Connect with us
Advertisement

Educație

„Nu lăsați să piară, școala de la țară!” Ce mesaj i-a transmis Gheorghe Damian președintelui Iohannis, la întâlnirea cu acesta

Publicat

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damin a transmis luni seara un mesaj președintelui Klaus Iohannis despre problemele semnalate în școlile românești. În numele primarilor comunităților rurale din țară, Damian a explicat, în cadrul unei întruniri a asociației comunelor din România (ACoR), că școala de la țară are viitor, dar pentru asta sunt necesare investiții.  

Nu lăsați să piară școala de la țară! Acesta a fost strigătul pe care noi, primarii comunităților rurale, l-am transmis aseară Președintelui României, Klaus Ionannis. Mă bucur că am avut șansa să transmit chiar eu acest mesaj și că i-am putut spune președintelui despre realitatea din școlile românești.

Subfinanțarea, lipsa dotărilor, învățământul simultan, condiții improprii pentru actul educațional, lipsa unei legislații care să permită administrațiilor locale să susțină programele educaționale de după școală sunt doar câteva probleme care colorează în gri școala de la țară. Dar totul pornește de la viziune și bani…

Vezi și VIDEO: Reportaj de la școala SMART din Ciugud. Cum poate ajuta tehnologia high-tech la educația elevilor de la țară

Viziunea înseamnă să înțelegi că în școala de azi învață cei pe mâna cărora lași frâiele țării peste 10, 20 sau 30 de ani. Pentru asta trebuie să investești în școală cât de mult poți sau cel puțin să nu rămâi la coada Europei când vine vorba de alocarea din PIB pentru educație.

Și în final ar mai trebui ceva… școala românească ar trebui să pregătească copiii noștri pentru viață și să aibă grijă că sunt fericiți. Vrem copii normali, cu competențe normale pentru viață, nu analfabeți funcționali stresați într-o școală incapabilă să țină pasul cu ei și cu evoluția societății.

Școala de la țară are viitor și deja există dovezi în Ciugud sau în alte comune din România. Mergeți să vedeți aceste insule de normalitate pentru a putea să le multiplicăm în toate satele din România”, a scris primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, pe rețeaua de socializare Facebook.

În discursul său președintele Klaus Iohannis a susținut că educația este un domeniu fundamental pentru viitorul României, care este, însă, marcat de numeroase disfuncționalități.

„Investiția în educație înseamnă investiția în viitor, iar copiii din mediul rural trebuie să beneficieze de aceleași condiții ca și cei care învață în marile orașe.

Unul dintre obiectivele asumate prin proiectul <România Educată> este reducerea discrepanțelor dintre școlile din medii diverse, ceea ce presupune, evident, finanțarea adecvată a școlilor din mediul rural și politici de atragere a cadrelor didactice.

Depopularea satelor, abandonul școlar, accesul la educația timpurie, lipsa spațiilor de învățământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluțiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autoritățile centrale, cât și pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai <peticim>, ci să creăm programe concrete, gestionate riguros și, mai ales, predictibil, prin care școala românească de la sat să ajungă și ea în secolul XXI”, a explicat președintele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cormoș Dumitru Radu

    miercuri, 19.02.2020 at 15:31

    Bună, Ce spuneți domnule primar, de o întâlnire prin care să vă propun o colaborare legată de educația în școli, plecată de la primar și consiliul local, pentru profesori și elevi, relația dintre ei, dar și alte forme de relaționare, în miezul satului, în familie: părinți – copiii, copiii – părinți. Să nu uităm și de relațiile: teologilor și cadrelor sanitare cu alegătorul, enoriașul, învățăcelul, pacientul. Cu stimă, Cormoș Dumitru Radu – Dumidalba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement