Actualitate
Noul Statut al Poliţistului: Sporuri salariale până la 50 la sută, bani de chirie şi plata dublă a zilelor de sărbătoare lucrate. Proiect în dezbatere
În noul Statut al Poliţistului aflat în dezbatere publică se menţionează sporuri salariale între 20 şi 50 la sută din salariul de bază, bani de chirie, pentru cei care lucrează în alte localităţi şi plata dublă în zilele de sărbătoare muncite.
La capitolul „Drepturi compensatorii” din proiectul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se arată că poliţiştii care acceptă să lucreze în mediul rural sau în localităţi izolate vor primi un spor de 20 la sută din salariul de bază.
Sporurile ajung, însă, la 50 la sută din salariul lunar „corespunzător riscurilor deosebite ale funcţiei de poliţist, a interdicţiilor, a restrângerii unor drepturi sau libertăţi şi a incompatibilităţilor impuse de funcţia publică cu statut special, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne”.
Conform proiectului, poliţiştii care vor merge la serviciu în zilele de sărbătoare vor fi plătiţi dublu pentru orele lucrate. În acelaşi timp, poliţiştii care fac ore suplimentare ar urma să încaseze, pentru acestea, un spor de 75 la sută din salariul lunar.
În acelaşi timp, noul Statut al Poliţistului aduce noutăţi în ceea ce priveşte compensaţia lunară pentru poliţiştii care lucrează departe de casă. Astfel, în cazul în care poliţistul este „numit în prima funcţie sau transferat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul” şi nu deţine o locuinţă în localitatea respectivă sau pe o rază de 30 de kilometri, el poate beneficia de decontarea chiriei, în raport cu preţul pieţei din localitatea respectivă.
Potrivit proiectului publicat pe site-ul MAI, poliţiştii care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu care nu vor să stea cu chirie, ci doresc să îşi cumpere sau să îşi ridice o casă în localitatea respectivă, urmează să fie „sprijiniţi prin acordarea unei compensaţii lunare, pentru o perioadă ce nu poate depăşi durata creditului aflat în derulare, dar nu mai mult de 10 ani, o singură dată în carieră, din momentul contractării unui credit ipotecar sau imobiliar destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe în acea localitate sau pe o rază de 30 de km”.
Noul proiect al legii privind Statutul poliţistului aduce modificări şi legate de modul de evaluare profesională al poliţiştilor. Astfel, poliţiştii vor fi evaluaţi anual, ca şi până acum, însă, dacă vor primi calificativul „nesatisfăcător” sau de două ori „satisfăcător”, cei cu funcţii de execuţie vor fi obligaţi să urmeze cursuri de perfecţionare. Dacă nici după aceste cursuri nu primesc calificativul „bine” sau „foarte bine”, ei vor fi daţi afară.
În acelaşi timp, poliţiştii care ocupă funcţii de conducere şi care vor fi notaţi cu „nesatisfăcător” sau „satisfăcător” vor face obiectul unui control, iar dacă se vor descoperi neajunsuri, aceştia vor fi trecuţi într-o funcţie inferioară sau una de execuţie.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News