Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Monumentul risipei locale din Cetatea Alba Iulia. Sistemul inutil al parcării cu plată care n-a funcționat niciodată


Publicat

Praf și rugină. Atât produce bariera instalată acum trei ani la intrarea în Cetatea Alba Carolina. Investiția, care trebuia să aducă venituri la bugetul local și despre care edilul orașului Mircea Hava declara în 2015 că „nu merită oboseala” pentru 2 lei cât era tariful, a costat 50.000 de euro. Sistemul a funcționat doar câteva ore.

Amplasarea aparatului de taxat genera blocaje în trafic și se defecta foarte repede, iar asta a obligat rapid autoritățile să „îmbrace” aparatul într-o folie de plastic înfășurată de jur împrejur cu scotch. La trei ani de la amplasarea sistemului, Primăria a găsit încă o explicație pentru faptul că bariera este lăsată să ruginească: nu are voie să încaseze bani din parcările cu plată în zona reabilitată cu bani europeni, asta deși în 2014 s-a votat un regulament și s-a aprobat achiziția aparatului de către Grup Corint, anteprenorul general al lucrării.

Sistemul va mai sta degeaba până în luna septembrie când va expira perioada de garanție a proiectului.

 

De trei ani, la intrarea în Cetatea Alba Carolina există un „monument” al tehnicii ieftine, al investițiilor făcute fără cap și al nepăsării autorităților locale. Monumentul este bariera care trebuia să faciliteze accesul mașinilor la parcările cu plată din Cetate, dar care nu funcționează. Sistemul a costat 50.000 de euro și a făcut parte din proiectul de reabilitare a Laturii  de Vest a Cetății Alba Carolina.

Aparatul a mers două zile, după care a fost oprit. În toată această perioadă, nimeni din cadrul Primăriei Alba Iulia sau al Consiliului Local nu a mai pomenit nimic de parcarea cu plată sau de aparatura de la intrarea din Cetate, totul fiind dat uitării.

Contactați de Alba24, reprezentanții primăriei au oferit explicații cu privire la sistem și de ce acesta nu funcționează.

Explicația din partea primăriei este că: „după o scurtă perioadă de exploatare, sistemul a fost suprimat din cel puțin două motive majore. S-a dovedit că instalația genera blocaje din cauza sistemului de taxare aflat pe sensul de ieșire, dar, mai ales, din cauza faptului că proiectul general în care s-a realizat investiția, Latura de Vest, nu era generator de venituri.”

Mai pe scurt, sistemul de 50.000 de euro producea cozi de mașini și genera blocaje în trafic din cauza modului în care trebuia utilizat de către șoferi, iar a doua explicație este că aceia care s-au ocupat de implementare nu au luat în calcul faptul că sistemul face parte din reabilitarea Laturii de Vest a Cetății și nu poate produce venituri până la expirarea perioadei de sustenabilitate a proiectului, în septembrie 2018.

Problema cu funcționarea sistemului a fost sesizată încă de la stadiul de proiect și se referea la faptul că atât eliberarea tichetelor de acces cât şi plata se facea fix în fața barierelor amplasate chiar pe sensul de mers al autoturismelor.

În caz că șoferul avea „norocul” ca aparatul să îi refuze bancnota, fie că era mototolită, fie că avea urme de uzură, în spatele lui se forma o coadă și tot traficul era blocat.

La alte sisteme de taxare, tichetele de acces se iau de la aparat, dar plata se face în altă parte, pentru a scurta timpul de așteptare până la trecerea de barieră. Exemplul cel mai elocvent este bariera de la parcarea cu taxă din centrul municipiului.

Planurile de viitor ale Primăriei, după expirarea perioadei, inclusiv cea de garanție este să monteze alte două stații de taxare care să permită achitarea staționării la distanță de punctul de ieșire.

Prin acest mod ei speră să integreze sistemul în viitoarea structură de taxare a locurilor publice de parcare, ce va intra în vigoare, iar bariera va fi utilizată cu precădere la limitarea accesului în timpul evenimentelor, când gradul de utilizare și ocupare este peste capacitate.

Povestea barierei începe în iulie 2014, când era votat de către aleșii locali regulamentul de funcționare a parcării cu plată în Cetatea Alba Carolina.

Tariful era de 2 lei pe oră și banii erau încasați de un tonomat, iar după efectuarea plății, bariera se ridica automat. La sedința în care s-a votat regulamentul, consilierii locali de atunci – Daniel Zdrânc (care era la PNL pe vremea aceea, acum la PSD) propunea ca aleșii locali să aibă gratuitate în parcare, iar Vasile Crișan de la PSD, care este și vornic, dorea ca nuntașii să fie și ei scutiți de cei 2 lei de mașină.

Citește și: Regulamentul de PARCARE cu PLATĂ în Cetatea Alba Carolina, APROBAT. Doi consilieri au vrut acces gratuit pentru aleşii locali şi nuntaşi

Luna februarie a anului 2015 a adus cu ea și punerea în funcțiune a barierei de la intrarea în Cetatea Alba Carolina.

La prima utilizare a barierei a fost nevoie de intervenția poliției locale pentru a îi ajuta pe șoferi sa treacă de bariera ce nu voia să se ridice.

Citește și: FOTO-VIDEO: Blocaje la bariera de acces în Cetatea Alba Carolina, în prima zi de funcţionare. Şoferii au aşteptat zeci de minute la coadă

Ba mai mult, șoferii care au vrut să intre sau să iasă cu maşina din zona istorică a Cetăţii din Alba Iulia s-au plâns că au aşteptat zeci de minute la coadă, pentru a intra în cetate; problema s-a dovedit a fi soft sistemului de taxare.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ionel

    vineri, 29.06.2018 at 19:14

    Parcarea a fost lăsată în plata Domnului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor: România poate pierde 3 miliarde de euro, bani europeni

Publicat

p

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că acum nu este momentul prielnic pentru majorarea cu 40% a pensiilor și pentru creșterea cu 25% a salariilor profesorilor, așa cum a decis Parlamentul. În plus, acesta a precizat că mai mulți oficiali ai Comisiei Europene au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

Declarațiile președintelui Iohannis, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor:

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește.

Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică și bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB.

Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sp luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim.

Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic. Acum nu este.

Există nu doar avertismente, ci și discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate.

De asemenea, agențiile de rating ne vor retrograda ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense vor fi aprobate.

Nu există bani, dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blocehază miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu de groază”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Conferință de presă Klaus Iohannis. Declarații despre noul record al infectărilor cu SARS-COV și alegerile locale

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, de la ora 18:00, o conferință de presă. Declarațiile și răspunsurile șefului statului la întrebărilor jurnaliștilor acreditați pot fi urmărite live la Alba24.

Președintele României și-a făcut un obicei în ultima perioadă din a susține în fiecare miercuri o conferință de presă.

Este de așteptat ca acesta să se refere la pandemia de coronavirus care a atins astăzi în România un nou record, la situația politică sau economică, dar și la alte subiecte de interes general.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Opt proiecte ale Spitalului Județen Alba vor fi finanțate din fonduri europene. Anunțul ministrului Nelu Tătaru, la Alba Iulia

Publicat

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în urma unei discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Opt proiecte de investiții majore ale SJU Alba Iulia, care vizează lucrări de edificare, extindere sau dotare cu aparatură medicală, vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile. Informațiile au fost postate pe contul de Facebook al instituției sanitare. 

Care sunt cele 8 obiective:

1. Relocarea și modernizarea activității secției de Oncologie (cu înființare comp. Radioterapie și Îngrijiri paliative) și înfiintare compartiment Cardiologie intervențională – edificarea unui nou corp de cladire;

2. Bloc Operator – extinderea și modernizare;

3. Secții Neonatologie și Obstretică Ginecologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

4. Secții Pediatrie și Oftalmologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

5. Secție Ortopedie și Traumatologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

6. Boli Infectioase – edificarea unei noi clădiri;

7. Psihiatrie-cronci – edificarea unei noi cladiri;

8. Reparație capitală și schimb de destinație din Școala Postliceală Sanitară în secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și extindere ambulator.

”Odată cu realizarea acestora Spitalul din Alba Iulia va fi unul dintre cele mai moderne spitale”, a spus ministrul Sănătății, prezent marți la  Alba Iulia, ocazie cu care i s-au prezentat secțiile, procedurile și stadiul lucrărilor la proiectele aflate în derulare.

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în…

Geplaatst door Spitalul Judetean de Urgenta Alba op Woensdag 23 september 2020

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

”Bani de liceu” în anul școlar 2020-2021: Termenul limită pentru depunerea cererilor, acte necesare și condiții

Publicat

pensii bani

Programul ”Bani de liceu” este continuat de Ministerul Educației și în anul școlar 2020-2021. Cererile pot fi depuse până vineri, 25 septembrie.

Ajutorul de 250 de lei pe lună este destinat elevilor care urmează învăţământul liceal, cursuri de zi, însă au acces doar cei în cazul cărora venitul maxim pe membru de familie este de 500 de lei pe lună.

La stabilirea venitului brut lunar / membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei, în ultimele luni anterioare depunerii cererii, cu excepţia alocaţiei de stat, a alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii, burselor de studii sau sociale.

CALENDARUL de desfăşurare al programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” 2020-2021

Depunerea cererilor pentru programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” – 15-25 septembrie

Efectuarea anchetelor sociale şi evaluarea eligibilităţii cererilor depuse de către comisii: 26 septembrie – 15 octombrie

Centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat: 26 septembrie – 16 octombrie

Afişarea pe internet a listei beneficiarilor: 17 octombrie

Depunerea contestaţiilor: 18-21 octombrie

Rezolvarea contestaţiilor: 22 -25 octombrie

Bani de Liceu 2020-2021 – acte necesare:

1. Venit brut lunar pe membru de familie realizat în lunile iunie, iulie și august – maximum 500 RON.

– Adeverințe de venit de la locul de muncă al părinților sau

– Declarație notarială pe proprie răspundere de la părintele care nu a realizat niciun venit lunar permanent, în ultimele trei luni; sau de la amândoi, dacă sunt în această situație; declarația trebuie dată și de frații majori care locuiesc împreună cu familia, dacă nici ei nu au avut venituri

2. Copie după certificatele de naștere sau C.I./B.I. ale părinților și fraților.

3. Adeverințe din care să rezulte că frații/surorile sunt elevi/studenți, eliberate de instituțiile de învățământ unde studiază aceștia.

4. Copie a certificatului de deces al părintelui, pentru elevii orfani.

5. Copie dupa Certificatul de revoluționar al părintelui, dacă este cazul.

6. Adeverința medicală a elevului – dacă este cazul, pentru bolile prevăzute de lege (informații suplimentare la secretariat).

7. Cerere tip completată de elev cu autorizarea reprezentantului legal.

8. Ancheta socială făcută de primărie.

9. Copie după C.I./B.I. al elevului care solicită ”bani de liceu”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate