Administrație
Noua stemă a județului Alba: CJ vrea să respingă plângerea formulată de PSD pentru revocarea proiectului de revizuire
Pe masa consilierilor județeni din Alba se va afla miercuri un proiect de hotărâre pentru respingerea plângerii prealabile referitoare la revocarea Hotărârii Consiliului Județean Alba nr. 47 din 27 februarie 2014. După mai bine de un an de la prima propunere de revizuire a stemei județului și după o plângere formulată de PSD, respinsă de instanță, o nouă plângere a consilierilor social-democrați va fi respinsă. Varianta adoptată de Consiliul Județean rămâne cea propusă în februarie 2014 (foto).
Stema județului Alba a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului României nr. 645/1993 fiind prima stemă a unui județ, elaborată după consacrarea cadrului legal în domeniu. În 25 aprilie 2013, CJ a adoptat o hotărâre prin care s-a însușit propunerea de revizuire a Stemei județului Alba, sub forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale, care împarte scutul în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond auriu, cu hermina neagră se află o coroană de oțel, iar în câmpul doi, pe fond roșu, se află un legionar roman stând în picioare, privit din față, având capul spre dreapta și ținând în mâna dreaptă o suliță, iar în cea stângă un scut negru.
Printr-o plângere formulată de către Ioan Dîrzu, Dorin Sandea, Ioan Florea, Marcela Dărămuș, Romi Dragosin, Nicolae Pușcă, Virgul Narița, Alexandru Dăncilă, Nicolae Simina, Mirel Hălălai, Cornel Napău, Vasile Mutu, Gheorghe Damian, Radu Tuhuț, Dănuț Bârzan, Ioan Rusu, Ștefan Traian Popa, s-a solicitat revocarea hotărârii.
După ce, în 30 mai 2013, CJ a respins plângerea, petiționarii au înaintat o acțiune în contencios administrativ, care a fost respinsă și de instanță, ca neîntemeiată. Ulterior, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Filiala Alba a propus reprezentarea pe stemă a Sigiliului lui Avram Iancu, motiv pentru care s-a inițiat o nouă procedură de revizuire a stemei județului, în februarie 2014.
În ședința din 27 februarie 2014, CJ a adoptat următoarea propunere de revizuire a Stemei Județului Alba: în primul câmp de sus, pe fond de aur, o coroană de oțel, în primul câmp de jos, pe fond albastru, un legionar roman, în al doilea câmp de jos, pe fond roșu, un brad verde pe un oval auriu. Printr-o plângere prealabilă, PSD Alba a solicitat revocarea acestei hotărâri.
În ședința de miercuri, 16 aprilie, consilierii județeni vor supune la vot respingerea acestei plângeri, ca neîntemeiată, pe motiv că ea a fost adoptată cu respectarea legislației, include solicitarea Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” și respectă „tradițiile istorice și realitățile economice și sociale ale județului Alba” întrucât cuprinde următoarele elemente heraldice:
– Coroana plasată pe hermină semnifică încoronarea la data de 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca regi ai României Mari, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, construită pentru acest eveniment. Actul încoronării are semnificația de desăvârșire a Unirii de la 1 decembrie 1918 și de consfințire a existenței statului național unitar român.
– Legionarul roman simbolizează procesul de romanizare, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apulum, oraș în care Legiunea a XIII-a Gemina și-a avut reședința timp de 165 de ani
– Sigiliul lui Avram Iancu este un simbol al revoluției române de la 1848-1849 din Transilvania, un însemn al autorității prefectului general al oștirii române: Avram Iancu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Serafim
marți, 15.04.2014 at 00:00
Un dezastru. Au găsit-o în arhivele Securității?
coleg
marți, 15.04.2014 at 09:09
de asta nu merge tara bine bai psd-istilor, ca nu va place voua stema judetului? Penibililor! Dirzule atata vrei sa faci pt. Apuseni? Parca in campanie le faceai locuri de munca, abatoare, fabrici de prelucrat fructele de padure……………….nici tu numai sti ce minteai!!!!!!!!!
toma
marți, 15.04.2014 at 10:10
Mai trebuie in ,,austriac,, din garda cetatii, pus pe stema, si-i avem pe toti cei ce ne-au asuprit prinsi in hora ,,jupinilor,,. Asa, ca sa nu uitam unde ne e locul.