Connect with us
Advertisement

Eveniment

Mitropolitul Simion Ştefan, canonizat la Alba Iulia. Moaştele Sfântului Andrei, la Catedrala Reîntregirii

Publicat

Biserica Ortodoxă îl canonizează pe mitropolitul Simion Ştefan, de numele căruia se leagă primele exemplare traduse integral în limba română a „Noului Testament” şi „Psaltirea”, tipărite la Alba Iulia în 1648, respectiv 1651. Ceremonia religioasă se va face la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, duminică, eveniment la care va lua parte Patriarhul Daniel şi mulţi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Cu această ocazie, moaştele Sfântului Apostol Andrei vor fi aduse la Catedrală.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL ȘTEFAN: URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS persoanelor dragi

Momentele de sărbătoare au început încă de sâmbătă, când, după ora 17.00, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a fost întâmpinat la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia. Acesta este şi momentul în care a sosit la Alba Iulia Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată pentru închinare şi cinstire în galeria sudică din incinta complexului Catedralei Arhiepiscopale, unde va rămâne până luni, în jurul amiezii. Împreună cu Patriarhul României a sosit la Alba Iulia şi delegaţia Bisericii Alexandriei, condusă de Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Patriarhul Alexandriei.

Duminică, la ora 9.30, în Catedrala Arhiepiscopală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Teodoros al II-lea al Alexandriei, înconjurati de un sobor impresionant de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vor săvârşi Dumnezeiasca Liturghie, după care, pe podiumul special amenajat în faţa catedralei, va avea loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ştefan, prin citirea Tomosului Sinodal de canonizare.

Luni, 31 octombrie, în cursul dimineţii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegaţia Patriarhiei Alexandriei vor vizita şantierul din zona Schit, unde se ridică noul complex al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia.

Reamintim că Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în şedinţa din 21 iulie 2011 canonizarea Sfântului Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei cu dată de pomenire la 24 aprilie.
De numele mitropolitului Simion Ştefan se leagă primele traduceri integral în Limba română, la Alba Iulia, ale Noului Testament în 1648 cunoscut sub numele de “Noul Testament de la Bălgrad” şi a Psaltirii în anul 1651.

În anul 1643, Simion Ştefan este numit Arhiepiscop şi Mitropolit al Bălgradului, al Vadului şi al Maramureşului, precum şi peste toată ţara Ardealului. Noul mitropolit a urmat la slujire Sfântului ierarh Ilie Iorest, înlăturat din scaun şi întemniţat, pentru apărarea dreptei credinţe, în faţa calvinilor.

Potrivit CreştinOrtodox.ro, Biserica Ortodoxă din Transilvania era mult prigonită, românii de aici fiind adesea excluşi din viaţa politică a principatului. Fiind prigoniţi şi pe motive confesionale, aceştia erau supuşi unui prozelitism calvin din ce în ce mai persuasiv. Pentru aceasta, este extraordinară lucrarea misionară a mitropolitului Simion Ştefan de înfruntare a calvinizării forţate a românilor din Transilvania, el acceptând în cult numai limba română.

Când a fost numit mitropolit, Simion Ştefan a primit jurisdicţia numai asupra a 3 protopopiate, din toate cele 20 de protopopiate ortodoxe ale Transilvaniei. Celelalte, asupra cărora el nu avea nici un drept legal, canonic ori pastoral, au fost luate în mod abuziv, prin sprijinul principelui Gheorghe Rakoczy, de către calvinul Geleji Katona Istvan.

A murit în iunie/iulie 1656 în Alba Iulia. A învăţat în Colegiul academic din Alba Iulia şi călugărit în mănăstirea românească din acest oraş. În timpul păstoririi sale, s-a tipărit Noul Testament zis de la Bălgrad, prima traducere românească integrală (1648), cu o remarcabilă prefaţă a mitropolitului, în care dezbătea problema unităţii limbii româneşti. A fost reeditat în 1988 şi 1998. În 1651 a tipărit o Psaltire în limba română.

Reprezentanţii IPJ Alba au comunicat că poliţişti din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, alături de lucrători din cadrul Poliţiei Locale Alba Iulia şi Jandarmeria Alba asogură condiţiile de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea accidentelor rutiere, pe perioada manifestărilor.

Poliţiştii acţionează în imediata vecinătate a Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia şi pe principalele artere  rutiere.

Se urmăreşte, în principal, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală sau contravenţională, a oricăror încercări de a se perturba liniştea şi ordinea publică, prevenirea şi combaterea oricăror activităţi ilicite şi luarea măsurilor legale împotriva celor care, profitând de zonele aglomerate, încearcă sau comit fapte de natură antisocială.

În jur de 100 de jandarmi sunt mobilizaţi la eveniment.

De asemenea, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor sau a blocajelor rutiere, poliţiştii Serviciului Rutier acţionează cu efective mărite, pe toate traseele care duc spre municipiul Alba Iulia.

Citește și Mesaje Sfântul ȘTEFAN 2019: URĂRI, FELICITĂRI pe care le poți trimite persoanelor dragi, care își sărbătoresc onomastica

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Părintele Daniel, Patriarhul României şi Preafericitul Părinte Teodorus al II-lea, Patriarhul Alexandriei, sosesc astăzi la Alba Iulia | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement