Connect with us

Eveniment

Noi reguli privind evidența și protecția turiștilor care se cazează în România, din 2026. PROIECT

Vouchere de vacanță 2025

Publicat

Noi reguli privind evidența și protecția turiștilor care se cazează în România, din 2026. Toți turiștii care se cazează în România la hoteluri, moteluri, pensiuni, etc. vor fi înregistrați începând din 1 ianuarie 2026 într-un sistem informatic denumit Sistemul Informațional pentru Turism (SIT).

Administratorii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare vor fi obligați să asigure înscrierea tuturor turiștilor în SIT, potrivit unui proiect de hotărâre recent publicat de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Nerespectarea acestei obligației va fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei. 

Un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice a fost publicat în dezbatere pe site-ul ministerului Economiei, pe 24 martie.

Potrivit legislației actuale, operatorii economici care administrează unități de cazare trebuie să țină o evidență strictă a turiștilor, în scopuri de securitate și fiscalizare.

Unitățile de cazare sunt obligate:

  • să utilizeze registre speciale pentru evidența turiștilor, în format fizic sau electronic;
  • să transmită datele turiștilor către autoritățile competente (Poliție, Ministerul Turismului, ANAF), dacă sunt solicitate;
  • să păstreze datele pentru o perioadă stabilită de lege (de obicei, 5 ani).

Pentru respectarea legislației privind accesul, evidența și protecția turiștilor, unitățile de cazare sunt obligate să utilizeze formulare standardizate pentru înregistrarea turiștilor și raportarea acestora către autorități.

Ce reprezintă Sistemul Informațional pentru Turism (SIT)

Proiectul propus de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului stabilește noi reguli privind evidența și protecția turiștilor în structurile de cazare turistică.

De asemenea, prin crearea Sistemului Informațional pentru Turism (SIT) vor fi colectate, stocate, corelate, organizate, analizate și procesate datele și indicatorii statistici referitori la activitățile turistice și turiști.

Sistemul Informațional pentru Turism (SIT) va fi realizat, operaționalizat, implementat și actualizat de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică ICI București.

SIT va aduce o serie de schimbări majore în modul în care sunt gestionate datele despre turiști și unitățile de cazare din România. Această platformă digitală va permite colectarea, stocarea, analizarea și raportarea informațiilor referitoare la activitatea turistică în timp real.

Beneficii pentru industria turismului prin digitalizarea și eficientizarea proceselor administrative:

  • eliminarea birocrației și a registrului de evidență fizic,
  • simplificarea raportării datelor către autorități,
  • creșterea transparenței privind numărul real de turiști,
  • monitorizarea activității turistice în timp real.

Noi reguli privind evidența și protecția turiștilor care se cazează în România, din 2026

Potrivit proiectului, administratorii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare vor fi obligați să asigure înscrierea tuturor turiștilor în SIT.

Datele colectate în SIT sunt următoarele: denumire structură de cazare, adresă structură de cazare, nr. cameră, numele și prenumele turistului, codul numeric personal, data nașterii turistului, cetățenia, țara de domiciliu, data sosirii, data plecării, document de identitate (seria/nr), semnătura turistului, acord GDPR, acord „Acces servicii specifice”.

Completarea datelor se face automatizat de către responsabilul cu formalitățile de cazare al structurii de primire turistice în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate. Pentru cetățenii români actele de identitate sunt: buletin, carte de identitate, pașaport, carnet de marinar sau licență de zbor, permis de conducere. Pentru cetățenii străini actele de identitate sunt: pașaport, carnet de identitate, legitimație provizorie, permis de mic trafic, carnet de marinar sau licență de zbor. Pentru militarii în termen și elevii instituțiilor militare de învățământ actele de identitate sunt: buletin, carte de identitate sau, după caz, documente de evidență militară.

După înregistrarea datelor și semnarea de către turist, pe dispozitivul electronic alocat, a acordului privind accesarea și prelucrarea datelor, actul de identitate se restituie imediat turistului. Prin excepție, înregistrarea la distanță se realizează cu ajutorul unei aplicații dedicate de tip desktop, mobile.

Răspunderea pentru colectarea corectă a datelor de identificare ale turistului, a datelor de sosire și plecare ale acestuia în și din structura de primire turistică cu funcțiune de cazare, revine responsabilului cu formalitățile de cazare al structurii respective.

Modalitățile de accesare a datelor de identificare ale turistului precum și ale sosirii și plecării acestuia urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului și al ministrului administrației și internelor.

Conform proiectului, noile prevederi vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2026.

Măsuri pentru protecția turiștilor

În scopul asigurării protecției turiștilor, este interzisă transmiterea de către personalul structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare a unor informații cu privire la sejurul turiștilor, fără acordul acestora, cu excepția cazului în care aceste informații sunt solicitate în acțiuni de control, de către personalul de specialitate din cadrul autorităților statului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

De asemenea, vizitarea turiștilor în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare este admisă cu condiția ca vizitatorul să anunțe personalul responsabil cu formalitățile de cazare al structurii respective care are obligația să permită vizita numai după obținerea acordului turistului care urmează să fie vizitat.

Vizitatorul unui turist cazat poate rămâne peste noapte în spațiul de cazare al turistului vizitat numai după anunțarea personalului responsabil cu respectarea formalităților de înscriere, cu respectarea procedurii prevăzute privind înscrierea turiștilor în SIT.

Contravenții și amenzi

Săvârșirea următoarelor fapte constituie contravenții, dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni:

Cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei:

  • nerespectarea obligației privind înscrierea tuturor turiștilor cazați, în momentul sosirii sau a vizitatorilor care înnoptează în structura de primire turistică cu funcțiuni de cazare;
  • transmiterea de către personalul structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare a unor informații cu privire la sejurul turiștilor, cu excepția cazului în care aceste informații sunt solicitate în acțiuni de control, de către personalul de specialitate din cadrul autorităților statului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
  • permiterea de către personalul structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare a vizitării unui turist fără a avea acordul acestuia;
  • nerespectarea obligației de către vizitatorul unui turist cazat, de a anunța personalul structurii de primire turistice responsabil cu respectarea formalităților de înscriere, cu privire la rămânerea peste noapte în spațiul de cazare;

Cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei:

  • refuzul nejustificat al cazării turiștilor implicit cel bazat pe criterii de discriminare cu privire la cetățenie, naționalitate, domiciliu, convingeri politice sau religioase, în situația în care există locuri disponibile sau în situația în care nu sunt respectate obligațiile asumate anterior pe bază de contracte și rezervări confirmate;
  • neasigurarea măsurilor necesare pentru respectarea ordinii, liniștii publice și a bunelor moravuri în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare;
  • neasigurarea informării turiștilor cu privire la procedurile necesare a fi respectate de către aceștia pentru ca în incinta structurii de primire turistice cu funcțiuni de cazare să fie asigurată securitatea turiștilor și a bunurilor ce le aparțin;
  • cazarea minorilor sub 14 ani care sunt neînsoțiți de părinți sau de reprezentanții legali, cu excepția celor aflați în drumeție, tabere, excursii, concursuri sau în alte acțiuni similare, însoțiți de cadre didactice, antrenori și ghizi;
  • pătrunderea în spațiile de cazare ocupate de către turiști, fără acordul acestora, cu excepția condițiilor prevăzute de lege;
  • utilizarea personalului neinstruit, de către administratorii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare, cu privire la respectarea obligațiilor referitoare la accesul, evidența și protecția turiștilor în aceste structuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement