Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la sistemul 112, anunțate de Raed Arafat: Proceduri speciale pentru apeluri deosebite, cartele prepay cu buletinul

Publicat

apel 112

Mai multe propuneri de modificare a legislaţiei, printre care implementarea sistemului de localizare avansată a apelurilor şi îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, precum cele de răpire, au fost prezentate duminică de preşedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, Raed Arafat.

Cartelele prepay ar putea  fi cumpărate pe viitor doar cu buletinul, iar sistemul 112 ar putea fi modificat astfel încât să includă atât apeluri vocale, cât și mesaje trimise prin telefon, potrivit g4media.ro.

Pe termen scurt, va începe o campanie de popularizare a aplicației elaborate de STS care permite localizarea mult mai exactă a apelurilor la numărul unic de urgență.

Comitetul a fost convocat prima dată duminică, după ce a fost constituit sâmbătă.

Arafat spune că legislația trebuie modificată în ceea ce priveşte consimţământul localizării celor care apelează 112 şi al naturii apelului, astfel încât acesta să fie pe lângă voce şi apel de date şi să fie gratuit.

„S-a ridicat problema consimţământului localizării persoanelor care apelează 112, nu numai din partea autorităţilor statului, dar şi din partea firmelor de telefonie mobilă, pentru că, cu toate reglementările despre accesul la datele personale, toată lumea este speriată că dacă noi dăm poziţia unei persone şi persoana nu este de acord. De exemplu, aici modificarea legislativă poate să fie prin faptul că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul să fii localizat, dar acest lucru trebuie să apară în legislaţie. Al doilea exemplu care trebuie modificat: natura apelului 112. Până acum se referea la apel voce mai mult, nu de date şi trebuie o modificare. Este o modificare simplă prin care să se scrie că apelul 112 înseamnă şi apel voce şi apel date”, a explicat Raed Arafat.

În ceea ce privește cartelele pre-pay, spune că acestea îngreunează în unele apeluri de urgenţă realizarea unei corelări sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează şi care poate să fie corelat cu o adresă, cu un bulletin, pentru identificarea persoanei care deține telefonul.

Preşedintele Comitetului interministerial a menţionat şi măsurile pe termen mediu, respectiv finalizarea implementării noului sistem informatic 112 şi înlocuirii infrastructurii sistemului, îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, precum cele de răpire, dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor din cadrul dispeceratelor integrate, regionale, care preiau apelurile 112.

Pe termen lung, Comitetul va analiza propunerile pentru ameliorarea integrării dispecerizării şi posibilitatea reducerii dispeceratelor, care vor funcţiona ca centre integrate pe judeţe, pe zone.

” Speranţa noastră este ca primele modificări legislative să poată să aibă loc la începutul lunii septembrie şi să permită începerea implementării sistemului AML”, a spus Raed Arafat.

Precizări de la STS

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a demarat, la începutul anului 2017, activităţile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Deciziei ANCOM nr. 1.170/2016, privind implementarea soluţiei Advanced Mobile Location (AML).

În acest sens, STS a implementat o platformă pilot de preluare şi procesare a informaţiilor de localizare în format AML şi a efectuat teste cu operatorii de telefonie mobilă. În urma testelor, operatorii mobili au confirmat că pot prelua şi transmite datele de localizare în format AML, însă doar de pe terminale tip smartphone noi şi de ultimă generaţie. La nivelul STS, aceste date se pot prelua şi afişa ca informaţie de localizare în cadrul aplicaţiilor de tip GIS.

”Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a încheiat cu succes etapa de testare a conexiunilor cu cei patru operatori de telefonie mobilă şi de integrare a informaţiei de localizare de tip AML în SNUAU, urmând ca după actualizarea legislaţiei primare aplicabile, această funcţionalitate să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor care apelează numărul de urgenţă. Până la actualizarea legislaţiei, fiind preocupat de îmbunătăţirea capabilităţilor de localizare a apelanţilor la 112, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a prevăzut, în august 2018, cerinţe specifice privind implementarea facilităţilor de tip AML/ESL în cadrul unui proiect, cu finanţare europeană, de modernizare a infrastructurii hardware şi software a SNUAU. Ca urmare a unor contestaţii înaintate de unii operatori economici participanţi la procedura de achiziţie publică, atât la nivelul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi la Curtea de Apel, proiectul de modernizare, aflat acum în stadiul de derulare a procedurii de achiziţie, cu termen de finalizare în 2021, prezintă o întârziere de aproximativ 6 luni.

În paralel cu aceste demersuri privind utilizarea standardului AML, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a dezvoltat o aplicaţie pentru telefoanele mobile de tip smartphone denumită „APEL 112”, care permite transmiterea în SNUAU a coordonatelor de localizare (GPS) pentru o mai mare acurateţe şi precizie în determinarea localizării terminalului de pe care se face apelul.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a derulat activităţi pentru îmbunătăţirea preciziei localizării pe trei paliere:

– implementarea AML în SNUAU, testată cu operatorii de telefonie mobilă – necesită actualizarea legislaţiei primare

– implementarea AML în SNUAU prin proiectul de modernizare – suferă întârzieri din cauza contestaţiilor

– dezvoltarea aplicaţiei Apel 112 – deja operaţională şi eficientă în salvarea de vieţi omeneşti

surse: Agerpres, g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax