Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Muncii: Salariul minim pe economie creşte de la 1.400 de lei, la 1.900 de lei

bani

Publicat

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat joi majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. 

Este vorba despre un proiect de hotărâre de Guvern în primă lectură, ce prevede ca „salariul minim brut să crească la 1900 lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale”, a spus Vasilescu, în şedinţa de Guvern de joi.
Potrivit ministrului, suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, “care era de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018”.
De asemenea, Vasilescu a prezentat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care indemnizaţia minimă de crestere a copilului creşte la 1.250 lei faţă de 1.233 lei în prezent, tot de la 1 ianuarie 2018. Indemnizaţia nu va mai fi raportată pe viitor la salariul minim, ci la indicele social de referinţă (în prezent, de 500 de lei). Astfel, indemnizaţia minimă va fi de două ori şi jumătate ISR, potrivit ministrului.

”Vă propunem o hotărâre de Guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe ţară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Tot astăzi vreau să vă prezint în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care indemnizaţia minimă de creştere a copilului va creşte, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, faţă de 1233 cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei creşteri indemnizaţia nu va mai raportată pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă, care este azi 500 de lei, iar indemnizaţia minimă va fi de două ori şi jumătate ISR”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern.

Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018, iar procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, a mai anunțat ministrul.

Introducerea venitului minim de incluziune se amână cu un an, pana la 1 aprilie 2019 din „motive tehnice”, având în vedere că programul informatic nu este pregătit, dar şi la solicitările primarilor, a mai spus ministrul Muncii.

Anterior, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţase că majoritatea contribuţiilor plătite acum de angajator vor trece în sarcina angajatului, ceea ce înseamnă că din acest salariu brut de 1.900 de lei vor fi plătite toate contributiile sociale. De asemenea, se păstrează o contribuţie de 2,25% din salariul brut în sarcina firmelor (fosta taxă de solidaritate, redenumită contribuţia asigurătoare pentru muncă). A precizat şi că impozitul pe salarii si pe alte categorii de venituri va scădea de la 16% la 10%.

surse: Guvern, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement