Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi măsuri fiscale pregătite de Guvern: impozitare de 70% pe venituri nedeclarate, accize pe sucurile cu zahăr, alte scumpiri

Publicat

Guvernul pregătește noi măsuri fiscale, printre care majorarea la 70% a impozitului pe venituri nedeclarate, limitare la scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști sau introducerea accizei pentru băuturile cu zahăr.

De asemenea, intenția este de introducere a unui impozit de 10% pe veniturile din dobânzi la titlurile de stat sau cele emise de autoritățile locale, potrivit unui draft de hotărâre publicat de Profit.

Pentru veniturile cu sursă neidentificată, impozitul propus este de 70%, de la 16%.

Pentru sectorul IT, scutirea de impozit pe venit ar urma să fie aplicată doar în limita salariului de 10.000 de lei.

Se mai propune scutirea de contribuție la Pilonul II de pensii.

Se va introduce plafon de 60.000 de euro, la contribuția la sănătate a persoanelor cu activități independente, peste care se va plăti în plus.

Sucuri cu zahăr mai scumpe

Acciza pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr ar urma să fie introdusă din nou, de la 1 octombrie.

Propunerea este de 40 de lei/hectolitru (40 de bani pe litru) pentru 5-8 g de zahăr/100 ml și de 60 de lei/hectolitru (60 de bani pe litru) pentru peste 8 g zahăr/100 ml.

Prin urmare, prețul unei sticle de 2 litri de băutură carbogazoasă ar crește cu peste 1 leu, potrivit stirileprotv.ro

Alte măsuri propuse vizează accelerarea majorării accizelor la tutun și băuturi alcoolice sau impozitarea cu 16% din profit (nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri), pentru marile companii (peste 100 de milioane de euro pe an cifră de afaceri).

Ministrul de Finanțe anunță că măsurile fiscale vor fi anunțate în luna septembrie

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat marți că pachetul de măsuri fiscale realizat de Guvern va fi anunțat în luna septembrie.

„Luna septembrie este luna de referință… cât de curând posibil coaliția de guvernare va anunța data la care se va asuma răspunderea asupra pachetului de măsuri”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul de Finanțe a mai spus că și discuțiile cu experții europeni vor fi încheiate în perioada următoare.

El a adăugat că, la finalul lunii august, gaura bugetară era de 2,66% din PIB, adică 43 de miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat la Digi24 că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor. De asemenea, va fi și o taxă pe cifra de afaceri a multinaționalelor care raportează profituri mici.

Taxă de 1% pentru multinaționale dacă impozitul de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri:

Marcel Boloș: Există această discuție, este văzută ca și un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici, pentru că cei care sunt în zona de pierdere fiscală… dar taxa de cifra de afaceri are rolul de a stabili un impozit pe profit minimal.

Taxă pentru profiturile execepționale ale băncilor:

Marcel Boloș: Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunțul va fi făcut la momentul potrivit.

Impozitul pe moșteniri:

Marcel Boloș: Nu mai există așa ceva.

Vouchere de vacanță și tichete de masă peste un anumit venit:

Marcel Boloș: Acestea sunt în pachetul de reducere de cheltuieli, dar aici gândirea în ceea ce privește aceste reduceri de cheltuieli a fost ca personalul de execuție să fie protejat. S-a și stabilit un ordin de mărime pentru venitul peste care nu se mai primește voucherul de vacanță.

10% impozit pentru dobânda titlurilor de stat:

Marcel Boloș: Aceasta vine ca și o completare a surselor de venit. Este vorba despre titlurile care vor fi emise de acum înainte, nu se aplică retroactiv. Mai rămâne de analizat la Ministerul Finanțelor.

De asemenea, Boloș a spus că TVA pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%. Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Silviu

    luni, 04.09.2023 at 20:34

    Înseamnă că toți „primitorii de șpagă” vor trebui fie sa impozitați cu 70%, fie sa declare șpaga ca venit… Corect ?! Eu unul o să vă țin la curent „cămătarilor” cu situația șpăgilor încasate de slugile voastre din teritoriu (primari, bugetari, spagari in general…)

  2. Ion Ileana

    marți, 05.09.2023 at 07:40

    Cum va impozita un venit nedeclarat ?

  3. Ileana

    marți, 05.09.2023 at 07:41

    Cum va impozita un venit nedeclarat ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax