministerului vor fi cei care vor prelua apărarea în procesul de la Alba Iulia. 

Următoarea ședință de judecată va avea loc în data de 9 mai 2022. În linii mari, Bode a declarat că la ora actuală, Raed Arafat este numit expres ca şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă, secretar de stat în MAI și că numirea acestuia a avut loc în urmă cu opt ani.

Ce a declarat ministrul Bode despre funcția lui Raed Arafat

Bode a participat, la solicitarea grupului parlamentar AUR, la „Ora Guvernului”, tema dezbaterilor fiind „Calitatea deţinută de domnul secretar de stat Raed Arafat în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”.

„Separaţia puterilor în stat este un principiu constituţional de bază. Dar, pentru unii se pare că respectarea Constituţiei este doar facultativă. Puterea legislativă nu poate interfera cu puterea judecătorească, iar plenul Camerei Deputaţilor nu este instanţă de judecată. Nu noi decidem aici dacă o persoană este îndreptăţită să ocupe o funcţie în statul român. În situaţia dată, competenţa de a se pronunţa aparţine instanţei de judecată, învestită cu soluţionarea unei astfel de cauze”, a afirmat ministrul, citat de agerpres.ro.

„În ceea ce priveşte numirea secretarilor de stat, ABC-ul legislativ ne învaţă că atât numirea, cât şi eliberarea din funcţie a secretarilor de stat reprezintă atributul primului-ministru. Iar în cazul de faţă vorbim despre o numire în baza unei Decizii din anul 2014 a prim-ministrului de atunci, completată de acte normative subsecvente care evidenţiază calitatea de şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă a domnului Raed Arafat.

Astăzi, domnul Raed Arafat este numit expres ca şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă, secretar de stat în MAI. Cred că nu persoana care ocupă temporar o funcţie în arhitectura statului român trebuie să ne preocupe aşa mult, ci mai degrabă nivelul de pregătire a persoanei respective, modul de funcţionare a acelei instituţii, rezultatele palpabile şi impactul ei în societate şi asupra vieţilor noastre.

Ce lăsăm fiecare în urmă este mult mai important decât discuţia despre persoana în sine. Mă întreb, aşadar, când o să reuşim să depăşim abordările superficiale şi când vom trece la următorul nivel de a înţelege şi face politică? Aş vrea să nu rămână o întrebare retorică şi să acţionăm cât nu e prea târziu. A devenit deja obositor acest fel de a face politică, obositor pentru cetăţeni deopotrivă şi descalificant pentru clasa politică”, a mai afirmat Lucian Bode.

El a precizat că i se cer explicaţii despre o numire în funcţie care nu s-a petrecut în mandatul său, ci în urmă cu 8 ani.

CITEȘTE ȘI: Este sau nu Raed Arafat, șeful DSU? Curtea de Apel Alba Iulia a motivat o decizie cu implicații asupra actelor emise în pandemie

„Cred că realizaţi cu toţii absurdul şi penibilul situaţiei şi sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră nu rezonează cu acest tip de politică. Un demers politicianist, construit într-un registru revanşard, deşi axat strict pe obţinerea unui eventual beneficiu de imagine. Un beneficiu mic, în opinia mea, egal cu zero”, a completat Lucian Bode.

Ministrul a amintit că atât numirea, cât şi eliberarea din funcţie a secretarilor de stat reprezintă atributul prim-ministrului.

Potrivit acestuia, Arafat a fost numit în funcţie în 2014, în baza unei decizii a premierului de atunci, care a fost completată cu acte normative subsecvente care evidenţiază calitatea de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Mă aştept ca pentru liderii AUR să nu fie suficient nici măcar o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei, care ar putea infirma decizia Curţii de Apel Alba Iulia, iar judecătorul să fie chemat în Parlament pentru a-şi explica soluţia juridică”, a spus Bode.

El a adăugat că nu persoana care ocupă temporar o funcţie în arhitectura statului român trebuie să preocupe aşa mult, ci mai degrabă pregătirea acesteia şi modul de funcţionare a instituţiei respective.

„Ce lăsăm fiecare în urmă este mult mai important decât discuţia despre persoana în sine. Mă întreb, aşadar, când o să reuşim să depăşim abordările superficiale şi când vom trece la următorul nivel de a înţelege şi face politică? Aş vrea să nu rămână o întrebare retorică şi să acţionăm cât nu e prea târziu. A devenit deja obositor acest fel de a face politică, obositor pentru cetăţeni deopotrivă şi descalificant pentru clasa politică”, a susţinut ministrul de Interne.

Ce s-a întâmplat până acum în proces, la Curtea de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat încheierea din 28 martie 2022, prin care a stabilit că Raed Arafat nu are calitatea de reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Curtea a admis o excepţie ridicată într-un proces prin care se solicită anularea unor hotărâri de Guvern privind starea de alertă.

Excepţia a fost ridicată de o persoană care a dat în judecată Guvernul, DSU şi MAI şi a cerut anularea mai multor hotărâri de guvern date în contextul pandemiei.

Este vorba despre un proces având-o ca reclamantă pe Nicoleta Monica Petruți, care se judecă cu Guvernul pentru o serie de hotărâri emise în timpul pandemiei.

  • „Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant pentru DSU a dl. doctor Raed Arafat, cu consecinţa anulării actului de procedură întocmit, respectiv a întâmpinării şi notelor depuse, urmând ca DSU să fie citat pentru următorul termen de judecată. […]” a decis Curtea.

Raed Arafat a fost numit şef al DSU prin decizie de premier, în anul 2014. La dosar au fost depuse întâmpinări şi note semnate de Raed Arafat, dar instanţa a considerat că  secretarul de stat nu are calitatea de reprezentant al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Vezi și: Este sau nu Raed Arafat, șeful DSU? Discuții aprinse în jurul unei decizii a Curții de Apel Alba Iulia

Instanța a făcut publică și motivarea, în care arată că deţinerea calităţii de secretar de stat în cadrul M.A.I. este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru a face dovada calităţii de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

”Curtea constată că prin Decizia Primului Ministru nr. 20/2014 invocată s-a făcut dovada că dl. doctor Raed Arafat deţine doar calitatea de secretar de stat în cadrul M.A.I., fără ca la dosar să existe un act administrativ care să formalizeze punerea în executare a prevederilor art. I al. 2 din OUG nr. 1/2014, respectiv prin care secretarul de stat din cadrul M.A.I. să fie numit ca şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere că deţinerea calităţii de secretar de stat în cadrul M.A.I. este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă pentru a face dovada calităţii de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, se precizează în soluţia instanţei de la Alba Iulia, din 28 martie 2022.

Decizia primului-ministru din 2014 ”nu poate fi apreciată ca fiind suficientă pentru a dovedi, la acest moment, calitatea de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în persoana secretarului de stat în cadrul M.A.I., Red Arafat, urmând ca excepţia lipsei calităţii de reprezentant pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să fie admisă, cu consecinţa anulării actelor de procedură întocmite, respectiv a întâmpinării şi notelor scrise depuse”, mai consideră magistratul.

Magistratul a aprobat cererea de intervenţie accesorie formulată de Ministerul Afacerilor Interne, pe motiv că instituţia a avut calitatea de iniţiator al hotărârilor de Guvern a căror anulare se solicită, urmând ca MAI să dobândească calitatea de intervenient în interesul pârâtului Guvernul României în acest proces.

Reclamanta Petruţ Nicoleta Monica a denunţat, iniţial, ”în fals” documentele pe care le-a semnat Raed Arafat în calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, solicitând suspendarea judecăţii cauzei şi înaintarea înscrisurilor denunţate ca false Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorul nu s-a pronunţat în legătură cu acest aspect, solicitând persoanei care cere anularea hotărârilor de guvern ”să justifice interesul formulării unei asemenea cereri”.

Poziția inițială a lui Raed Arafat la soluția anunțată de Curtea de Apel

Raed Arafat aduce o serie de precizări, după apariția deciziei Curții de Apel Alba Iulia, într-o postare pe contul său de Facebook.

”Informatiile false circulate astazi care contesta legitimitatea pozitiei mele de sef al DSU sunt un nou fake news menit să decredibilizeze activitatea instituției pe care o coordonez și a mea profesională, cât și personală!

Demontarea este ușoara, prezentând adevărul prin documentele legal emise la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și care demonstrează prin cel mai recent act în vigoare și în prezent, faptul că ocup poziția 3 din structura de conducere a MAI, respectiv cea de “secretar de stat șef al Dpartamentului pentru Situții de Urgență”.

De subliniat este faptul că numirea în funcția de secretar de stat este în atributul prim-ministrului, iar stabilirea poziției în structura de conducere aparține ministrului, așa cum reiese din documentul prezentat în anexă!” a scris acesta pe contul său, unde a mai postat și câteva documente.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement