Connect with us
Advertisement

Actualitate

Nicolae Furdui-Iancu: „Vorbim despre aurul de la Roşia Montană, dar despre pădurile care se taie de ce nu se discută? Nu e tot un aur?”

Publicat

Născut şi crescut în Poiana, sat din vecinătatea localităţii miniere Roşia Montană, interpretul de muzică populară Nicolae Furdui-Iancu este unul dintre oamenii care înţeleg cel mai bine situaţia moţilor. Se arată mâhnit că nu doar zăcâmântul din munţi, ci şi pădurile, „un aur al munţilor”, se risipesc în vreme ce Guvernul nu are timp, nu ştie sau nu vrea să facă nimic pentru a le salva: „Aş vrea ca cei din Piaţa Universităţii să se gândească şi la alte avuţii naţionale care se risipesc. Nu numai la aur”.

Când vine vorba de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, Nicolae Furdui-Iancu vorbeşte din perspectiva unui om care cunoaşte traiul din Ţara Moţilor.

„Adevărul este undeva la mijloc. Au dreptate şi unii şi alţii. Eu trăiesc acolo în zonă, ştiu ce nevoi au oamenii, dar în acelaşi timp sunt conştient că şi mediul trebuie protejat”, a explicat artistul pentru ziarul Gândul.

În plus, spune el, nu-i cinstit ca istoria să se repete, iar de bogăţia României să se bucure alţii decât românii.

„Sunt conştient de faptul că avuţia naţională încape din nou pe mâini străine. Dacii au exploatat acest zăcământ, apoi romanii. Apoi au venit austriecii, au exploatat ei. Au venit ruşii, au exploatat ei. În perioada comunistă l-am exploatat şi noi puţin, dar acum, din nou, au venit străinii să exploateze aurul de la Roşia. Mă doare faptul că noi, românii, statul român, autorităţile nu sunt în stare să exploateze acest zăcământ. Să-l exploatăm noi, pentru noi şi pentru binele nostru”, adaugă Furdui-Iancu.

Dar aurul nu-i singurul lucru de preţ din Munţii Apuseni. Defrişările masive din ultimii ani păgubesc ţinutul: „Se discută despre aurul de la Roşia Montană, dar despre pădurile care se taie de ce nu se discută? Acela nu este tot un aur al munţilor, care dispare încet încet? Şi nu spune nimeni nimic. Aş vrea ca cei din Piaţa Universităţii să se gândească şi la alte avuţii naţionale care se risipesc. Nu numai la aur.”

Citește aici interviul acordat de Nicolae Furdui Iancu ziarului Gândul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Barbu Marin

    duminică, 29.09.2013 at 14:27

    E, bravos ! Zice bine ! Combate bine !! Simte romaneste !
    …dar, nu-l aude nimeni . Asta-i PO(A)NTA!

  2. Telena

    duminică, 29.09.2013 at 16:48

    Domnule Furdui-Iancu, inainte de inceperea proiectului se vor planta acolo copaci pe o suprafata de 1000 ha. Plus inca alte mii de ha dupa ce se termina exploatarea. Ar trebui sa va informati inainte sa spuneti lucrurile astea.

    • Pipo

      luni, 30.09.2013 at 12:53

      Mai telena sau telemea cum ti-o zice, tu din toata tevatura asta ai inteles ca se vor planta copaci. Esti cumva unul sau una care traiti de pe urma copacilor ? Daca da, ai dreptate !

  3. Zoe

    duminică, 29.09.2013 at 19:40

    Pai stiti care-i faza? Ca altii vor sa ne ia aurul. Ungurii inca asteapta ca Ardealul sa capete autonomie ca sa puna ei mana pe aur. Pentru ca ei inca mai cred ca acela e aurul lor. De-asta nu vor unii sa inceapa proiectul. Nu ca ar fi vreun pericol.

  4. Razvan

    luni, 30.09.2013 at 01:16

    Ma simt dezamagit cand vad ca unii oameni isi dau cu parerea dar habar nu au ce vorbesc. Aurul nu va fi risipit, aurul este o avutie de care putem profita cu varf si indesat fara sa avem pierderi precum pomi si copaci nenumarati, necontrolat.

  5. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 16:01

    Foarte bine domnule Nicolae Furdui Iancu!!!.. Si padurile tot aur sunt, sa se ia masuri impotriva uciderii naturii prin defrisare!!…si sa se deschida mina de la Rosia Montana, acolo avem garantia ca mediul va fi ajutat sa se refaca!

  6. Tudor Pop

    luni, 25.11.2013 at 23:11

    Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

  7. Marcel

    joi, 28.11.2013 at 12:13

    Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni.

  8. Alex

    joi, 28.11.2013 at 12:15

    Proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
    perioada operarii.

  9. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:53

    De 8 ani de când așteptăm reluarea mineritului, acești pretinși salvatori ai Roșiei Montane nu au făcut nimic concret pentru noi și pentru mediul poluat din zonă. Doar mineritul poate salva Roșia Montană de la sărăcie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement