Actualitate
Model parlamentar într-o țară UE: fără bani de chirie, secretare și șoferi. Aleșii au transport public gratis
O poveste de la mijlocul anilor ’80 exemplifică cel mai bine cum funcţionează modelul politic suedez. După moartea premierului ţării, văduva acestuia s-a prezentat la birouri cu o cutie plină cu pixuri marcate cu cuvintele „Proprietatea Trezoreriei”. Pentru că acestea nu mai aveau cum să fie folosite de soţul ei, femeia a considerat corect să le restituie.
Venind spre vremurile actuale, aflăm că sistemul nu s-a schimbat deloc. Corupţia și folosirea incorectă a fondurilor publice sunt extrem de rare, iar privilegiile politicienilor, puţine.
Miniştrii folosesc şoferul şi secretara instituţiei pe care o reprezintă, nu au personal alocat lor în mod special. Doar premierul suedez are dreptul la o locuinţă de serviciu. Parlamentarii care locuiesc la peste 50 de kilometri pot închiria o proprietate a statului de până în 40 de metri pătraţi şi care costă până la 900 de euro. Ei nu primesc bani pentru secretare sau consilieri şi nici sume suplimentare pentru deplasări. Beneficiază doar de transport public gratuit. Imaginați-vă un parlamentar român în autobuz. Nici măcar consilierii locali nu calcă vreodată în mijloacele de transport în comun.
„Eu îi plătesc pe politicieni. Nu văd niciun motiv ca banii contribuabililor să fie folosiţi pentru a le asigura o viaţă de lux”, spune un plătitor de taxe suedez.
În total, un parlamentar suedez costă contribuabilii doar o sumă de două ori mai mare decât salariul mediu pe economie. În România, sumele totale cheltuite pentru un ales al poporului se ridică la 19 salarii medii pe economie.
Contribuabilii suedezi pot supraveghea personal activităţile şi cheltuielile aleşilor. Centrul documentelor oficiale ale guvernului pune la dispoziţia oricărui cetăţean mailuri oficiale, declaraţiile de avere şi chiar informaţii despre licitaţiile publice. Detaliile merg până acolo încât se poate găsi chitanţa de la masa de prânz a premierului cu preşedintele Băncii Centrale, document care arată ce au mâncat sau au băut cei doi.
„Principiul transparenţei este o unealtă pentru controlul puterilor. Modelul suedez nu este perfect, dar este, poate, cel mai deschis din lume”, spune un jurnalist suedez.
Parlamentarii suedezi nu se bucură nici de imunitate. În ianuarie 2017, trei oficiali au fost arestaţi după o investigaţie care a arătat că au folosit bunurile publice în interes propriu.
Monarhie constituțională
Suedia este o monarhie constituţională. Din 1971, Parlamentul ţării este unicameral şi are 349 de membri, aleşi prin vot direct şi proporţional, ei reprezentând 9,2 milioane de cetăţeni. Regele îndeplineşte doar funcţii ceremoniale, cele politice fiind preluate de Purtătorul de Cuvânt al Parlamentului.
Statul este conceput că un sprijin pentru toţi cetăţenii săi, care sunt trataţi echitabil prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solidă. Aceste servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasa socială. În schimb, taxele sunt mari, dar ele se întorc sub formă de pachete de asistenţă socială.
Această relaţie între stat şi cetăţeni face că alegerile să fie extrem de importante pentru suedezi. Conform statisticilor, peste 30% dintre ei sunt membri în diverse partide şi peste 80% sunt membri de sindicat.
Prezenţa la alegerile organizate la fiecare 4 ani este de peste 80%. Suedezii consideră dezbaterile politice şi prezenţa la vot esenţiale pentru democraţie.
Parlamentarii dormeau pe canapelel din birouri
Ţară este condusă de clasa politică, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicaţi şi de atenţi la activitatea depusă de cei cărora le dau votul, motiv pentru care aceştia nu au privilegii şi nici nu beneficiază de condiţii de lux.
Până în 1990, în Suedia nici nu existau locuinţe puse gratuit la dispoziţia parlamentarilor. Aceştia obişnuiau să doarmă pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului.
În prezent, parlamentarii suedezi au la dispoziţie garsoniere deţinute de stat, cu o suprafaţă de circa 40 de metri pătraţi. Singură camera este folosită atât că living, cât şi că dormitor. Spălătoria este comună, iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să îşi spele aşternuturile.
Sunt şi parlamentari care trăiesc într-un spaţiu chiar mai mic, de doar 18 metri pătraţi. În aceste cazuri, inclusiv bucătăria este împărţită în comun. Nu există personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Păstraţi curăţenia”.
Biroul unui parlamentar are circa 18 metri pătraţi. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici maşini de serviciu cu şofer.
Reşedinţa oficială a premierului suedez nu depăşeşte circa 300 de metri pătraţi. Nici acesta nu beneficiază de personal de serviciu. Mai mult, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că premierul îşi calcă singur cămăşile şi îşi spală singur rufele, la fel că orice simplu cetăţean.
Surse: realitatea.net, timpul.md, sweden.se
Foto: sweden.se
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ghita Purcaru
joi, 08.03.2018 at 08:13
Mda… as vrea sa-i vad si pe ai nostri gatind la comun sau utilizand mijloacele de transport in comun. Doamne ajuta-mi sa vad ziua cand urca un parlamentar roman intr-un tren de persoane intre Barabant si Teius! Dar veac pururi nu o sa vezi asa ceva in Romania! Mentalitatea noastra e dupa celebra vorba „ce zice lumea”. Si lumea tre’sa fie invidioasa pe situatia ta,nu sa te admire si sa te stimeze. Niste parveniti, asta sunt romanii. Tara de derbedei condusa de „smecheri”.
un cetatean
joi, 08.03.2018 at 09:00
E prea frumos ca sa fie adevarat. Este visul oricarui roman sa se intample asa ceva si la noi in tara. Dar eu zic sa ne trezim la realitate deoarece acest model care este folosit in sprijinul cetateanului nu se va aplica niciodata in Romania.Nu se vrea.Coruptia este prea mare la nivel inalt si sunt atatea interese incat si Vlad Tepes daca s-ar trezi nu ar mai putea face nimic. Toate padurile au fost defrisate, nu ar mai avea de unde sa ia lemn pentru tepe. Oricat de Leu ai fi si ai vrea sa faci ceea ce e corect pentru tara si cetatenii sai te mananca cateii de pe langa tine. De ce toata lumea vrea sa se faca parlamentar ? Pentru ca, are o gramada de privilegii, pensii speciale, salariu mare, imunitate, etc si pentru asata nu trebuie sa faca nimic decat sa minta pe fata, ca face si drege si de fapt el doarme pe banii nostri. De ce nu se fac talk show-uri pe subiectul acesta, sau un Referendum sa se treaca la Modelul Suedez. 99% din romani ar vota. Dar la fel se va intampla ca si cu Referendumul unde am votat sa ramana 300 de parlamentari, adica nu se aplica. Nu stiu cand ne vom trezi si cat vom mai rabda bataia de joc a politicienilor. Viitorul copiilor nostri in situatia de fata, nu este prea roz si nu se contureaza la noi in tara din pacate.
je
joi, 08.03.2018 at 10:29
Publicarea acestui articol, ne da speranta ca se vor trezi Romanii din somnul cel de moarte in care ii adancira barbarii de tirani – Politicienii ?
Eu
vineri, 09.03.2018 at 00:14
Camd vrei sa ajungi intr-o functie de parlamentar se presupune ca vrei sa faci ceva pt poporul tau si pt cei care te-au ales nu pt persoana ta.Sau gresesc eu?