Connect with us
Advertisement

Actualitate

Turiştii români care merg în Grecia trebuie să completeze un formular şi să-l prezinte la vamă. Pot fi condiţii de autoizolare

Publicat

Turiştii care vor ajunge în Grecia începând cu 1 iulie vor trebui să completeze un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod QR care va determina dacă trebuie să fie supuşi unui test de depistare a coronavirusului la sosire, informează AFP.

UPDATE Precizări MAE: Începând cu data de 1 iulie 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară. Turiștii vor răspunde la întrebări legate de date personale, țara de origine, modalitatea de transport până în Grecia, țările vizitate în ultimele 15 zile, durata sejurului, adresa unde vor sta.

După completare, solicitanții vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr.

Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor) și de distanțare socială. Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu Covid-19, situație în care, persoana testată trebuie să aștepte, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, rezultatul testului.

Autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, funcție de numărul de numărul de noi cazuri de Covid – 19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Ştirea iniţială

Completarea chestionarului va fi obligatorie până la data de 31 august.

Pe baza datelor furnizate, fiecare turist va primi un cod personal QR care va fi verificat, pe telefonul său mobil sau varianta imprimată pe hârtie, la punctul de sosire. În funcţie de cod, turistul va fi direcţionat spre ieşire sau spre spaţiul de testare. În acest caz, persoana va trebui să se izoleze la adresa furnizată pe chestionar, unde va aştepta rezultatele testului, potrivit noului protocol de protecţie civilă.

Graţie acestei noi proceduri „vom aveam şanse mari de a putea depista majoritatea cazurilor importate”, a declarat Dimitris Paraskevis, membru al comitetului de experţi înfiinţat la Ministerul Sănătăţii din Grecia.

Începând cu data de 1 iulie, toate aeroporturile din Grecia vor fi redeschise pentru zborurile internaţionale, iar porturile din Patras şi Igoumenista vor primi din nou feriboturi provenite din Italia, iar celelalte porturi din Grecia vor fi redeschise pentru navele de croazieră.

Transport spre Grecia – precizări MAE:

Pe cale rutieră:

În prezent, sunt închise punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Albania, Macedonia de Nord și Turcia, fiind permis accesul numai pentru servicii de transport mărfuri.

Este permisă intrarea prin toate punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Bulgaria, vizitatorii putând fi supuși, aleatoriu, testării rapide. De asemenea, dat fiind faptul că, în această perioadă, ruta Bulgaria-Grecia este singura cale rutieră de acces către destinațiile turistice din Republica Elenă, este posibilă creșterea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei bulgaro – elene.

De la 1 iulie, vor fi permise intrările prin punctele de trecere a frontierei Republicii Elene cu Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria. Va fi efectuată, până la 30 iunie, o reevaluare a posibilității deschiderii frontierei terestre cu Turcia.

Pe cale aeriană:

În prezent, zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Atena și Salonic.

Conform recomandărilor UE cu privire la interzicerea călătoriilor neesențiale din statele terțe, sunt în continuare interzise zborurile dinspre Marea Britanie și Turcia.

Sunt acceptate cursele aeriene din statele membre UE, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Din Albania și Macedonia de Nord sunt permise doar călătoriile esențiale.

Pentru zborurile efectuate pe aeroportul din Atena, călătorii români pot fi supuși în mod aleatoriu unui test, fiind mai apoi liberi să se deplaseze către destinația finală, unde vor aștepta rezultatul testului. Dacă testul este pozitiv, vizitatorul plasat în carantină timp de 14 zile.

Pe aeroportul din Salonic, toți pasagerii vor fi testați la sosire. Este obligatorie șederea pentru o noapte, fie la un hotel desemnat, fie la un hotel/reședință la alegere (în Salonic), până la obținerea rezultatului testului, după care se aplică procedura menționată anterior.

De la 1 iulie, zborurile internaționale sunt permise pe toate aeroporturile din Grecia. Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.

Pe cale maritimă:

În prezent, se menține măsura interzicerii acostării navelor care sosesc din străinătate în porturile grecești. Andocarea/acostarea iahturilor de agrement este permisă doar cu echipajul de la bord. Din 1 iulie, va fi permis accesul tuturor tipurilor de nave de transport, inclusiv pasageri.

Măsuri pe plan intern:

Facilitățile modulare și unitățile sanitare de pe insule vor funcționa neîntrerupt, personalul medical fiind sprijinit de ONG-uri și voluntari antrenați pentru oferirea de prim-ajutor persoanelor infectate cu COVID-19.
Au fost deschise plajele organizate, cu respectarea măsurilor de distanțare socială, iar protecția civilă, poliția locală și municipală colaborează cu primăriile și cu mediul de afaceri pentru a-i sfătui pe turiști și pe angajații din sectorul turistic asupra măsurilor de igienă, protecție și distanțare.
Au fost reluate pelerinajele la mănăstiri (inclusiv Muntele Athos).
Sunt operabile cursele interne de feribot, între insule și Grecia continentală.
Au fost anulate măsurile de restricționare a circulației în afara locuințelor, iar de la 15 mai și interdicția deplasării între județe.
Parcurile publice, grădinile, siturile arheologice, grădinile zoologice au fost deschise începând cu data de 18 mai.
De asemenea, începând cu data de 11 mai s-au deschis toate magazinele și unitățile comerciale, iar începând cu 1 iunie restaurantele, cafenelele, inclusiv cele din pensiuni și alte astfel de facilități, dar numai cu asigurarea spațiilor de servit în aer liber, asigurarea unei distanțe de 2 m între mese, respectiv a prezenței a maxim 4 persoane la o masă.
Pentru semnalările/informațiile referitoare la COVID-19, este instituit un număr de urgență (1135), operațional 24/24 ore, precum și o hartă interactivă cu informații actualizate: https://coronavirus.pineza.eu.

Intrarea prin Bulgaria

Potrivit MAE, la intrarea în Republica Bulgaria, persoanele care nu sunt plasate în carantină, precum și persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, prezintă autorităților de sănătate publică de la frontieră o declarație pe proprie răspundere, prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice, introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinul ministrului sănătății și confirmă că au luat cunoștință de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19. Textul declarației poate fi descărcat AICI.

Prin declarația pe propria răspundere, persoana va preciza că:

  • Nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19.
  • Nu a avut contact cu bolnav de COVID-19 în ultimele 14 zile și nu este pusă sub carantină.
  • A luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile privind infectarea și agentul cauzator al îmbolnăvirii cu COVID-19.
  • Va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății.
  • Călătorește pe propriul său risc.
  • Scopul călătoriei.
  • Se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).
  • Pentru furnizarea de date false, răspunde conform prevederilor legislației Republicii Bulgaria.

surse: agerpres.ro, mae.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement