Connect with us
Publicitate

Actualitate

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate