Eveniment
Noul sediu al Tribunalului Alba, un vis îndepărtat, îngreunat de birocrație de aproape 10 ani. Când ar putea începe construcția
Magistrații, avocații, dar și cei care sunt părți în procese mai au de așteptat ani buni, până când să își desfășoare activitatea într-o nouă clădire a Tribunalului Alba: un clasic caz al birocrației din România.
De aproape 10 ani se tot vorbește și se fac pași mici, pentru o nouă clădire a Tribunalului, însă fără a se finaliza ceva concret. De curând a fost propus un nou termen pentru începerea construcțiilor: undeva în anul 2026.
Momentan clădirea din Piața Iuliu Maniu este împărțită de două Parchete și de două instanțe de judecată. Parchetele de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și Tribunalul Alba și respectiv cele două instanțe de judecată.
Procurorii și judecătorii își desfășoară activitatea în birouri mici, undeva la cinci metri pătrați suprafaţă de birou pe persoană.
CITEȘTE ȘI: Construirea noului sediu al Tribunalului Alba ar putea începe în 2019. Se actualizează documentaţia
În cea mai recentă ședință de Consiliu Local al Municipiului Alba Iulia, reprezentații Tribunalului Alba au cerut prelungirea cu încă cinci ani a termenului de începere a construcției.
Este a doua prelungire cerută după ce în 2017 a mai fost solicitată încă o prelungire tot cu cinci ani. Mai exact, în 2015, terenul pe care se va ridica noua clădire a instanței, pe strada Târgului, a fost trecut din domeniul public al Municipiului Alba Iulia, în domeniul public al Statului Român sub administrarea Tribunalului Alba.
Însă a fost pusă o clauză: în caz că nu va fi demarată construcția în termen de doi ani, terenul va reintra în domeniul public al municipiului.
Au existat mai multe etape și licitații pentru mai multe studii, licitații realizate de Compania Națională de Investiții.
CITEȘTE ȘI: Un nou pas pentru construirea sediului Tribunalului Alba. CNI a scos la licitație servicii de proiectare pentru diverse studii
Acum, potrivit documentului care a ajuns pe masa consilierilor locali, banii pentru construcția sediului vor veni prin PNRR.
În acest sens au fost și anunțate mai multe etape și ce termene au:
- Potrivit documentului citat în iunie 2022, ar urma să fie avizați/aprobați indicatorii tehnico-ecnomici.
- Derulare procedură achiziție și contractare proiectare și execuție lucrări- octombrie 2022.
- Elaborare proiect tehnic și obținere autorizație de construire – martie 2023.
- Avizare documentație tehnică și emitere ordin începere lucrări – aprilie 2023.
- Execuție lucrări – aprilie 2026.
Când au fost făcute primele demersuri pentru construcția noului Tribunal 2014 – 2022
Demersurile pentru construirea noului sediu au început în 2014, prin transferul terenului în suprafaţă de 14.818 mp, situat pe strada Târgului, FN, din domeniul public al Municipiului Alba Iulia şi administrarea Consiliului Local, în domeniul public al Statului Român, prin hotărâre de Consiliu Local.
Apoi în 2015 într-un proiect la nivel guvernamental a fost introdus și un punct care prevedea construirea clădirii.
La începutul anului 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale a demarat Programul naţional de investiţii în infrastructura instanţelor şi parchetelor din reşedinţele de judeţ, incluzând ”Programul naţional de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipiile reşedinţă de judeţ, ce are ca obiectiv principal îmbunătăţirea infrastructurii sediilor instanţelor prin reabilitarea sediilor instanţelor, dar şi execuţia unor noi sedii.
În anul 2017, Ministerul Justiției a finalizat Tema cadru pentru proiectarea instanțelor, iar în baza acesteia Tribunalul Alba a întocmit și înaintat Ministerului Justiției ”Nota conceptuală pentru construirea Sediului Tribunalului Alba”.
CITEȘTE ȘI: FOTO: Noul sediu al Tribunalului Alba şi extinderea cartierului Anghel Saligny din Alba Iulia. Proiect în consultare publică
Ca urmare a solicitării Companiei Naţionale de Investiţii, s-a întocmit „Tema de proiectare pentru Sediu Tribunalul Alba”, cu respectarea conţinutului cadru prevăzut la anexa 2 la Hotărârea de Guvern nr.907/2016, temă care a fost transmisă şi spre ştiinţă Ministerului Justiţiei în iunie 2018.
În 2019 au fost descoperite mai multe neconcordanţe privind suprafeţele necesare şi apoi demararea licitaţiei pentru proiectare şi construire a noului sediu.
În 2020 au fost remediate și au fost scoase la licitație mai multe studii.
Acum în 2022 s-a mai cerut prelungirea cu încă cinci ani pentru demararea construcției.
sursă foto: arhiva alba24.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News