Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mită pentru deszăpezire pe Transalpina: Decizie definitivă într-un dosar vechi de patru ani. Închisoare pentru un patron

Publicat

La mai bine de patru ani de la momentul în care un patron a dat o șpagă pentru a obține un contract de deszăpezire pe Transalpina, magistrații au dat o decizie definitivă. 

Mai exact, după patru ani, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie definitivă în dosar. 

Patronul firmei care a dat șpaga pentru a obține un contract de deszăpezire, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu executare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. Decizia definitivă a fost dată în data de 31 iulie 2024.

Prin aceeași hotărâre a fost revocată suspendarea sub supraveghere a executării unei alte pedepse de 3 ani închisoare, inculpatului fiindu-i aplicată pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare cu executare.

Mită pentru deszăpezire pe Transalpina

Cel căruia i-a dat șpaga, un funcționar public, șef al Districtului Șugag din cadrul Secției Drumuri Naționale Alba, a fost condamnat în trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Este vorba despre o șpagă de 8.000 de lei, dată de Emil N., administratorul firmei, printr-un intermediar, către Adrian J. șeful din Șugag din cadrul Secției Drumuri Naționale Alba, ca acesta să deszăpezească DN 67 C pe sectorul Curpăt, de pe Transalpina.

Mai exact, din motivarea instanței, administratorul firmei voia să meargă cu utilajele de exploatare lemnoasă în zona respectivă, dar stratul de zăpadă era prea mare, iar pentru deszăpezire, i-a dat șpagă șefului din Șugag 8000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Dosar de mită pentru deszăpeziri pe Transalpina. Un administrator de firmă și un angajat CNAIR, inculpați

În data de 12 mai 2022, magistrații l-au condamnat pe administratorul firmei la închisoare cu executare. De asemenea motivarea acestora a fost făcută public.

Pentru ce erau banii

Potrivit motivării instanței, dar și a unui comunicat emis de procurorii din Alba: în 27 martie și 2 aprilie 2020, un inculpat în vârstă de 60 de ani, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a remis, prin intermediul unei terţe persoane, suma totală de 8.000 lei coinculpatului, în vârstă de 33 ani, pentru ca acesta din urmă să-şi îndeplinească o atribuţie de serviciu, în calitatea sa de şef district în cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Alba, respectiv pentru a dispune deszăpezirea unui sector al DN 67 C, situat la limita judeţelor Alba şi Vâlcea, sector de drum ce era închis circulaţiei publice”.

Telefoane interceptate

Administratorul firmei nu a recunoscut că ar fi dat șpagă, însă, funcționarul public a recunoscut că a primit banii și potrivit motivării instanței ”a declarat că acei bani i-a primit în semn de mulţumire, respectiv să cinstească oamenii pentru treaba bine făcută şi că în acest mod inculpatul îşi poate începe exploatarea mai repede, acreditând ideea că acei bani au fost remişi după îndeplinirea activităţii de deszăpezire”.

Procurorii au interceptat telefoanele și au descoperit mai multe discuții referitoare la șpaga pentru deszăpezire.

”La data de 25.03.2020, cu două zile înainte de a se remite prima tranşă de bani, vorbeşte inculpatul cu martorul inculpatul plângându-se angajatului  că  nu-şi face datoria şi nu merge să deszăpezească drumul acolo unde ei au nevoie, foarte relevant fiind faptul că în această conversaţie îi spune:

”Ăsta-i un om slăbănog care nu ştie să-şi facă organizarea” iar (martorul n.r.) spune „Aha”, iar zice „Numai că bani i-ar trebui cât de mulţi că i-am promis 80 de milioane pentru a deschide drumul”.

Astfel şi inculpatul ştia exact despre ce este vorba, respectivă că acei bani au fost daţi strict pentru a deszăpezi acea porţiune de drum atunci când acesta era nepracticabil şi închis circulaţiei”, se arată în motivarea instanței.

Pedepse primite din partea magistraților Tribunalului Alba

Șeful districtului Șugag a primit 2 ani cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității la primăria din Sebeș sau Daia Română. Pedeapsa a fost dată în condițiile în care acesta și-a recunoscut vinovăția și a semnat un acord de recunoaștere al vinovăției cu procurorul de caz, acord care în data de 31 mai a fost admis de magistrații Tribunalului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 05.08.2024 at 11:50

    Păi dacă şi mituitorul recunoştea mita, lua şi el cu suspendare ? Legi PSD-iste care protejează mituitul. Că aşa-s obişnuiţi ei de treizeci de ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate