Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noul COD RUTIER 2015: Amenzi uriașe pentru ŞOFERII indisciplinaţi în trafic. Ce trebuie să respecte conducătorii auto şi pasagerii

Publicat

soferi MODIFICĂRI COD RUTIER în 2015. AMENZI USTURĂTORE PENTRU ȘOFERII INDISCIPLINAȚI ÎN TRAFIC Noul Cod Rutier va aduce schimbări în buzunarele șoferilor care nu respectă legea. Dacă vorbești la telefon fără handsfree în timp ce conduci mașina, riști o amendă de la Poliția Rutieră cam cât un smartphone. Dacă apeși prea tare pedala de accelerație, poți plăti până la 9.600 de lei, iar dacă nu achiţi la timp, riști să rămâi fără permis.

Citește și AMENDA pentru ROVINIETĂ, primită prin poștă, este NULĂ. Șoferii care au plătit-o deja își pot primi BANII ÎNAPOI

Noile prevederi ale Codului Rutier vor intra în vigoare în data de 6 februarie, după ce Executivul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier în luna ianuarie, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Citeşte şi Noile REGLEMENTĂRI la CODUL RUTIER: Clarificări de la Poliţia Română privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă

Potrivit proiectului, șoferii surprinși că vorbesc la telefon în timp ce șofează pot primi o amendă de 1.600 de lei, sumă ce depășește în multe cazuri prețul unui telefon nou. De asemenea, aceeași sumă o vor avea de plătit și șoferii care nu poartă centura de siguranță.

Senatul a respins modificarea sancţiunilor privind vorbitul la telefon din clasa I de amenzi în clasa a IV-a, adică până la 1600 de lei.

Conducătorii auto care nu își vor plăti amenzile de circulație vor rămâne fără permis.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de paguime materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi.

Din septembrie 2014, şoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii maşinii, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. De asemenea, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă.

Nerespectarea de către conducătorii auto a acestor dispoziţii este egală cu trei puncte de penalizare. Copiii care au o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/ prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru copiii care au peste 135 cm înălţime, dar pentru ei există şi alternativa purtării centurii de siguranţă, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de maşini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Totuşi, este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

De asemenea, obligaţia folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranţă. Copiii pot fi transportaţi în această situaţie doar pe scaunele din spate şi dacă au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afara de şofer.

Mai mult, şoferii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă, inclusiv pentru banchetele din spate, trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice.

Probele biologice, recoltate şi la locul accidentului, de personalul de la SMURD sau Ambulanţă

Noua legislaţie rutieră aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte locul unde se poate face recoltarea mostrelor biologice. Astfel, acestea vor putea fi recoltate şi în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând SMURD, care intervine la evenimentele în legătura cu traficul rutier, poate recolta probe biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport„, prevede ordonanţa.

Potrivit iniţiatorilor actului normativ, această noutate a avut ca raţiune logică şi practică următoarele considerente: situaţiile practice în care la locul unui eveniment rutier se prezintă echipajul ambulanţei pentru a acorda îngrijiri medicale, fără a mai fi necesară deplasarea ulterioară a victimei la spital (inclusiv în situaţia în care aceasta refuză internarea); norma juridică din Codul de procedură penală [art.190 alin.(8)] potrivit căreia recoltarea trebuie făcută în cel mai scurt timp inclusiv de către o persoană cu pregătire medicală de specialitate.

„Apreciem că ambulanţele sunt spaţii în care se poate efectua recoltarea mostrelor biologice, reprezentând o parte constitutivă a instituţiilor medicale. În pluş în mod practic o astfel de reglementare are drept rezultat reducerea costurilor asociate operaţiunii de recoltare, simplificarea procedurii în sine şi asigurarea celerităţii desfăşurării activităţii, cerută în mod expres de art. 190 alin.(8) din Codul de procedură penală. Menţionăm faptul că, în mediul rural, de exemplu, există situaţii în care recoltarea se poate face la o staţie de ambulanţă (aflată în aceeaşi localitate) fără a mai fi necesară deplasarea 30-40 km pentru efectuarea aceleiaşi operaţiuni la o unitate medicală în primul oraş”, explică reprezentanţii MAI.

Pe de altă parte, noua ordonanţă prevede că o persoană căreia i-a fost anulat permisul auto, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.

„În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în conditiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie”, se mai precizează în actul normativ.

Conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă.

Potrivit proiectului de lege, „conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Noul Cod rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate.

Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

47 Comentarii

47 Comentarii

  1. VasileJohn

    marți, 03.02.2015 at 13:11

    Mda, noul cod rutier e conceput pentru bogatasi sau cum? E absurd sa platesti 1.600 de lei pentru vorbitul la telefon sau daca nu porti centura. Si pentru politistii care vorbesc la telefon in masina nu se aplica nici o amenda?

    • stefan

      miercuri, 04.02.2015 at 22:41

      Atunci ai face bine sa porti centura si sa nu vb la telefon in timp ce esti la volan!

  2. Eugen

    marți, 03.02.2015 at 15:01

    Daca ar mari si salarile oamenilor asa, ar fi bine.Hoti cu acte in regula!

  3. bunea

    marți, 03.02.2015 at 15:36

    Masuri ABUZIVE ,ce are amenda cu permisu…doar in Romaniea se pote asa ceva…da ..sa ia bani de la populatie…dar locuri de munca…sa creieze…asta nu e treaba lor…

  4. tudor

    marți, 03.02.2015 at 23:32

    Nu ai bani de amenda? Circula civilizat si respecta legile !

    • Ion

      miercuri, 04.02.2015 at 22:06

      Tu nu ai încălcat codul rutier niciodată handicapatule ca numai un handicapat poate sa respecte porcariile nenorocirile astora. Dar cred ca si tu ești unul dintre ei

  5. Budeanu

    miercuri, 04.02.2015 at 02:18

    Daca luam amenda trebuie sa facem credit la banca 🙂 .

  6. Driver

    miercuri, 04.02.2015 at 08:48

    Pentru alcool si droguri eu as suspenda permisul pentru 40 de ani !!!

    • iulian

      sâmbătă, 09.05.2015 at 04:55

      io te fac si beat si treaz ma nea sofer,ca cand luam io permisu faceam scoala 3 luni,asa ca huidu nu era beat si omora oameni,eu am condus baut si conduc si nu am evenimente rutiere,si nu o bere doua…………………

  7. scantei tudor

    miercuri, 04.02.2015 at 09:49

    Niste nenorociti sa faca amenzile dupa venitul minim pe economi

  8. oana

    miercuri, 04.02.2015 at 10:57

    e strigator la cer! majoritatea oamenilor nu isi vor platii amenzile pentru ca nu au de unde asemenea sume!!!porcilor nu va e rusine sa va bateti joc in ultimul hal!!!

  9. olga

    miercuri, 04.02.2015 at 11:49

    Nu e strigator la cer, e absolut civilizat si cine nu poate plati nu are decat sa respecte regulile de circulatie .Nu s-ar fi ajuns aici daca soferii cu sau fara bani nu ar fi omorat si ologit mii de persoane nevinovate…..

  10. ionut

    miercuri, 04.02.2015 at 15:59

    Este inadmisibil asa ceva doar in Romania este posibil. Nici in afara nu sunt asemenea amenzi unde salarile sunt de10 ori mai mari, legile acestea ar trebui aplicate celor care au un salariu de en ori mai mare decat venitul minim pe economie.

    • Ion

      miercuri, 04.02.2015 at 22:06

      In ungaria un salar mediu este de 70.000 forinti.
      Amenda pt ca nu ai farurile aprinse este de 150.000.
      Deci nu stiu care e problema.
      Condu prudent si legal. O sa ramai cu bani.
      Fii smecher si prost, platesti ca meriti.

  11. toma

    miercuri, 04.02.2015 at 17:19

    Amenzile sunt exagerat de mari in special pentru centura , cretini astia sa nu uite ca majoritatea romanilor au un salariu de 700-800 de lei , trebuiau marite doar cele pt viteza si alcool .

  12. mihai

    miercuri, 04.02.2015 at 22:17

    Mi se pare corect. Gresesti= platesti. In conditiile astea probabil ca nici politia rutiera nu o sa mai dea amenzi ca nu o sa aiba cui. O sa ne adaptam noului cod rutier nu va faceti griji.

  13. cetatean cu drepturi ue

    miercuri, 04.02.2015 at 22:40

    Cei care fac amenzile cred ca sunt bolnavi psihici!! De acord, gresim platim, dar nu in halul asta..cetatenii de rand mor de foame si voi sa va jucati cu zerourile! Ca banii incasati pe amenzi se duc tot in buzunarele lor. Nu se vede o imbunatatire! Vrei sa iti dau casa ca am depasit linita? De acord! Dar fa-mi prostane autostrazi si drumuri expres, de mare viteza pentru a nu fi nevoit sa parcurg 600 km intr-o zi!! Si atunci as fi de acord! Da nu sa va doara in cur..numa limite de 50 60 ba mai nou..si de 30, 40

  14. dreptul la viata!

    miercuri, 04.02.2015 at 22:44

    Cei care fac amenzile cred ca sunt bolnavi psihici!! De acord, gresim platim, dar nu in halul asta..cetatenii de rand mor de foame si voi sa va jucati cu zerourile! Ca banii incasati pe amenzi se duc tot in buzunarele lor. Nu se vede o imbunatatire! Vrei sa iti dau casa ca am depasit linita? De acord! Dar fa-mi prostane autostrazi si drumuri expres, de mare viteza pentru a nu fi nevoit sa parcurg 600 km intr-o zi!! Si atunci as fi de acord! Da nu sa va doara in cur..numa limite de 50, 60 ba mai nou..si de 30, 40..bataie de joc! Se doreste o economie ca in occident si se ofera servicii ca in Romania!! Ganditi cu capu’ ala mare si prost de pe umeri, nu cu ala dintre picioare!!PROSTALANILOR..

  15. trilulilu

    miercuri, 04.02.2015 at 22:55

    Hai sa fim seriosi, care or vazut macar o data vestul stie ca acolo se tine cont de toate astea, dar in romania cum sa respecti asta?,dar e spre binele nostru si al celor din jur.centura de siguranta o pui pt.tine,oricare ar fii ,nu pt.altcineva. Telefonul la fel,iti distrage atentia tie(conducatorului auto)nu altuia,din tot ce scrie acolo e spre folosul nostru.pentru legi,H,OUG,COD,OU – Este o aplicatie care se numeste LEGISLATIV ,o gasiti simplu, si este updat-ata dupa monitorul oficial, cautati si va va fii de folos

    • andrei

      joi, 05.02.2015 at 13:26

      Centura e buna dar nu tot timpul te ajuta. Cunoscut oameni care din cauza ca nu au avut centura pusa si au uvut accident , au avut viațădoar din cauza ca nu a avut centura. Si asta au zis-o chear cei de la politie. citez ,, a avut zile ca de aceasta data nu a purtat centura,, .

  16. Așa da

    joi, 05.02.2015 at 01:38

    Aviz pentru toți retardatii care sunt împotriva noului cod.E făcut sa va protejeze viața voastră și pe a altora care participa la trafic.Nicidecum pentru a va ușura buzunarele.Dacă sunteți vitezomani feroce recomand pista, dacasă aveți chef de vorbit la telefon trageți pe dreapta.Chiar azi era ca un cumătru sa se urce pe mine cu un Suv.Vorbea la tel și nu mă văzut. Eu a trebuit sa-l evit căci altfel îmi petreceam ziua la circa de politie.Așa ca marsh javrelor.Știu răspunsul deja Eu sunt regele șoselelor. Sunt miezul din dodoasca.Nu mi se poate intampla mie.Aiurea.Nu va doresc sa aveți pe cineva din familie nenorocit pe viață din cauza un inconștient.

    • Burzum

      vineri, 06.02.2015 at 13:19

      Esti retard. Bastanul in SUV are bani de amenzi si o sa faca fix la fel. Cei care au facut legilea astea trebuiesc impuscati

  17. marian

    joi, 05.02.2015 at 02:36

    Daca se aproba asa ceva……SOFERI ESIM IN STRADA…..ca sa fie acest COD avem nevoie de conditii europene.Nu in plm 2autostrazi si 3centuri si nu mai zic si de salariu…..!!!! Mai gresesti te supui legii dar sa ai si un teren de a respecta legea…!!!!RAHATI LA COLT

    • Eu sofer

      sâmbătă, 07.02.2015 at 17:56

      Soferii haideti sa iesim in strada nu se piate asa ceva…

  18. florin

    joi, 05.02.2015 at 06:56

    Sunt curios daca parlamentari vor purta centura de siguranta

  19. florin

    joi, 05.02.2015 at 06:59

    Amenzile vor primi numai oameni de mai jos, aia de sus nici nu vor fi opriti.adica tot omul amarat va fi pedepsiti .asta e romania noastra.

  20. lunetistul

    joi, 05.02.2015 at 10:33

    Amenzile le primesc cei care nu respecta legea. Nu trebuie sa platim nimic, dar conceptia noastra de roman porneste de la „pai eu nu-mi permit sa platesc asa amenzi mari”. Daca nu-ti permiti , umbla incet, nu vorbi la telefon, nu face pe marele smecher/a, respecta ce scrie la carte si nimeni nu te pedepseste. Daca dincolo stim sa repsectam legile si ne este frica de amenzi, cred ca sunt binevenite aceste masuri, cu amendamentul ca cei care le pun in practica sa fie de buna credinta, sa-si schimbe atitudinea si comportamentul, tot asa cum sunt si politistii europeni. La atitudine trebuie sa umblati domnilor de la „ordine publica si rutiera”. Voi nu sunteti legea, doar trebuie s-o aplicati, frumos cu amabilitate si respect…………pentru om si pentru lege. E asa greu?

  21. Cristi

    joi, 05.02.2015 at 12:17

    Nu are de ce sa iti fie frica daca respecti legea… Pentru cei care se plang de drumuri: Sunt foarte bune.

    Masina nu este ceva necesar… este un lux. Asa ca daca multi raman fara masina eu zic ca este mai bine!

    • mercedez

      duminică, 08.02.2015 at 16:34

      ba frate mai lasane cu cicaturile astea

  22. aurel

    joi, 05.02.2015 at 17:01

    BRAVO!!!! sa le goleasca buzunarele la smecheri,si pt alcool suspendat pe viata.respecti legea ,nu platesti.

  23. onup

    joi, 05.02.2015 at 19:15

    AS VREA SA STIU URMATORUL LUCRU ,PINA ACUM S-A SCHIMBAT CODUL RUTIER DE MULTE ORI ,DAR PINA IN PREZENT NU SE VEDE EFICIENTA ,ACCIDENTE LA ORDINEA ZILEI EU CRED CA NU AICI TREBUIE UMBLAT SI IN ALTA PARTE…..EU SINT SIGUR CA ACESTE MODIFICARI NU VA SCHIMBA CU NIMIC ,ACCIDENTE RUTIERE TOT VOR FI SI CHIAR MAI MULTE ASA CA …….

  24. Z

    joi, 05.02.2015 at 21:26

    Cristi, vizavi de drumurile pe care zici ca-s bune sper sa te duca pe ultimul drum, iar ceea ce priveste masina, nu e un lux, dar la final am si eu o recomandare: sa iti tragi un glont in boase dupa care sa iti dai foc!

  25. bogdan

    joi, 05.02.2015 at 23:24

    Platim in franci elvetieni?…..trebuie sa iesim in strada frate….revolutieeeee

  26. vasile

    vineri, 06.02.2015 at 09:39

    misto, numai ca hai sa facem treaba pana la capat si politistu care cere spaga sa ia 120 de ani puscarie iar ala care se face ca nu vede ca aia cu nr cu w vorbesc la telefon sa ia 220 de ani parnaie, ca sa fie treaba treaba si o tara ca afara ….

  27. Ion

    vineri, 06.02.2015 at 11:05

    conform legii, oare cum vor masura domnii politisti inaltimea copiilor?
    Cred ca vor fi dotati cu rigle de 20 cm si tabla adunarii…. 20+20+…+= ?
    Propun sa-i trimitem la specializare…

  28. augustin

    vineri, 06.02.2015 at 12:21

    daca lucrezi in transport esti terminat cu noile reguli mori de foame

  29. augustin

    vineri, 06.02.2015 at 12:21

    daca lucrezi in transport esti terminat cu noile reguli mori de foame

  30. aberant

    vineri, 06.02.2015 at 21:47

    Aberantii! Articolul este scris fara nici o sursa, copiem de ici colo si suntem ziaristi, bloggeri etc. Bagati oamenii in sperieti cu rahaturi, nu ati precizat nicaieri baza legala in temeiul careia se vor aplica respectivele majorari!

  31. ana maria scurtu

    vineri, 06.02.2015 at 22:26

    -cred si eu ca ar trebui facuta infrastructura-recte autostrazi si apoi facute niste amenzi draconice,
    -de asemenea cred ,ca in conditiile actuale de infrastructura, este imposibil sa nu depasesti viteza legala in Romania, prin urmare este doar chestie de sansa sa nu iei amenda
    -si daca tot s-au gindit la asa cuantumuri ale amenzilor, din sumele strinse se vor construi autostrazi? ca si din accize tot autostrazi se faceau si in Romania nu stiu daca exista 300km de autostrada..
    -va doresc noroc si sa nu va prinda politia ….

  32. desteptarea

    sâmbătă, 07.02.2015 at 00:14

    Avem venituri de cel putin 10 ori mai mici , drumuri de 10 ori mai proaste si amenzi de 4-5 ori sau chear mai mult fata de state civilizate.Pe aceleasi drumuri care erau acum 25 ani circula de 20 ori mai multe masini(inca avem accidente putine raportat la calitatea drumurilor).De ce credeti ca au dat voie la un pahar de vin sau o bere-va spun eu ca cifra de alcool difera de la o pesoana la alta, si daca nu iti merge bine organismul te trezesti bun de sanctionat de la mai putin de un pahar de vin(mai bine nu puneti in gura alcool).Posed permis de profesionist de peste 20 ani si circul in fiecare zi, am facut si curse in Europa ,si vreau sa spun ca nu am avut permisul suspendat iar amenzile pe care le-am luat le poti numara pe degetele de la o mana si acelea fiind una pentru radar 79km/h si cateva pentru oprirea interzisa .Sunt un sofer cat se poate de corect si tot imi fac griji.Amenzile erau prea mari si pana acum, doar ca legea se aplica pentru oamenii de rand si nu pentru baietii „destepti”.Solutia ar fi sa se aplice legea veche corect iar aberatiile actualizate sa fie inlaturate prin protest national.Nu simtiti nici dupa 25 de ani ca suntem bataia de joc al unor mafioti.Romanul nu riposteaza si de aceea am ajuns unde am ajuns.In suedia au incercat sa scumpeasca cu 2 eurocenti combustibilul si toata Suedia a fost in strada(bineinteles ca nu s-a mai scumpit).La noi au scumpit cu 7 eurocenti si nu a iesit nimeni, si nici realizari nu s-au vazut cu ocazia scumpirii.Nu vedeti ca vor sa ne vindem locuintele si sufletele pentru amenzile lor.
    Vedem la televizor ca se tot fac arestari in randul smecherilor de ceva ani.Cu ce ne incalzeste pe noi oamenii de rand ca ii baga la inchisoare 2-3 ani, daca nu se recupereaza nici un prejudiciu.De aceea avem cea mai scumpa motorina, cel mai scump kw etc ,pentru ca suntem lasi si treburile merg cum vor ei.
    intr-o buna zi o sa ne puna gatul pe trunchi ca vorba ceea:asa spune legea.In democratie cetatenii pot protesta impotriva unor legi aberante.ASTA TREBUIE SA STIE ROMANII !!!

  33. fesnic levente

    sâmbătă, 07.02.2015 at 02:56

    mai frate io am mutit cand am vazut ce amenzi se dau…ala care zice ca nu greseste conduce 5000 de km pe an..nu exista om care sa fie perfect..pt desteptii care zic ca sant prudentii..mergi cu masina pe drum ziua si ti se arde un bec si nu iti dai seama..si te trage pe dreaptacurcanu…si atunci decartezi..ti se pare normal sa platesti atat pt acest lucru…
    ..baiu cel mare e ca acesti politisti de pe strada is dumnezei….au puteri mari…te trezesti ca te trage pe dreapta si iti spune ca ai trecut pe rosu primesti amenda..si nu esti vinovat…..NU AI CUM SA TE APERI….
    ….EU AM CASTIGAT PROCESE CU POLITIA ROMANA….AM UN VENIT PESTE MEDIE SI MI/AM PERMIS AVOCATII…DAR UN OM SIMPLU…CE FACE..DE UNDE O SA AIBA UN AMARATSA DEA POLITIA IN JUDECATA….ASTA E NENOROCIREA..
    PE EI CINE DRACU II AMENDEAZA DACA GRESESC……
    M-IA LUAT UN SUGAGI PERMISU ANU TRECUT …SI NU AM FOST VINOVAT..intr/un sens girator urmat de o trecere la 10 m de o trecere de pietoni cu trafic intens mergi pe banda a doua pe prima banda e un troleu..si mergi paralel cu el in coada lui..el trece de trecere primu..si concomitent cineva pune picioru pe trecere el intra in statie si politistu de vede pe trecere si pietonu cu picioru pe trecere..si nu ai acordat prioritate…cum puteai evita asa ceva …sa vezi prrin troleu..pietonu pe dreapta..ii dai in judecata..si singuru martor ..angajatu tau..care e si ruda de gradu 1…
    …oricum ..is prea de tot amenzile astea…da pt sugacii de curcanidaca gresesc ce plm patesc astia..
    ce dracu se intampla daca un prost iti ia permisu si il castigi in instanta…pe mine daca ma lasa fara permis..unu imi trebuie sa angajez un sofer…sa faca ce fac eu…cine dracu plateste lucru asta…
    stresu..avocatu…nu primesti nimik…numai ti se anuleaza proce verbal…
    ..de ce plm nu baga si despagubiri pt oameni care ii gastiga in instanta..sa plateasca ei..
    numa noi pleva
    –tetrage pe dreapta unu si iti da amenda ca vb la telefon..si tu nu ai vb..cum dracu te aperi ca nu ai vb..platesti..ca nu ai cum sa demonstrezi..probe video..nu iti da nimeni…16 mil..futevar lumea in gura…
    cu codu vostru….dupa ce taraii datoare la banci….ne bagAMdatori la stat..si politie…

  34. icsu

    sâmbătă, 07.02.2015 at 22:25

    Am o problema, amenziile sunt ok, legile majoritatea ok, problema este ca nu are cine sa le aplice, nu este politie pe strada.. degeaba marim amenzile daca nu are cine sa le aplice. Asfalt uscat!

  35. cosmin

    duminică, 08.02.2015 at 19:40

    o absurditate mai mare decat codul asta nici ca se putea.Sa gandim logic, ma obligi sa am in masina scaune „omologate” pentru transport copii .Daca ne gindim putin, e normal sa le avem .Dar tu legiuitorule cretin caruia iti plac” lucrurile bine facute” la transportul in comun te-ai gandit? pentru siguranta copiilor care circula cu microbuzurile mortii nu faci nimic.Mai bine faci o exceptie. corect.e mai ieftin pentru tine.asta denota ca pe tine nu te intereseaza siguranta copiilor, ci banii parintilor.JEGULE …Alt aspect,cum poti tu ,coruptule ,sa interzici un drept dobandit in urma unor examene de competenta

  36. marius

    duminică, 08.02.2015 at 20:31

    trebuie sa ne responsabilizam ..!!!!de acord ….dar sa fim realisti !!! sunt aberanti rau..intr.o tara in care cei care ar trebui sa vegheze la bunul mers al lucrurilor sunt primii care incalca regulile…nu te poti astepta la nimic bun de la niste oameni fara viziune si fara solutii palpabile . cu lucrurile astea primim dovada calitatii celor care ne conduc….NO COMMENT

  37. baniciu

    vineri, 10.04.2015 at 02:01

    Sunt de acord cu codul da sa fie pt toti inclusiv politisti nu numai pt prostime. Caz concret merg cu 61 km la iesirea din oras drum cu 2 benzi fara case ma opreste radaru vai domne ce viteza aveati sunteti in oras amenda in timp ce pe langa noi trece unu cu jepp pe putin 100 km dar cum sal opreasca pe ala. Alta faza politist in masina de politie vb la telef intra in intersectie numi da prioritate ca nu era atent la cei pe drum ci la ce vb si tot el revoltat. Trageti concluziile cu legile din romania

  38. sfrijan

    miercuri, 24.06.2015 at 18:34

    adevarul e ca sunt amenzile foarte mari dar sa ajuns la asta din cauza unora ce se cred regii soselelor. Voi dati vina pe stat dar toate astea se intampla din vina voastra

  39. nedumeritul

    joi, 02.07.2015 at 13:27

    INTREB .amenzile sint ,,,pentru ,CODUCATORI AUTO ,dar ,pentru cei ce sint ,OBLIGATI ,prin lege ,sa PREVINA ,ce amenzi ,se percep/?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax