Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă, în Gârbova și Cărpiniș. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Primăria comunei Gârbova vrea să modernizeze și să extindă sistemul de alimentare cu apă în localitățile Gârbova și Cărpiniș, printr-o investiție de peste 8,3 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat pe 16 noiembrie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comuna Gârbova”.

Potrivit memoriului de prezentare, comuna Gârbova dispune în prezent de un sistem de alimentare cu apă ce acoperă localitățile Gârbova și Reciu. Localitatea Cărpiniș nu dispune de sistem de alimentare cu apă.

Alimentarea cu apă a localităților Reciu și Gârbova se realizează prin intermediul unei conducte de aducțiune ce transportă apa din aducțiunea magistrală existentă în zona localității Câlnic.

Din rezervorul localității Reciu, apa este pompată în gospodăria de apă a localității Gârbova amplasată la o cotă joasă din vestul localității Gârbova.

Iar din gospodăria de apă existentă în localitatea Gârbova apa este pompată în rețeaua de distribuție, existând în prezent disfuncționalități în asigurarea presiunii necesare la branșamentele individuale în zonele înalte din vestul localității.

Conform strategiei operatorului regional al sistemului de alimentare cu apă, pentru alimentarea cu apă a localității Cărpiniș, debitul disponibil este acumulat în prezent în rezervorul existent în extravilanul localității Căpâlna, comuna Săsciori, fiind necesară execuția unei conducte de aducțiune pentru transferul acestuia către Cărpiniș.

Pe lângă disfuncționalitățile constructive ale sistemului de alimentare cu apă din localitatea Gârbova, datorate în primul rând poziției gospodăriei de apă existente, au fost identificate și disfuncționalități de ordin tehnic datorate configurației rețelei de distribuție, sistemul nefiind capabil să asigure presiunea necesară la branșamentele tuturor consumatorilor.

În vederea remedierii disfuncționalităților identificate, autoritățile locale își propun realizarea unei modernizări a sistemului de alimentare cu apă, prin optimizarea modului de funcționare al rețelei de distribuție din localitatea Gârbova, extinderea rețelei pentru acoperirea întregii localități precum și execuția unui ansamblu de construcții și instalații pentru asigurarea alimentării cu apă a localității Cărpiniș.

Modernizare sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârbova presupune următoarele obiecte de investiție:

  • Conductă de aducțiune pentru localitatea Cărpiniș;

Pentru alimentarea cu apă a localității Cărpiniș se propune realizarea unei conducte de aducțiune din PEID Dn 90 mm PN16 cu lungimea de 7.600 m de la rezervorul de înmagazinare existent în extravilanul localității Căpâlna și până la Gospodăria de apă propusă în sudul localității Cărpiniș.

Transportul apei se va realiza prin intermediul unui grup de pompare prevăzut în amplasamentul rezervorului existent.

Conducta de aducțiune va transporta întregul debit de 5 mc/h necesar pentru alimentarea cu apă a localității Cărpiniș.

Pe conducta de aducțiune, se vor prevedea 11 cămine de vane, dintre care: 6 cămine de aerisire, 5 cămine de golire.

  • Gospodărie de apă cu rezervor și stație de clorinare pentru localitatea Cărpiniș;

Pentru înmagazinarea și clorinarea apei necesare pentru localitatea Cărpiniș se propune realizarea unei Gospodării de apă în sudul localității, pe un amplasament situat la o cotă care să permită asigurarea presiunii necesare tuturor consumatorilor din localitate.

Gospodăria de apă va avea o suprafață de 210 mp, în interiorul acesteia fiind prevăzute un rezervor suprateran cu capacitatea de 150 mc și o stație de clorinare cu hipoclorit.

  • Rețea de distribuție a apei în localitatea Cărpiniș;

Pentru localitatea Cărpiniș, se propune înființarea reţelei de distribuţie a apei, cu o lungime totală de 3.745 m.

Reţeaua de distribuție va fi realizata din PEID DN 110 mm si PEID DN 63 mm, PN10, PE100.

Va porni de la rezervorul de înmagazinare și compensare – din căminul de vane de manevră și se va executa pe toată lungimea tramei stradale din localitate, astfel încât să poată deservi toți consumatorii.

  • Branșamente individuale în localitatea Cărpiniș;

Pentru viitorii consumatori din localitate se vor realiza branșamente individuale, conform NP133/2013. S-a prevăzut realizarea unui număr total de 250 branșamente, cu lungime totală de 1.750 m.

  • Gospodărie de apă cu rezervor și stație de clorinare în localitatea Gârbova;

Pentru remedierea disfuncționalitățile identificate în rețeaua de distribuție a localității Gârbova, în ceea ce privește presiunea disponibilă la branșamentele consumatorilor din unele zone, precum și pentru optimizarea cheltuielilor de exploatarea ale sistemului existent de alimentare cu apă, având în vedere că întreaga rețea de distribuție a localității este alimentată prin pompare directă din rezervorul existent, se propune reconfigurarea parțială a sistemului de transport, înmagazinare și distribuție a apei în localitatea Gârbova.

Se propune execuția unei Gospodării de apă pentru localitatea Gârbova pe traseul aducțiunii existente, pe teren public amplasat la cota 460 m, care să faciliteze distribuția gravitațională a apei în rețeaua de distribuție existentă a localității.

Gospodăria de apă va fi compusă din rezervor cu capacitatea de 300 mc și stație de clorinare cu hipoclorit.

Gospodăria de apă Gârbova va ocupa o suprafață de 2500 mp.

  • Modernizare și extindere rețea de distribuției a apei în localitatea Gârbova.

Pentru asigurarea unei funcționări corespunzătoare a rețelei de distribuție existente din localitatea Gârbova și pentru sporirea gradului de acoperire a rețelei pentru întreaga zonă locuită, se propune reconfigurarea și adaptarea acesteia la noua schemă de alimentare.

Se propune astfel montarea a 3 reductoare noi de presiune, realizarea unor bretele de legătură din PEID Dn 110 mm cu lungimea totală de 150 m pentru asigurarea funcționării optime a rețelei precum și extinderea rețelei de distribuție pe o lungime de 4050 m din care: 1850 m din PEID DN125, PN10 și 2200 m din PEID DN 110, PN10.

Valoarea investitiei este estimată la 8.308.786,48 lei, cu TVA inclus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate