Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări COD RUTIER: Șoferii începători însoțiți pe drum de noapte. Vehiculele pe care se desfăşoară proba practică, monitorizate audio-video

Publicat

La proiectul de modificare a Codului rutier, unul dintre amendamentele propuse este ca șoferii începători să fie însoţiti, la deplasările pe timp de noapte, de o persoană adultă care are permis de conducere de cel puţin cinci ani. S-au introdus și diferenţieri în funcţie de grupa de vârstă a conducătorului auto în ceea ce priveşte perioada de valabilitate a permiselor de conducere.

Noul COD RUTIER: De vineri, vorbitul la telefon „costă” cât un smartphone. Ce trebuie să respecte şoferii şi pasagerii

Comisiile senatoriale juridică, pentru apărare şi administraţie publică au adoptat un amendament la proiectul de modificare a Codului rutier propus de Guvern. Potrivit acestuia, conducătorul de autovehicule categoriile B1 şi Β care are o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere are obligaţia „să nu conducă vehicule din categoria Β sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw” şi „să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (daca nu a posedat anterior A1), B1, Β si BE pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei”.

Totodată amendamentul mai prevede obligaţia pentru această categorie de conducător auto „să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu a posedat anterior A1), B1, Β, BE pe autostrăzi pe timpul nopţii sau pe timpul zilei când vizibilitatea este redusă sub 100m” şi să fie „însoţit de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani de zile, în deplasarea pe timp de noapte pentru vehiculele din categoria Β sau BE”.

La depunerea acestor amendamente, iniţiatorul a argumentat că legislaţia românească trebuie să ţină cont de practica europeană şi faptul că anual în România aproximativ 27 la sută din accidentele grave de circulaţie sunt produse de conducători auto cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Diferenţierile în funcţie de grupa de vârstă a conducătorului auto în ceea ce priveşte perioada de valabilitate a permiselor de conducere este o altă propunere la Codul Rutier.

Astfel, valabilitatea permiselor de conducere ar fi de cinci ani pentru persoanele de până la 60 ani şi de trei ani pentru cei cu vârsta peste 60 ani în cazul autovehiculele cu mai multe locuri (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv).

În ceea ce privește valabilitatea permisului pentru autoturisme şi motociclete (AM, A1, A2, A, B, BI şi BE) pentru conducătorii auto de până la 60 de ani ar urma să fie de 10 ani, de cinci ani pentru cei până la 70 de ani şi de trei ani peste această vârstă.

Unităţile de asistenţă medicală autorizate ar putea să facă examinarea medicală pentru eliberarea permisului de conducere numai după ce rubrica „Antecedente personale” din fişa medicală a fost completată de către medicul de familie sau unitatea medicală care îl are în evidenţă pe solicitant, mai arată un amendament acceptat de cele trei comisii senatoriale.

La proiectul de modificare a Codului rutier senatorii din Comisiile senatoriale juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică mai propun ca toate vehiculele pe care se desfăşoară proba practică a examenului de obţinere a permisului de conducere, inclusiv motocicletele, să fie echipate cu sisteme tehnice de monitorizare audio-video pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului.

În varianta iniţială, proiectul de lege pentru modificare a Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevedea că sunt exceptate de la aceste dotări, la proba practică, mopedele, motocicletele şi triciclurile cu motor.

Dezbaterea şi adoptarea acestui act normativ de către Senat, care este primă cameră sesizată, va avea loc peste două săptămâni.

sursa: realitatea.net

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. EU

    marți, 04.02.2014 at 23:17

    Acesti guvernatori sunt nebuni, de legile lor nu mai pot, conduc ce vreau, cand vreau!!!!!

  2. E.T

    miercuri, 05.02.2014 at 00:39

    Ti-ai luat O.Z.N, „Eu-le” ? Vezi ca sunt ceva controale intergalactice si ai putea sa ramai si fara permis si fara Enterprise 😉

  3. Jembajemba

    miercuri, 05.02.2014 at 10:28

    Iti dai seama cate amenzi vor intra in vigoare :)) o data cu noile legi

  4. V.W

    miercuri, 05.02.2014 at 19:57

    oameni prosti, vad si ei la stiri tot felul de incidente de oameni betivi. sa aplice legea aia in orasele mari nu cum e Alba, unde un incepator loveste pe timp de noapte ???? pe dracu’. si problema cu 110kw (aporx. 150 cai) nu o inteleg, daca tata are masina de 170 cai (dau exemplu), adica nu o pot conduce??? tara de cacat!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax