Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Muzeul viu de la Tecșești: Construcţia sectorului neolitic continuă în acest an. Iniţiatorii caută finanţare pentru proiect


Publicat

17190696_1834053173529352_7331892736860025557_nPrimul muzeu viu din România, care va oferi publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria și tradițiile românești, prinde contur în satul Tecșești din Munții Apuseni. Lansat în 2014, proiectul „La Origini” îşi propune cercetarea şi păstrarea valorilor care conturează istoria si specificul etnografic al ţării prin construirea și dezvoltarea unui muzeu viu în satul Tecșești din Alba. În prezent, etapa de proiect din acest an este în căutare de fonduri.

Asociația pentru Dezvoltare Durabilă GrooveON continuă și în acest an demersul de a construi primul Muzeu Viu din România. „La Origini” este un proiect dedicat cercetării, păstrării și promovării tradițiilor românești, prin construirea și dezvoltarea unui muzeu viu în Munții Apuseni.

Muzeul Viu de la Tecșești propune reconectarea omului contemporan la tradiție printr-o abordare interdisciplinară ce îmbină istoria, cercetarea, etnografia, turismul, promovarea patrimoniului și agricultura ecologică. Este singurul muzeu viu din Europa care reunește reproduceri de locuințe din perioada neolitică, dacică, medievală și modernă.

Vizitatorii vor putea locui în gospodăriile muzeului, având astfel acces la o istorie aplicată prin care vor învăța obiceiurile din cultura tradițională românească.

Muzeul Viu este amplasat în Tecșești, un cătun izolat din  Masivul Trascău, așezat in imediata apropiere a rezervației  naturale Piatra Cetii, la o altidudine de 1000 de metri.  Zona este deosebită prin complexitatea geologică,  paleontologică, speologică și botanică.

În anii trecuţi, proiectul a reuşit deja să reconstruiască în proporţie de 70% sectorul neolitic al satului Tecşeşti.  Construcția efectivă va începe în luna iulie a acestui an, atunci când peste 60 de voluntari din toată țara vor participa la Tabăra de (re)creație. Pe parcursul verii, voluntarii își propun să finalizeze clădirile sectorului neolitic din cadrul muzeului. Căsuța Vraciului sau Căsuța Olarului reprezintă doar o parte din așezămintele care vor fi construite în 2017. În prezent, etapa de proiect din acest an este în căutare de fonduri.

Muzeul Viu presupune:

 • reproducerea locuințelor și obiceiurilor din perioada neolitică, dacică, medievală și modernă
 • restaurarea și conservarea arhitecturii tradiționale românești
 • recuperarea meșteșugurilor tradiționale

Construcția se întinde pe o perioadă de cinci ani și e structurată pe etape:

 • Reproducerea ipotetică a unor locuințe din perioada neolitică, dacică și medievală.
 • Construcția unor grădini ecologice bazate pe principiile permaculturii.
 • Restaurarea locuințelor de la începutul secolului XX din sat.

Vizitatorii vor putea locui în gospodăriile muzeului – case ca acum 6000   de ani, cu pereți de lut și acoperiș de trestie, bordeie săpate în pământ       caracteristice perioadei dacice, locuințe din lemn, piatră sau pamant iluminate cu opaițe, exact ca în perioada medievală, sau case mocănești   tipice acestor zone parcă rupte din rai.

Vara sunt organizate tabere de construcții și restaurare, activități de agricultură ecologică, iar iernile sunt dedicate studiului și cercetării etnografice în teren.

p8c2Obiective realizate până în prezent:

 • Tabăra de (re)creație 7 zile în poiană – august 2014

În tabăra din august 2014 s-a construit scheletul căsuței bucătarului și un cuptor de lut. Tema taberelor din 2014 și 2015 a fost inspirată de cultura neolitică, iar activitățile desfașurate au presupus un exercițiu de imaginație despre cum ar fi gândit și acționat un om din acea epocă, pe baza resurselor naturale din mediul său înconjurător.

 • Cercetare etnografică – decembrie 2014 – februarie 2015

Primul sezon de cercetare etnografică s-a desfășurat în perioada decembrie 2014 – februarie 2015 și a cuprins câteva așezări din Masivul Trascău. S-au cules legende, doine, colinde și alte cântece autentice locale.

 • Tabăra de (re)creație – iunie 2016

În „Tabăra de (re)creație din iunie 2016 s-au finalizat „Căsuța bucătarului”, cuptorul de lut pentru coacerea pitei și s-a construit scheletul căsuței vraciului.

În vara ac17190696_1834053173529352_7331892736860025557_nestui an lucrările de construcție continuă în sectorul neolitic în lunile iulie și august pentru finalizarea căsuței vraciului, a olarului și a pescarului. În sectorul neolitic se va mai găsi și un atelier de lucru în ceramică și cuptorul de ars lut, îndeletnicirea principală a oamenilor din acele timpuri fiind olăritul.

În paralel cu lucrările pentru sectorul neolitic, dacic și medieval se vor demara restaurarea gospodăriilor moderne, cu specific mocănesc din sat.

Nevoie financiară: 25.000 lei 

Suma este esențială pentru îndeplinirea planului de lucru pentru acest an. Potrivit inițiatorilor proiectului, banii strânși în campanie vor fi folosiți pentru:

 • Unelte și echipamente de lucru: lopeți, topoare, macete, roabă, funii de cânepă și echipamente de protecție pentru voluntari și meșteri.
 • Mâncare: 3 mese pe zi pentru voluntari și meșteri (20 persoane – 60 zile).
 • Combustibil: aproximativ 500 l benzină și motorină.

voluntari1„Avem planuri bine stabilite și pentru următorii ani. Vom renova școala din sat și o casa veche de 200 de ani, tradițională, și 3 adăposturi. În felul acesta oamenii care vin să viziteze Muzeul Viu de la Tecșești vor găsi mereu aici un loc unde să rămână peste noapte, mâncare sănătoasă și natura sălbatică pe care o vrem cu toții să rămână neatinsă. Tecșești începe să devină un loc unde istoria se învață trăind-o. Vrem să oferim posibilitatea și altor oameni interesați să înțeleagă istoria pe viu, așa că pe termen lung acest loc va fi folosit pentru a organiza tabere tematice de arte și meșteșuguri. Taberele se vor adresa copiilor, studenților, cercetătorilor, dar și oricăror oameni pasionați de arhitectura organică, agricultura ecologică și permacultură, energie alternativă și meșteșuguri tradiționale. Proiectul nostru va avea un impact pe termen lung asupra comunității și a mediului. El va include activități de ecoturism și ecologie prin care putem păstra intactă această frumoasă zonă, iar pădurile și celelalte resurse naturale au mai multe șanse să reziste în timp. Depinde de noi să facem toate aceste lucruri să se întâmple. Depinde de noi și de dumneavoastră”, au transmis organizatorii proiectului.

Pentru a putea finaliza lucrările, Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă GrooveON, cea care derulează proiectul, are nevoie de fonduri. Sumele strânse vor fi folosite pentru a cumpăra materialele necesare construirii aşezămintelor, precum trestia pentru acoperişuri şi uneltele sau pentru a acoperi cheltuielile pentru benzină, escavatorist şi eşteri. Cei interesaţi în păstrarea valorilor autentice româneşti pot susţine proiectul prin donaţii on-line, pe platformele galantom.ro şi sprijină.ro, dar şi pe site-ul laorigini.org. O parte din voluntarii din acest an s-au implicat în procesul de fundraising. Dincolo de munca voluntară pe care o vor presta în această vară, ei şi-au invitat deja prietenii şi cunoscuţii să doneze.

Pentru a continua construcţiile din Muzeul Viu de la Tecşeşti, se pot face donaţii şi pe sprijină.ro, unde fiecare donator va primi în cuantumul sumei oferite câteva cadouri simbolice, precum o colecţie de folclor autentic, culeasă de echipa La Origini între decembrie 2014 – februarie 2015, o vacanţă de câteva zile la Muzeul Viu de la Tecşeşti sau accesul la festivalul Nedeia 2017.

sursa: laorigini.org, sprijina.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Aproape 700 de persoane imunizate anti-COVID, luni, în județul Alba. Nu au apărut reacții adverse și nu s-au irosit doze

Publicat

Luni, 18 ianuarie, în județul Alba au fost imunizate anti-COVID în total 690 de persoane, potrivit reprezentanților DSP Alba.

540 de cetățeni u fost vaccinați în centrele fixe din județ amenajate pentru faza II (240 la Alba Iulia, 66 la Aiud, 60 la Sebeș, 60 la Blaj, 60 la Cugir, 54 la Câmpeni).

Alte 102 de persoane au fost vaccinate în centrele din faza I (72 cadre medicale imunizate la Centrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și 30 de cadre medicale imunizate la Centrul Spitalului Municipal Sebeș).

De asemenea, 48 de persoane au fost imunizate de echipele mobile în centre rezidențiale din județ.

Nu au fost raportate pierderi de vaccin și nici nu au fost semnalate reacții adverse imediate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Uniunea Europeană a început discuțiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid pentru călători

Publicat

Țările membre ale Uniunii Europene au început, luni, să discute dacă cei care se vaccinează anti-Covid ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare vara aceasta față de restul populației, transmite Reuters.

Miniștrii celor 27 de state membre au discutat și despre o coordonare mai bună pentru distribuția vaccinurilor după ce mai multe ţări au spus că primesc stocuri de vaccinuri pentru Covid-19 mai mici decât se aşteptau şi s-au plâns de incertitudinea privind livrările viitoare, însă, subiectul va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni.

Păreri împărțite din partea liderilor țărilor UE despre existența certificatelor de vaccinare

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.

Totodată, ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum este în momentul de față cu testele Covid.

„Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

În ce măsură pot transmite virusul cei vaccinați?

Pe de altă parte, reprezentantul Germaniei, Michael Roth, a susținut că este foarte important să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu virusul altor persoane.

Pentru moment, UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va începe să colecteze date din această săptămână cu privire la vaccinurile livrate şi vaccinările pe ţară.

Totodată, Sefcovic a spus că ţările UE trebuie să se sincronizeze într-o mai mare măsură pentru a ajuta la menţinerea deschiderii pieţei sale unice, care permite libertatea de circulaţie a persoanelor şi a lucrătorilor.

sursa: reuters.com, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un angajat din doi ia în calcul schimbarea locului de muncă în acest an. Care sunt motivele

Publicat

Mai mult de jumătate dintre angajaţii români (54%) spun că se gândesc să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, iar 28% au făcut chiar paşi concreţi în această direcţie, potrivit unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

„Chiar dacă 2020 a fost plin de provocări din punct de vedere profesional, cu mult efort şi stres, numărul celor care iau în calcul o schimbare de job este mai mic decât la începutul anului trecut, când şase din zece angajaţi români se declarau nemulţumiţi de situaţia lor profesională şi se gândeau să-şi schimbe locul de muncă”, susţin autorii sondajului.

Aproape 29% dintre respondenţii la sondajul BestJobs afirmă că aveau în plan să-şi schimbe locul de muncă de dinainte de pandemie, pentru că îşi doresc o nouă provocare în carieră, deşi perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi angajaţi români (39%) aleg un job sau altul.

Pentru 27%, însă, principalul motiv pentru care schimbarea jobului a devenit o prioritate în noul an este că nu consideră că au suficiente oportunităţi de dezvoltare profesională la actualul loc de muncă.

Totodată, mai mult de 15% dintre respondenţi analizează chiar opţiunea de a-şi schimba complet domeniul de activitate, iar 19% se gândesc acum mai mult decât înainte de pandemie la perspectiva unui job în străinătate.

Potrivit sondajului, în privinţa beneficiilor extrasalariale, cei mai mulţi angajaţi îşi doresc ca angajatorul să le ofere în acest an bonusuri de performanţă (58%) şi programe de dezvoltare profesională (48%), dar contează pentru mulţi dintre ei şi asigurările de sănătate private (24%), pensiile private (22%) sau programele de mentorat şi de dezvoltare personală (21%).

Cea mai mare temere a angajaţilor români în ceea ce priveşte situaţia profesională în 2021 este că le vor scădea veniturile (28%), în timp ce 27% se tem că ar putea prelua mai multe responsabilităţi din cauza lipsei de personal.

„Dacă în acest moment angajatorul i-ar anunţa că urmează să le scadă salariul, aproape 57% dintre respondenţii la sondajul BestJobs spun că ar accepta, dar şi-ar căuta imediat un alt job. Doar puţin peste 15% dintre angajaţii intervievaţi afirmă că şi-ar da demisia pe loc”, se menţionează în comunicat.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 – 12 ianuarie, pe un eşantion de 1.171 de utilizatori de internet.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experienţă de peste 18 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea şi inovarea industriei de recrutare online şi integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generaţie pentru a oferi cele mai eficiente soluţii de angajare.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Oglas Advertising din Sebeș oferă consultanță gratuită pentru cei care vor să-și mute afacerea în online! (P)

Publicat

Oglas Advertising din Sebeș oferă consultanță gratuită pentru cei care vor să-și mute afacerea în online.

În vreme de criză când majoritatea conducătorilor de afaceri își puneau semne de întrebare legate de supraviețuirea business-ului lor, echipa Oglas a oferit răspunsurile potrivite.

Anul care a trecut a scos în evidență mai mult ca oricând nevoia de a fi prezent în lumea online și de a elimina barierele de a te conecta cu publicul tău țintă.

Vrem să încurajăm toate afacerile să facă pasul spre mediul online pentru că, inevitabil, acolo este soluția salvatoare.

Știm, e ironic să fii nevoit să faci investiții într-o perioadă atât de grea, însă este nevoie să faci tot ceea ce-ți stă în putință pentru a deveni cel mai bun.

Noi te putem ajuta, ne dorim să-ți transmitem povestea mai departe și vrem ca toată lumea să facă cunoștință cu afacerea ta.

”Îmi doresc ca toți antreprenorii să afle exact care sunt costurile asociate cu deschiderea unui website, dar și cele legate de instrumentele de marketing necesare pentru a-l promova și a-l face cunoscut. În urma colaborării cu companiile din portofoliu Oglas, care acum au rezultate notabile in online, am aflat multe secrete pentru a-ți pune afacerea în lumina reflectoarelor. Abia aștept să răspund la toate întrebările pe care le ridică prezența în lumea online, dar și să ofer informații utile care dau rezultate. ” – Mirela Bîscă, Director de Marketing & PR

Care sunt serviciile oferite de Oglas?

 • Web Design
 • Magazin Online
 • Marketing Online:
  • Administrare Social Media (Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest)
  • Facebook & Google ADS
  • Copywriting (Descriere produse, articole de blog, comunicate de presă)
  • Email Marketing
 • Influencer Marketing
 • Branding:
  • Design de Produs
  • Logo Design
  • Prezentare vizuală
  • Cărți de vizită
 • Comunicare și PR
 • Foto & Video Marketing

Contactează-ne

Ne dorim ca povestea ta să fie cunoscută. Abia așteptăm să ne cunoaștem.

Ne găsești în Sebeș, strada Decebal, nr 4 – lângă Carrefour Market – la numărul de telefon 0743190745/ 0372916549 sau pe pagina noastră de facebook. În plus, ne poți lăsa un mesaj la adresa de email contact@oglas.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate