Connect with us
Publicitate

Actualitate

Noi facilităţi pentru Biserică, de la Guvern. Cultele religioase, SCUTITE de alte taxe, de anul viitor. Prevederi din Codul Fiscal

biserica

Publicat

biserica capalna Pe lângă scutirile de taxe de care beneficiază cultele religioase, acestea vor primi noi facilităţi fiscale, de anul viitor. Noul Cod Fiscal prevede că reprezentanţii bisericilor un vor plăti impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice.

Condiţia este ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult. De asemenea, şi asociaţiile religioase vor beneficia de scutiri de impozit pentru clădiri.

Potrivit Codului Fiscal aflat acum în vigoare, cultele religioase nu sunt impozitate pentru mai multe tipuri de venituri, după cum urmează:

– veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii,

– venituri obţinute din chirii

– alte venituri obtinute din activităţi economice

– venituri din despăgubiri în forma bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

Condiţia pentru scutirile enumerate este ca sumele curente să fie folosite, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit specifice cultelor religioase.

Nici în 2016 preoţii nu vor fi obligaţi să dea bon fiscal pentru lumânări, nunţi şi botezuri.

De asemenea, nu sunt impozabile alte diverse venituri, după cum urmează:

– contributiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;

– veniturile obţinute din taxe de orice fel;

– veniturile din donaţii, precum şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat;

– veniturile din dividende şi dobânzi dacă acestea provin din investirea veniturilor care au fost considerate neimpozabile;

– venituri pentru care se datorează impozit pe spectacole;

– resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;

– veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxa de participare, serbări, conferinte etc. dacă acestea sunt utilizate în scopuri sociale;

– veniturile obţinute din reclama şi publicitate, veniturile din închirieri de spaţii publicitare pe clădiri, terenuri, cărţi, reviste, ziare;

– veniturile realizate din despăgubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate in activitatea economica;

– sumele primite din impozitul pe venit redirectionat de catre persoanele fizice.

În noul Cod Fiscal sunt menţinute şi scutirile de impozit pentru lăcaşuri de cult, precum şi pentru terenurile care aparţin cultelor religioase recunoscute oficial, fiind exceptate de la această scutire doar încăperile şi terenurile care sunt folosite pentru activităţi economice.

Totodată, de aceasta scutire vor beneficia începând cu 2016 şi asociaţiile religioase, nu doar cultele religioase.

Asociatiile religioase sunt persoane juridice inregistrate potrivit legii şi care sunt formate din cel puţin 300 de persoane, cetăţeni români sau rezidenţi în România, care se asociază în vederea manifestării unei credinţe religioase.

În prezent cultele religioase nu au obligaţia să depună la Fisc declaraţia anuală privind impozitul pe profit, aşa cum fac societăţile comerciale.

Din 2016 va exista pentru culte obligaţia depunerii unei declaraţii anuale de impozit, dar nu vor plăti impozit pe profit pentru că veniturile din din producerea şi valorificarea obictelor şi produselor necesare activităţii de cult, veniturile din chirii, din cedarea sau înstrăinarea activelor corporale, cele din activităţi economice sau de natura celor specifice ONG-urilor, veniturile din despăgubiri, cele din întreţinerea şi funcţioarea unităţilor de cult, cele rezultate din furnizarea de servicii sociale sunt neimpozabile.

Cultele religioase recunoscute oficial în România sunt: Biserica Ortodoxă Română; Biserica Romano-Catolică; Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică); Biserica Reformată (Calvină); Biserica Evanghelică Lutherană de Confesiune Augustană (C.A.); Biserica Evanghelică Lutherană Sinodo-Presbiterială (S.P.); Biserica Unitariană; Biserica Armeană; Cultul Creştin de Rit Vechi; Biserica Creştină Baptistă; Cultul Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică; Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea; Cultul Creştin după Evanghelie; Biserica Evanghelică Română; Cultul Musulman; Cultul Mozaic; Organizaţia Religioasă „Martorii lui Iehova”.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate