Connect with us
Advertisement

Actualitate

Modificări la CODUL RUTIER: Pedepse uriașe pentru alcool la volan. Închisoare de până la 15 ani. Proiect

Publicat

etilotestParlamentarii propun majorarea pedepselor pentru șoferii care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice. Astfel, potrivit unei inițiative legislative înregistrată la Senat de modificare la Codul Rutier, pedepsele cu închisoarea pentru alcoolemie penală sau consum de stupefiante ar putea fi dublate sau chiar triplate. Totodată proiectul prevede creșterea duratei de suspendare a permisului, majorări în cazul recidivei și imposibilitatea reducerii sancțiunilor aplicate șoferilor pentru alcool și droguri.

Propunerea legislativă pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 republicata privind circulaţia pe drumurile publice, inițiată de către deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 septembrie.

Inițiatorul a transmis mai motive pentru înăsprirea pedepselor privind consumul de alcool și stupefiante în trafic. Potrivit acestuia, între 3 și 7 % dintre accidentele rutiere au drept cauză consumul de alcool, iar unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool. De asemenea, 30% dintre șoferii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani afirmă că au condus cel puțin odată sub influența băuturilor alcoolice.

Concret, noul act normativ prevede dublarea pedepsei cu închisoarea, ce va fi cuprinsă între 5 ani și 10 ani dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau sub efectele stupefiantelor și chiar triplarea pedepselor actuale la 10 – 15 ani dacă aceste persoane efectuează transport public de persoane sau transport de substanțe sau produse periculoase.

De asemenea, documentul prevede pedepse mai mari de suspendare a permisului pentru consumul de alcool și stupefiante, astfel:

– între 5-10 ani, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și/sau sub efectul stupefiantelor

– între 6 luni și 1 an, dacă titularul permisului a condus pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibație alcoolică de până la 0,80 g/l alcool pur în sânge

Proiectul majorează și durata de suspendare a permisului pentru consumul de alcool și stupefiante atunci când se repetă aceeași faptă într-un interval de 5 ani de la restituirea permisului, cu:

– 10 ani, dacă titularul permisului conduce din nou pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și/sau sub efectul stupefiantelor

– 1 an, dacă titularul permisului conduce din nou pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibație alcoolică de până la 0,80 g/l alcool pur în sânge

Totodată, actul normativ prevede explicit că pedepsele pentru conducere pe drumurile publice sub influența alcoolului sau stupefiantelor nu pot fi reduse.

„Aceste măsuri sunt ușor de pus în practică, nu presupun niciun efort bugetar, iar eficiența înăspririi legislației rutiere e dovedită de scăderea cu 30-50% a numărului de evenimente rutiere soldate cu morți și răniți în țări precum Portugalia, Franța, Anglia, Luxemburg, Olanda. În aceste țări conducerea sub influența băuturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testării sunt pedepsite cu închisoarea până la doi ani, 4.500 de euro amendă, șase puncte de penalizare și trei ani de suspendare a permisului, iar recidiva este pedepsită cu până la patru ani de închisoare, 9.000 de euro amendă, șase puncte de penalizare și pierderea permisului pentru minim trei ani”, se precizează în expunerea de motive.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement