Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Finanțelor cere antreprenorilor din construcții să mărească salariile muncitorilor. Plafonul cu facilități a fost redus

Publicat

Constructorii ar trebui să crească salariile angajaţilor, în condiţiile în care 80% dintre aceştia sunt plătiţi cu salariul minim, a transmis ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în briefingul de presă susținut la finalul ședinței de guvern, vineri, 15 iulie.

Plafonul pentru facilitățile din domeniul construcțiilor, agriculturii și industria alimentară ar urma să scadă de la 30.000 de lei la 10.000 de lei.

Ordonanța privind măsurile fiscale (creșterea taxelor) a fost adoptată de Guvern și va fi publicată în Monitorul Oficial.

În prezent, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc impozit pe venit și contribuția la sănătate. De asemenea, pot opta să plătească sau nu la Pilonul II. Facilitatea se aplică pentru salariile între 3.000 – 30.000 de lei, potrivit hotnews.ro.

“Acestă măsură a fost de fapt pentru salariul minim, nu pentru cele superioare.

Să păstrezi un plafon de 30.000 lei cu facilități fiscale în condițiile în care salariul mediu în România este de 6.300 de lei este incorect.

Atunci am scăzut acest plafon la 10.000 de lei”, a spus ministrul Finanțelor Adrian Câciu, după ce Ordonanța a fost adoptată de Guvern.

El a amintit că facilitatea privind acordarea salariului minim de 3.000 de lei în construcţii a fost introdusă în anul 2018.

“Cred că ar fi bine, din partea constructorilor, ca să nu piardă forță de muncă, să facă un efort, în interiorul facilității între 3.000 – 10.000 de lei să ridice un pic salariile muncitorilor”, a precizat ministrul Finanțelor.

3.000 de lei în 2022 nu este egal cu 3.000 de lei în 2018

”Prin investițiile pe care acest stat le face, decontează aceste cheltuieli.

Aș vrea să finanțăm cheltuielile de construcții pentru investițiile statului român și ale autorităților locale și să păstrăm forță muncă în țară, iar facilitățile să vizeze realizarea unei Românii dezvoltate” a mai transmis ministrul Câciu.

Guvernul a adoptat vineri Ordonanța de modificare a Codului Fiscal care prevede mai multe măsuri importante precum:

  • creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%,
  • TVA-ul la băuturile cu zahăr la 19%,
  • scăderea pragului la micro la 500.000 euro
  • TVA-ul în Horeca să urce la 9%,
  • pentru angajații part-time să se plătească contribuții la salariul minim,
  • scăderea pragului pentru facilitățile din construcții, agricultură și industria alimentară,
  • creșterea taxării veniturilor din jocuri de noroc
  • noi praguri pentru activități independente
  • creșterea accizelor al tutun și alcool
  • impozitul pe proprietate.

sursa: Hotnews.ro, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 15.07.2022 at 21:09

    Asta-i politica de partid, cresc salariile trântorilor de la stat şi apoi obligi privatul să mărească salariile, dar nu eşti de acord cu marirea preţului la lucrare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax