Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la Codul Fiscal: De la 1 septembrie, TVA de 9% la pâine şi accize pentru produse de lux. Vezi noutăţile

Publicat

De la 1 septembrie, se aplică TVA redus pentru pâine şi sunt accizate din nou produse de lux, precum bijuteriile, iahturile sau unele autoturisme. De asemenea, se extinde taxarea inversă pentru livrarea de energie către un comerciant pentru revânzare. Ordonanţa 16/2013 ce conţine aceste prevederi a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri.

Astfel, cu termen de aplicare de la 1 septembrie este prevăzută reducerea cotei TVA la 9% pentru pâine şi alte sortimente de panificaţie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri), făină albă, semialbă şi neagră de grâu sau cea de secară şi grâu comun şi secară.

De asemenea, de la începutul lunii viitoare, se percep din nou accize, o singură dată, pentru:

bijuterii din aur şi platină, cu excepţia verighetelor (1 euro/gram pentru bijuteriile cu până la 14k şi 2 euro/gram pentru cele peste 14k)

confecţii din blănuri naturale (între 50 şi 1.200 euro/bucata)

iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor, pentru agrement (500 euro/metru liniar pentru iahturile şi navele care au lungimea egală sau mai mare de 8 metri; 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 CP)

autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3000 cm cubi (1 euro/cm cub)

arme de vânătoare şi arme de uz personal (între 50 şi 1500 euro/bucata)
– cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie (între 0,1 si 0,4 euro/bucata).

Accizele se percep o singură dată, la punerea în consum în România.

Alte prevederi ale ordonanţei, cu intrare în vigoare de la 1 septembrie 2013: extinderea taxării inverse pentru livrarea de energie electrică spre un comerciant (cumpărător revânzător), ce detine autorizaţie ANRDEE pentru cumpărare – revânzare de energie electrică; taxare inversă pentru transferurile de certificate verzi.
Din 2 august 2013, se aplică prevederile: ajustarea TVA în favoarea contribuabilului, pentru valoarea taxei de la achiziţii, când acesta le efectuează din postura de contribuabil inactiv, iar bunurile sunt supuse comercializării după reînregistrarea în scopuri de TVA;
înregistrarea în scopuri de TVA nu se mai anulează din oficiu, când au fost înscrise în cazierul fiscal fapte de natura infracţiunilor economice dacă acţionarii sau asociaţii sunt minoritari şi deţin mai puţin de 10% din capitalul social al persoanei juridice; pe cale de consecinţă, contribuabilii care achiziţioneaza bunuri sau servicii de la aceştia nu au dreptul să deducă TVA de la achiziţiile în cauză (excepţie achiziţiile efectuate în cadrul procedurii de executare silită sau cele de bunuri de la persoane aflate în procedura falimentului); se anulează scutirea de la plata timbrului de mediu în cazul partajului.

Sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax