Connect with us
Advertisement

Actualitate

Muzeul viu de la Tecșești: Construcţia sectorului neolitic continuă în acest an. Iniţiatorii caută finanţare pentru proiect

Publicat

17190696_1834053173529352_7331892736860025557_n Primul muzeu viu din România, care va oferi publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria și tradițiile românești, prinde contur în satul Tecșești din Munții Apuseni. Lansat în 2014, proiectul „La Origini” îşi propune cercetarea şi păstrarea valorilor care conturează istoria si specificul etnografic al ţării prin construirea și dezvoltarea unui muzeu viu în satul Tecșești din Alba. În prezent, etapa de proiect din acest an este în căutare de fonduri.

Asociația pentru Dezvoltare Durabilă GrooveON continuă și în acest an demersul de a construi primul Muzeu Viu din România. „La Origini” este un proiect dedicat cercetării, păstrării și promovării tradițiilor românești, prin construirea și dezvoltarea unui muzeu viu în Munții Apuseni.

Muzeul Viu de la Tecșești propune reconectarea omului contemporan la tradiție printr-o abordare interdisciplinară ce îmbină istoria, cercetarea, etnografia, turismul, promovarea patrimoniului și agricultura ecologică. Este singurul muzeu viu din Europa care reunește reproduceri de locuințe din perioada neolitică, dacică, medievală și modernă.

Vizitatorii vor putea locui în gospodăriile muzeului, având astfel acces la o istorie aplicată prin care vor învăța obiceiurile din cultura tradițională românească.

Muzeul Viu este amplasat în Tecșești, un cătun izolat din  Masivul Trascău, așezat in imediata apropiere a rezervației  naturale Piatra Cetii, la o altidudine de 1000 de metri.  Zona este deosebită prin complexitatea geologică,  paleontologică, speologică și botanică.

În anii trecuţi, proiectul a reuşit deja să reconstruiască în proporţie de 70% sectorul neolitic al satului Tecşeşti.  Construcția efectivă va începe în luna iulie a acestui an, atunci când peste 60 de voluntari din toată țara vor participa la Tabăra de (re)creație. Pe parcursul verii, voluntarii își propun să finalizeze clădirile sectorului neolitic din cadrul muzeului. Căsuța Vraciului sau Căsuța Olarului reprezintă doar o parte din așezămintele care vor fi construite în 2017. În prezent, etapa de proiect din acest an este în căutare de fonduri.

Muzeul Viu presupune:

  • reproducerea locuințelor și obiceiurilor din perioada neolitică, dacică, medievală și modernă
  • restaurarea și conservarea arhitecturii tradiționale românești
  • recuperarea meșteșugurilor tradiționale

Construcția se întinde pe o perioadă de cinci ani și e structurată pe etape:

  • Reproducerea ipotetică a unor locuințe din perioada neolitică, dacică și medievală.
  • Construcția unor grădini ecologice bazate pe principiile permaculturii.
  • Restaurarea locuințelor de la începutul secolului XX din sat.

Vizitatorii vor putea locui în gospodăriile muzeului – case ca acum 6000   de ani, cu pereți de lut și acoperiș de trestie, bordeie săpate în pământ       caracteristice perioadei dacice, locuințe din lemn, piatră sau pamant iluminate cu opaițe, exact ca în perioada medievală, sau case mocănești   tipice acestor zone parcă rupte din rai.

Vara sunt organizate tabere de construcții și restaurare, activități de agricultură ecologică, iar iernile sunt dedicate studiului și cercetării etnografice în teren.

p8c2 Obiective realizate până în prezent:

  • Tabăra de (re)creație 7 zile în poiană – august 2014

În tabăra din august 2014 s-a construit scheletul căsuței bucătarului și un cuptor de lut. Tema taberelor din 2014 și 2015 a fost inspirată de cultura neolitică, iar activitățile desfașurate au presupus un exercițiu de imaginație despre cum ar fi gândit și acționat un om din acea epocă, pe baza resurselor naturale din mediul său înconjurător.

  • Cercetare etnografică – decembrie 2014 – februarie 2015

Primul sezon de cercetare etnografică s-a desfășurat în perioada decembrie 2014 – februarie 2015 și a cuprins câteva așezări din Masivul Trascău. S-au cules legende, doine, colinde și alte cântece autentice locale.

  • Tabăra de (re)creație – iunie 2016

În „Tabăra de (re)creație din iunie 2016 s-au finalizat „Căsuța bucătarului”, cuptorul de lut pentru coacerea pitei și s-a construit scheletul căsuței vraciului.

În vara ac17190696_1834053173529352_7331892736860025557_n estui an lucrările de construcție continuă în sectorul neolitic în lunile iulie și august pentru finalizarea căsuței vraciului, a olarului și a pescarului. În sectorul neolitic se va mai găsi și un atelier de lucru în ceramică și cuptorul de ars lut, îndeletnicirea principală a oamenilor din acele timpuri fiind olăritul.

În paralel cu lucrările pentru sectorul neolitic, dacic și medieval se vor demara restaurarea gospodăriilor moderne, cu specific mocănesc din sat.

Nevoie financiară: 25.000 lei 

Suma este esențială pentru îndeplinirea planului de lucru pentru acest an. Potrivit inițiatorilor proiectului, banii strânși în campanie vor fi folosiți pentru:

  • Unelte și echipamente de lucru: lopeți, topoare, macete, roabă, funii de cânepă și echipamente de protecție pentru voluntari și meșteri.
  • Mâncare: 3 mese pe zi pentru voluntari și meșteri (20 persoane – 60 zile).
  • Combustibil: aproximativ 500 l benzină și motorină.

voluntari1 „Avem planuri bine stabilite și pentru următorii ani. Vom renova școala din sat și o casa veche de 200 de ani, tradițională, și 3 adăposturi. În felul acesta oamenii care vin să viziteze Muzeul Viu de la Tecșești vor găsi mereu aici un loc unde să rămână peste noapte, mâncare sănătoasă și natura sălbatică pe care o vrem cu toții să rămână neatinsă. Tecșești începe să devină un loc unde istoria se învață trăind-o. Vrem să oferim posibilitatea și altor oameni interesați să înțeleagă istoria pe viu, așa că pe termen lung acest loc va fi folosit pentru a organiza tabere tematice de arte și meșteșuguri. Taberele se vor adresa copiilor, studenților, cercetătorilor, dar și oricăror oameni pasionați de arhitectura organică, agricultura ecologică și permacultură, energie alternativă și meșteșuguri tradiționale. Proiectul nostru va avea un impact pe termen lung asupra comunității și a mediului. El va include activități de ecoturism și ecologie prin care putem păstra intactă această frumoasă zonă, iar pădurile și celelalte resurse naturale au mai multe șanse să reziste în timp. Depinde de noi să facem toate aceste lucruri să se întâmple. Depinde de noi și de dumneavoastră”, au transmis organizatorii proiectului.

Pentru a putea finaliza lucrările, Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă GrooveON, cea care derulează proiectul, are nevoie de fonduri. Sumele strânse vor fi folosite pentru a cumpăra materialele necesare construirii aşezămintelor, precum trestia pentru acoperişuri şi uneltele sau pentru a acoperi cheltuielile pentru benzină, escavatorist şi eşteri. Cei interesaţi în păstrarea valorilor autentice româneşti pot susţine proiectul prin donaţii on-line, pe platformele galantom.ro şi sprijină.ro, dar şi pe site-ul laorigini.org. O parte din voluntarii din acest an s-au implicat în procesul de fundraising. Dincolo de munca voluntară pe care o vor presta în această vară, ei şi-au invitat deja prietenii şi cunoscuţii să doneze.

Pentru a continua construcţiile din Muzeul Viu de la Tecşeşti, se pot face donaţii şi pe sprijină.ro, unde fiecare donator va primi în cuantumul sumei oferite câteva cadouri simbolice, precum o colecţie de folclor autentic, culeasă de echipa La Origini între decembrie 2014 – februarie 2015, o vacanţă de câteva zile la Muzeul Viu de la Tecşeşti sau accesul la festivalul Nedeia 2017.

sursa: laorigini.org, sprijina.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement