Educație
Modificări la clasele de liceu: două ore de matematică pentru toți elevii. Alte materii devin opționale sau sunt eliminate
O serie de modificări privind materiile studiate la liceu sunt pregătite pentru elevi.
Toți liceenii din clasele IX-XII vor avea două ore de matematică, în trunchiul comun, fizica chimia, biologia și geografia de devin ”opționale” la clasele XI-XII, iar logica și psihologia ar putea să nu mai fie studiate la liceu, profilurile uman și real.
Modificările apar în documente în lucru la minister, care deocamdată nu au ajuns la forma finală, potrivit edupedu.ro
Schimbări propuse
Matematica din trunchiul comun va fi matematică de bază, comună tuturor profilurilor.
Matematica din curriculum de specialitate sau curriculum la decizia elevului din oferta școlii poate fi matematică avansată, specializată – statistică, mecanică.
Vezi și BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte la examen. Variante de pregătire pentru liceeni, pe discipline
În trunchiul comun, matematica va fi studiată două ore pe săptămână pentru următoarele filiere:
- filiera teoretică, profil real, specializarea matematică-informatică
- filiera teoretică, profil real, specializarea științe naturale
- filiera teoretică, profil uman, specializarea științe umaniste
- filiera teoretică, profil uman, specializarea științe sociale
- filiera vocațională, profil artistic, specializarea artă
- filiera vocațională, profil artistic, specializarea muzică instrument
- filiera vocațională, profil artistic, specializarea muzică dans
- filiera vocațională, profil artistic, toate specializările
- filiera vocațională, profil teologic, toate specializările
- filiera vocațională, profil pedagogic, specializarea educație timpurie
- filiera vocațională, profil pedagogic, specializarea profesor învățământ primar
- filiera tehnologică în sistem dual, toate profilurile, toate specializările
- învățământ liceal pentru persoanele aparținând minorităților naționale, filiera teoretică, profil real, specializările matematică-informatică și științe naturale
- învățământ liceal pentru persoanele aparținând minorităților naționale, filiera teoretică, profil uman, specializările științe umaniste și științe sociale
- învățământ liceal pentru persoanele aparținând minorităților naționale, filiera vocațională, profil teologic, toate specializările, toate cultele religioase
- învățământ liceal pentru persoanele aparținând minorităților naționale, filiera tehnologică în sistem dual, toate profilurile, toate specializările
În prezent, liceenii de la uman au matematică doar în clasele a IX-a și a X-a. În proiectul legii Educației, Matematica apare ca probă de examen și pentru elevii de la uman.
Fizică, chimie, biologie – discipline la alegere pentru elevii claselor XI-XII, Mate-info și Științe ale Naturii
În clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia, biologia și geografia sunt scoase din trunchiul comun. Unele sunt adăugate la curriculum la decizia elevului din oferta școlii.
Matematica, chimia, fizica, biologia și informatica, de la curriculum la decizia elevului, cuprind 3 ore în clasele a IX-a și a X-a și 6 ore în clasele a XI-a și a XII-a. Aceste ore se distribuie în funcție de interesele elevilor și de nevoia de pregătire pentru carieră, conform sursei citate.
”Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, denumit în continuare CDEOȘ, se constituie din disciplinele/domeniile de studiu, este propus pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională și este elaborat la nivel național, regional, local sau la nivelul unității de învățământ. Elevul are posibilitatea de a alege disciplinele/domeniile de studiu, din oferta școlii, în funcție de propriile nevoi și interese de cunoaștere”, se arată în proiectul legii Educației.
În clasa a IX-a se va studia geografia generală, iar în clasa a X-a educație pentru mediu. Geografia este eliminată din trunchiul comun, începând cu clasa a XI-a.
La clasa a XII-a, se introduce o oră de pregătire pentru universitate, în curriculum la decizia elevului din oferta școlii.
Cum va fi studiată Istoria
În privința istoriei din trunchiul comun, sunt menționate următoarele:
- clasele a IX-a și clasa a X-a centrate pe Istoria universală
- clasa XI – Istoria secolului XX cu accent pe 2 teme principale: Istoria Holocaustului; Istoria Comunismului;
- clasa a XII-a – Istorie legată de specialitatea profilului – ex: Istoria muzicii, Istoria artei, Istoria științei și tehnicii, Istoria sportului, Istoria dansului, Istoria bisericii, Istoria culturii. Toate temele includ referiri la istoria României.
Ce se poate studia în loc de Religie și orele de sport
Elevii vor avea ca opțiune, în loc de religie, disciplina Perspective globale.
Mai sunt prevăzute două ore de sport – la curriculum pentru dezvoltare personală: 1 oră pentru formarea de competențe generale și specifice sportului și 1 oră destinată jocurilor de echipă.
Limba modernă
La clasele IX-XII, limba modernă 1 va avea, în trunchiul comun, 3 ore pe săptămână, iar limba modernă 2 va avea 2 ore pe săptămână.
În prezent, limba modernă 1 are, în trunchiul comun, 2 ore pe săptămână (clasele IX-XII), iar limba modernă 2 are 1 oră în clasele a IX-a și a X-a și 2 ore în ultimii doi ani de liceu.
Psihologia și logica nu mai apar pe lista disciplinelor
Psihologia și logica nu mai apar pe lista disciplinelor de liceu.
La profilul teoretic, disciplinele socio-umane sunt următoarele:
- clasa IX – sociologie
- clasa X – educație financiară și antreprenorială
- clasa XI – filosofie / gândire critică / etică
În acest context, este posibil ca Psihologia și Logica să nu mai fie discipline la examenul de Bacalaureat.
Acum Logica este studiată în clasa a IX-a, psihologia în clasa a X-a, economia în clasa a XI-a, sociologie în clasa a XI-a și filosofia în clasa a XII-a.
UPDATE: Ministerul Educației a transmis, marți, precizări referitoare la existența unor variante de planuri-cadru pentru învățământ liceal.
”Ministerul Educației și-a asumat revizuirea planurilor-cadru pentru învățământul liceal. Orice demers de acest fel trebuie corelat cu prevederile proiectelor de legi ale educației, aflate, în prezent, în dezbatere parlamentară.
În ceea ce privește documentul prezentat „pe surse”, în spațiul public, drept propunerea instituției de planuri-cadru pentru nivelul liceal, menționăm că aceasta este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional.
Precizăm că au existat, la nivelul experților din Ministerul Educației, discuții privind demersurile anterioare de revizuire și observațiile primite până acum de Ministerul Educației, înaintea demarării etapelor procedurale de modificare a planurilor-cadru.
Referitor la procesul necesar pentru revizuire, vă informăm că, în această perioadă, se fac demersuri pentru stabilirea unui calendar de desfășurare a activităților de modificare a planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional. Primul pas în acest sens este analizarea componenței grupurilor de lucru și eventuala actualizare a acestora.
Odată parcurse toate etapele impuse de prevederile metodologice în ceea ce privește revizuirea planurilor-cadru, proiectele vor fi lansate în dezbatere publică.
Modificarea planurilor-cadru are impact în asupra întregului sistem educațional. Vă asigurăm de respectarea tuturor etapelor metodologice pe care un astfel de demers le implică și că, pe măsură ce pașii procedurali vor fi parcurși, aceștia vor fi comunicați de către Ministerul Educației”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News