Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi măsuri fiscale discutate în Coaliția de Guvernare: majorări la salariul minim, modificări de taxe și impozite

Publicat

Coaliția de guvernare va discuta introducerea un nou pachet de măsuri fiscale, menit să crească veniturile la bugetul de stat. Potrivit unor surse guvernamentale citate de agenția Rador, modificările propuse includ ajustări de taxe și niveluri de impozitare, dar nu vor include eliminarea bonurilor de masă sau a voucherelor de vacanță.

Aceste măsuri fiscale propuse sunt concepute pentru a menține deficitul bugetar cât mai aproape de ținta asumată pentru acest an, care este de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

Majorarea salariului în construcții dar cu contribuții la sănătate

Unul dintre principalele puncte de discuție este majorarea salariului minim în sectorul construcțiilor, care ar putea crește de la 4.000 la 4.500 lei.

În plus, o altă măsură în calcul este ca angajații din agricultură, construcții și industria alimentară să contribuie cu 10% la sănătate începând din această toamnă.

Acest pachet fiscal include și ideea de a majora impozitul pe dividende pe care guvernul Ciolacu vrea să îl majoreze de la 8% la 10%.

Cote de TVA diferite la alimente și medicamente

În privința TVA, se intenționează aplicarea a două cote diferite: o cotă de 9% pentru alimente, medicamente, proteze sanitare și servicii HoReCa, iar pentru toate celelalte produse și servicii, cota va fi de 19%.

Astfel, cazarea la hotel va fi impozitată cu o cotă de TVA de 9%, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica o cotă de 19%.

Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi

Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi va rămâne neschimbat la 1%, dacă cifra de afaceri este de până la 500.000 de euro. În cazul în care cifra de afaceri depășește acest prag, se va aplica probabil un impozit de 2,5%.

Salariul minim majorat în două etape

În ceea ce privește salariul minim, guvernul intenționează să îl majoreze în două etape. Prima etapă, care se va desfășura în septembrie, va crește salariul minim de la 3.000 la 3.300 lei brut. A doua etapă, programată pentru ianuarie, va aduce salariul minim la nivelul de 3.750 lei.

Aceste propuneri vin în contextul unui efort continuu al guvernului de a echilibra veniturile bugetare. Din cauza deficitului excesiv, România riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor. Guvernul și-a propus să aprobe schimbările fiscale, prin Ordonaţă de Urgenţă, săptămâna viitoare sau cel mai tîrziu în prima săptămână din august.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. vaile

    luni, 24.07.2023 at 11:36

    taxe taxe taxe dar de reduceri cheltuieli bugetare nu se zice nimic, pai astia ne cred prosti si nu se gandesc ca o sa vina iar alegeri si oamenii se mai desteapta

  2. Peti

    marți, 25.07.2023 at 18:44

    Nu era vorba că desființați pensiile și salariile nesimțite de la stat,și cumul lor?A cum vă faceți că plouă!Parcă se lăuda un cretin că în 30 zile le desf.au trecut 4 ani si nu s-a întamplat nimic!Sunteți toți MINCINOȘI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax