Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministrul Culturii nu vrea să facă declarații despre Roșia Montană. Motivul pentru care se ferește de avocații Gabriel Resources

Publicat

Actualul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, s-a ferit să facă declarații despre situl UNESCO Roșia Montană, după ce fostul ministru Bogdan Gheorghiu a făcut o declarație, care apoi a ajuns probă în dosarul judecat la Tribunalul de arbitraj de la Washington.

Din câte se pare, avocații Gabriel Resources au băgat frica în politicienii români, care se feresc să mai facă declarații despre situația de la Roșia Montană. Pe lângă declarația ministrului Gheorghiu, în dosar au mai fost adăugate și altele, ale președintelui Klaus Iohannis, dar și ale premierului de la acea vreme, Florin Cîțu.

Ministrul Culturii a fost prezent la o conferință de presă, susținută joi, 23 iunie, la Alba Iulia, la cabinetul senatorului PSD de Alba, Călin Matieș.

”Situația sitului UNESCO Roșia Montană este de așa natură încât nu aș prea vrea să vorbesc despre, știti că este în procedură de arbitraj. Există, pe partea de conservare, mult rămas în urmă zona, pentru că, deși a fost o condiție a înscrierii în UNESCO, toate lucrurile care se vor întâmpla acolo sunt blocate și la minister și aici trebuie schimbat prin active, prin tot felul de acte birocratice, care întârzie, dar per total situația dosarului aș vrea să o comentăm după ce se va termina procedura de arbitraj.

Este o procedură foarte delicată, orice pot eu spune se poate interpreta de o parte sau de alta. S-a întâmplat cu ministrul trecut, care nu și-a cuplat creierul la gură și a vorbit ce i-a venit, lucru pe care sigur, unii pot să îl speculeze”, a declarat Lucian Romașcanu.

Întrebat de reporterul alba24.ro dacă se referă la declarația ministrului Gheorghiu, ce a fost depusă ca probă la dosar de către avocații companiei Gabriel Resources, ministrul Culturii a spus: ”Mhm”.

Întrebat, de asemenea, dacă din această cauză nu vrea să facă declarații, ministrul Romașcanu a mai spus că: ”Nu vreau să o fac, las lucrurile să funcționeze exact cum trebuie, pentru a ne apăra în cele mai bune condiții șansele.

Este evident că înscrierea în UNESCO și asta pot să o spun și să se înțeleagă de către toată lumea. Înscrierea în UNESCO nu înseamnă interzicerea exploatării. Este o decizie care, cu acordul UNESCO și protejarea minimă a locurilor, se poate face”, a precizat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Reamintim că Gabriel Resources, compania canadiană care dorea să exploateze zăcământul de aur de la Roșia Montană în cadrul a ceea ce se dorea a fi cel mai mare proiect minier din Europa, solicită Statului Român despăgubiri de 4,5 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie. O decizie a instanței cu sediul în capitala SUA este așteptată pentru anul 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax