Connect with us
Advertisement

Uncategorized

Motivarea Curţii Constituţionale nu deblochează Legea Educaţiei

Publicat

Mult-aşteptata motivare a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind asumarea răspunderii de către Guvern pentru Legea Educaţiei a fost publicată vineri, iar aceasta a generat o serie de declaraţii contradictorii, mai degrabă decât a adus claritate pentru rezolvarea situaţiei.

Curtea Constituţională a precizat în motivare că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educaţiei, aflat în dezbatere, la Senat, în calitate de Cameră decizională, nu îşi găseşte nicio motivare. În opinia judecătorilor CC, nu subzistă condiţia urgenţei care să fi determinat o astfel de măsură din partea Guvernului, câtă vreme măsurile prevăzute în proiectul de lege intră în efectivitate începând cu anul şcolar 2011-2012, iar, unele dintre acestea, chiar cu anul şcolar 2012-2013.

În acest context, preşedintele Senatului, Mircea Geoană susţine că decizia CCR confirmă că angajarea răspunderii Guvernului este neconstituţională şi din punctul de vedere al urgenţei adoptării actului normativ, şi din punct de vedere politic. Acesta a precizat că îi va transmite premierului Emil Boc o solicitare oficială pentru retragerea procedurii de angajare.

În replică, premierul Emil Boc susţine că procedura de asumare merge mai departe, justificând că decizia CCR permite Guvernului continuarea procedurii asumării răspunderii , iar ca argumente sunt cele care ţin de motivarea deciziei. „În cadrul Curţii, patru judecători spun într-un fel, patru judecători spun într-un alt fel, iar unul are o opinie concurentă. Nici în cadrul Curţii Constituţionale nu există un punct de vedere majoritar cu privire la acest subiect. Apoi, din punctul nostru de vedere, din momentul în care Curtea a fost sesizată de preşedintele Senatului despre existenţa unui conflict juridic au mai intervenit două elemente noi care ne fac să credem că procedura poate fi continuată şi dusă până la capăt: în primul rând acceptarea de către Parlament a angajării propriu-zise prin citirea de către primul-ministru a asumării în faţa plenului, după ce preşedintele Senatului a sesizat CC”, a spus Boc. În opinia sa, nu există nici un mecanism pentru a opri asumarea răspunderii.

Reprezentantul Senatului, Mircea Geoană va cere în scris retragerea angajării, precizând că, în caz contrar, va solicita convocarea Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, pentru a fi luată o decizie în acest sens.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement