Connect with us
Advertisement

Eveniment

Noul Cod al Urbanismului a intrat în dezbatere în Parlamentul României. Unde nu vor mai fi necesare autorizații de construire

Publicat

Dezbaterile generale pe noul cod al Urbanismului au fost demarate în Parlamentul României. Este vorba despre o reformă importantă care va reglementa amenajarea teritorială și ar urma să simplifice considerabil birocrația.

În luna ianuarie a anului 2025, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spunea că potrivit noului cod de urbanism, după ce acesta va deveni literă de lege, casele pe un nivel și alte construcții vor fi exceptate de la autorizația de construire. De asemenea alte amenajări simple vor putea fi făcute fără autorizații de construire.


Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a ținut dezbaterile pe noul cod al Urbanismului. Roman a spus că este ”o lege cu circa 860 de pagini și peste 1000 de amendamente depuse.

CITEȘTE ȘI: Casele pe un nivel și alte construcții ar putea fi EXCEPTATE de la autorizația de construire. Codul Urbanistic, în adoptare

Sunt multe lucruri bune. Altele pot fi contestate. Reglementările pe spațiile verzi rămân aceleași. Vom vedea forma finală după dezbateri cu specialiștii în domeniu”, a precizat deputatul de Alba.

Ce a spus ministrul Dezvoltării în timpul dezbaterii

”Codul amenajării teritoriului urbanismului și construcților este o reformă importantă, unifică și codifică 17 acte normative, și pentru că introduce mecanisme noi, care ajută toți participanții, dacă vreți, toți beneficiarii acestor proceduri de urbanism și de construcții, să accedem mai repede la documentațiile de urbanism.

Permiteți-mi să vă dau câteva exemple principale, dacă vreți, de modificări esențiale pe acest domeniu. În primul rând, reducerea considerabilă a termenului de avizare de documentații de urbanism și avizare și autorizarea lucrării de construire.

Platformă digitală națională petnru eliberarea autorizaților de construire

Termenul de aprobare a pugurilor, puzurilor, se reduce în mod considerabil. Platformă digitală națională prin care se liberează autorizație de construire, se introduc mecanisme mai simplificate pentru construire, pentru partea de construcții.

Lucrări care nu mai necesită autorizație

Vor fi lucrări care nu mai necesită obligativitatea obținerii autorizației de construire.

Vă dau câteva exemple:

  • rastele pentru biciclete și trotinete,
  • puncte stații de încărcare,
  • puncte fixe de măsurare a calității aerului,
  • puncte sisteme automate pentru precolectarea și gestionarea de șurlui reciclabile.

Planuri pentru Consiliile Județene

Ultima chestiune, care se referă la posibilitatea, ca în cadrul sau pe lângă Consiliile Județene să înființăm centre de expertiză, așa cum le-am denumit noi.

Este o posibilitate, nu o obligație, și care centre de expertiză să ajute pe elaborarea documentației de urbanism, pe elaborarea puzurilor, autorității locale care nu au această expertiză în județ, astfel încât să încercăm să mișcăm lucrurile și la nivelul cel mai mic, dacă vreți, comune sau chiar și orașe care câteodată nu au această expertiză”, a declarat Cseke Attila în timpul ședinței.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement