Connect with us
Advertisement

Eveniment

Muzeograful și cercetătorul Anghel Gheorghe, propus pentru a primi titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”

Publicat

Muzeograful și cercetătorul Anghel Gheorge ar putea primi titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”. Conferirea titlului a fost propusă pentru activitatea desfășurată de acesta pe parcursul a peste 40 de ani consacrați slujirii cu pasiune și devotament a Muzeului Național al Unirii și a cercetării în domeniul muzeologiei, artei și arheologiei medievale românești. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința din 27 februarie, un proiect privind conferirea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” lui Anghel Gheorghe.

Gheorghe Anghel s-a născut la data de 7 aprilie 1935 în satul Șard, comuna Ighiu, unde a urmat cursurile școlii primare, continuate cu cele elementare la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și cu cele liceale la Liceul Pedagogic din municipiul Deva.

În anul 1954 a fost admis la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1958 cu diplomă de merit.

Pentru câteva luni a fost profesor la Școala generală din Feneș, iar începând cu data de 15 ianuarie 1959 a devenit angajat al Muzeului din Alba Iulia.

În cadrul muzeului a activat timp de 41 de ani, îndeplinind funcțiile de muzeograf, muzeograf principal, șef de secție și director timp de peste 20 de ani (1971 – 1994), iar din anul 1994 până la pensionare în anul 2000 a fost cercetător principal al muzeului.

Preocupat de perfecționarea pregătirii sale profesionale, în anul 1978 a obținut titlul de doctor în istorie.

„Raportat la întreaga sa activitate, se poate spune că domnul Anghel Gheorghe se confundă cu istoria muzeului și a municipiului din a doua jumătate a secolului trecut, îndeplinind un rol important în organizarea unor evenimente deosebite ale municipiului, ca de exemplu:

  • celebrarea semi-centenarului Unirii
  • organizarea muzeului, care a devenit muzeu național
  • organizarea în fiecare an, începând cu 1971 a unor sesiuni științifice ale muzeului, în preajma zilei de 1 Decembrie
  • dezvoltarea revistei științifice „Apulum” în care a publicat numeroase studii privind istoria municipiului

Potrivit expunerii de motive, Anghel Gheorghe și-a adus aportul și la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia, precum și la înființarea Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 21.02.2023 at 16:07

    În sfârşit s-a găsit un „cetăţean” care să facă cinste acestui titlu ! Toată stima, d-le Anghel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement