Eveniment
Neuronavigator computerizat pentru operaţii intracraniene şi spinale, prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba s-a desfăşurat, marţi, o prezentare de aparatură de neuronavigaţie computerizată, adusă de firma „Medtronic”, din Statele Unite ale Americii. Dispozitivul este folosit pentru monitorizarea precisă a căilor de acces asupra leziunilor intracraniene sau spinale, în timpul unei operaţii.
Dr. Bogdan Azamfirei, medic primar neurochirurg, a vorbit despre avantajele pe care le-ar aduce neuronavigatorul în Spitalul Judeţean Alba: „Ar fi un salt tehnologic extraordinar, pe care puţine servicii de neurochirurgie îl au. Teoretic, ar trebui să fie în standardul echipamentelor unei săli de operaţii de neurochirurgie. Dincolo (n.r. – în străinătate) nu se pune problema să nu ai aşa ceva în sala de operaţie, practic nu ai putea să deschizi un pacient dacă nu ai avea aşa ceva”.
„Aparatul de neuronavigaţie te ajută să stabileşti cu precizie abordul asupra unei leziuni intracraniene sau spinale. La nivel de neurochirurgie spinală, se foloseşte neuronavigaţia pentru a detecta elementele anatomice care dau trecere sistemelor de fixare, mai precis locurile unde se implantează şuruburile”, a precizat dr. Bogdan Azamfirei.
Neuromonitorizarea este folosită într-un singur loc în ţară, la Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti, însă în străinătate acesta este demult un accesoriu fără de care nu este permisă o intervenţie intraoperatorie craniană sau spinală.
Potrivit reprezentanţilor Medtronic, valoarea unui astfel de aparat este cuprinsă între 60.000 şi 100.000 de euro, în funcţie de ce întrebuinţări ar avea.
În eventualitatea în care ar fi achiziţionat, neuronavigatorul ar fi folosit intraoperator, în mod curent, de chirurgii Spitalului Alba. Un astfel de aparat, nefiind dintre cele mai sofisticate (cum ar fi cel pentru chirurgia epilepsiei, care încă nu se operează în Alba), ar costa aproximativ 50.000-60.000 de euro.
La prezentare au participat reprezentanţii firmei „Medtronic”, managerul Spitalului din Alba, Nicoleta Coşarcă, directorul medical al Spitalului dr. Răzvan Curcă, directorul DSP, Horea Timiş, directorul CAS, Gheorghe Ştef, şeful secţiei de neurologie, dr. Diana Sbera.
Miercuri, 28 martie, va avea loc o demonstraţie de neuronavigaţie, pe un pacient, în sala de operaţii, iar joi, 29 martie, se va face o demostraţie de neuronaviaţie în care va fi operat un pacient cu fractură de coloană cervicală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Lovitură pentru Spitalul Județean Alba: Neurochirurgul Bogdan Azamfirei pleacă în Arabia Saudită | Alba24