ECONOMIE
Noi modificări RCA, prevăzute de o directivă europeană. Ce schimbări sunt pregătite pentru șoferi
Modificări legate de asigurarea de răspundere civilă auto în România urmează să fie transpuse în legislația din România, potrivit unei directive europene.
Acestea se referă la limitele minime de despăgubire, ce urmează să fie majorate, dar aduce și alte noutăți.
Directiva europeană 2118/2021 prevede mai multe schimbări privind asigurările RCA.
Limite minime pentru despăgubiri RCA, majorate
Directiva europeană stabilește că limita minimă pentru vătămări corporale în caz de accident va fi de 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată, indiferent de numărul acestora.
De asemenea va putea fi de 6,45 milioane de euro pe accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, potrivit avocatnet.ro.
Potrivit legislației actuale din România, limitele minime pentru despăgubiri RCA sunt următoarele:
pentru vătămări corporale și decese – 6,07 milioane de euro pe accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate
pentru prejudicii materiale – 1,22 milioane de euro pe accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
Daune cerute direct în statul de reședință al păgubitului
Directiva europeană mai prevede posibilitatea de a putea fi cerută dauna direct în statul de reședință al păgubitului. Condiția este ca asigurătorul să fie în insolvență și să fie stabilit în alt stat UE.
Prin urmare, o persoană păgubită în România va putea cere despăgubiri la autoritățile române atunci când asigurătorul celui care a provocat accidentul este în alt stat din UE și este în insolvență.
Potrivit procedurii, ulterior, autoritățile române vor cere sumele plătite păgubitului de la autoritățile statului în care este asigurătorul aflat în insolvență.
Pentru aceste proceduri de despăgubire vor fi necesare acorduri la nivelul UE.
Comparatoare de prețuri pentru polițe RCA
Directiva europeană mai dispune că fiecare stat membru UE poate certifica unele comparatoare de prețuri pentru polițele RCA.
Prin aceste aplicații, persoanele vor putea compara gratuit tarifele și acoperirea polițelor RCA, date disponibile la asigurători autorizați.
Aplicațiile respective vor trebui să fie independente de asigurători.
Alte noutăți
Aceeași directivă europeană mai prevede obligativitatea poliței RCA și pentru alte vehicule motorizate, pe lângă cele incluse deja la asigurare. Nu sunt făcute însă precizări suplimentare privind ce fel de tipuri de vehicule anume sunt vizate.
În cazul evenimentelor sportive, asigurarea RCA va rămâne opțională (pentru raliuri, de exemplu). Va trebuie însă un instrument alternativ de asigurare (asigurări facultative).
Directiva europeană a fost oficializată la finalul anului trecut și trebuie transpusă în legislația din România până în decembrie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.