Connect with us
Advertisement

Actualitate

Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei. Polița nu mai trebuie să fie semnată de asigurați. Costuri suplimentare pentru cei cu pagube

Publicat

locuintaPolița de asigurare obligatorie a locuinței împotriva dezastrelor naturale (PAD) se emite electronic începând de luni, 24 octombrie. Aceasta nu mai trebuie să fie semnată de asigurați, potrivit unui act normativ al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 

Norma ASF nr. 35/2016 pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 654 din 25 august 2016 și a intrat în vigoare luni, 24 octombrie, scrie avocatnet.ro.

Noul act normativ precizează că emiterea poliței PAD, cu care se face dovada asigurării obligatorii a locuinței împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, se face și în sistem electronic, simultan cu înregistrarea şi stocarea instantanee în sistemul informatic al PAID a datelor cuprinse în poliţă.

O modificare a legislaţiei îi va viza pe cei care au fost loviţi de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Aceştia vor fi obligaţi să cotizeze suplimentar în contul asigurării obligatorii, după ce au înregistrat deja daune tocmai în urma unui eveniment de acest fel. „După fiecare daună, suma asigurată se reîntregeşte automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reține din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare”, se precizează în actul normativ.

De asemenea, semnătura persoanei asigurate nu mai este necesară pe acest document.

Potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, clădirile asigurate sunt împărțite în două categorii, în funcţie de cum sunt construite. Preţul poliţei PAD şi suma asigurată sunt stabilite luând în considerare tipul construcţiei:

– locuinţele de tip A sunt considerate construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru acestea, preţul poliţei este de 20 de euro/an şi suma asigurată este de 20.000 de euro;

– locuinţele de tip B sunt considerate construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru acestea, preţul poliţei este de 10 euro/an şi suma asigurată este de 10.000 de euro.

Poliţa obligatorie de asigurare a locuinţei este valabilă timp de 12 luni de la emitere, iar în lipsa acesteia nu se poate încheia nicio poliţă facultativă.

sursa: avocatnet.ro, asfromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Roxana

    luni, 24.10.2016 at 15:02

    Sa nu va faceti ca nu va da nici un leu ! e o tapa ce va ia banii 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement