Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în noua lege a pensiilor: vârsta de pensionare la femei, pensia anticipată, stimularea muncii până la 70 de ani

Publicat

Noua lege a pensiilor ar putea marca, odată cu intrarea în vigoare în 2023 cum estimează guvernul, și o primă creștere a vârstei de pensionare la femei.

Legea își propune să elimine inechitățile din sistem, lucru pe care și-l propunea și formula de calcul din actuala lege, va mai veni cu câteva modificări, gen creșterea vârstei de pensionare la femei sau stimularea muncii până la 70 de ani.

Potrivit Hotnews.ro premierul Florin Cîțu a precizat vineri că noul act normativ urmează să fie aprobat de Guvern în trimestrul II al anului viitor, în Parlament – în trimestrul IV din 2022 şi va intra în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

Întrebat dacă în 2023 am putea să avem parte de prima creştere a vârstei de pensionare pentru femei, având în vedere că în PNRR se precizează că aceasta ar urma să crească gradual, Cîţu a spus: „Este posibil”.

Stagiul de cotizare preluat în noua lege a pensiilor

Definiția stagiului de cotizare se regăsește în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege.

– Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
– Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Pentru diverse categorii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, ce vor fi analizate în perspectiva preluării acestora în noua legislație, conform documentului citat.

Întrebat dacă în privinţa stagiului complet de cotizare, 35 de ani, şi a stagiului minim, 15 ani, aşa cum sunt menţionate şi în PNRR, vor interveni modificări, premierul a spus: „Nu. Acesta este, ce avem în PNRR acum este clar, dar eu vreau să vă spun că reforma pensiilor sau să faci un sistem de pensii sustenabil nu este aşa uşor”.

Noua formulă de calcul a pensiei bazată pe principiul contributivității

Noua lege a pensiilor vine și cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată de guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată de numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

Pensiile speciale sunt limitate la nivelul permis de Constituție, se mai arată în PNRR.

„Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit.

Acest aspect poate fi realizat prin noua formulă de calcul a pensiei, formulă care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând în acest fel toate cheltuielile aferente reprezentării intereselor statului”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, reforma sistemului presupune adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminând stabilirea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani.

Noua formulă de calcul a pensiei va intra în vigoare odată cu noua lege a pensiilor a cărei trimitere în Parlament va fi făcută în 2022.

Stimularea muncii după 65 de ani

Potrivit PNRR, se are în vedere și crearea unui cadru legal care să permită opțiunea persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active după vârsta de 65 de ani , în mod voluntar pentru femei și bărbați.

“Se va stimula astfel îmbătrânirea activă și valorificarea avantajelor competitive ale lucrătorilor vârstnici, inclusiv experiența vastă a acestora”, menționează sursa citată.

Pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani.

• Aceste măsuri vor fi avute în vedere și în noua Lege privind sistemul public de pensii, țintind în acest fel egalizarea vârstei standard de pensionare și crescând veniturile potențiale la bugetul asigurărilor sociale de stat în paralel cu o mai bună colectare, asigurată de Ministerul de Finanțe, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Categoria de pensie anticipată va fi modificată

În noul act normativ se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.

• Acest tip de pensie este reglementat și de legislația europeană, acordat ca o recompensă pentru persoanele care au contribuit o perioadă mult mai mare la sistemul de pensii decât perioada de contribuție prevăzută de lege.

Perioadele asimilate, precum stagiu militar, studii universitare, concedii pentru creșterea copiilor, vor fi păstrate și valorificate la calculul pensiilor de limita de vârsta și invaliditate.

Pensia minimă va fi legată de salariul minim brut

Noul sistem de pensii va prevedea plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut, spune documentul.

• Parametrii concreți ai pensiei minime vor fi definitivați în faza elaborării propunerii de politică publică, având în vedere sustenabilitatea financiară a sistemului și nevoia menținerii pensionarilor peste pragul de sărăcie. Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei.

Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.

surse: Hotnews.ro, PNNR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    sâmbătă, 05.06.2021 at 00:20

    pensiile speciale raman nu-i asa? ce conteaza ca dupa 60 de ani romanul ajunge o ruinma din cauza stresului? Mai bine dupa 60 de ani, ne dati o pastila care sa ne termine de tot… scapa „sistemul de pensii” de „presiune’…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax