Actualitate
Nume românești în spațiu: Corpuri cerești sau formațiuni de pe alte planete, ”botezate” de români. Craterul Eminescu de pe Mercur
Nume românești în spațiu: date unor corpuri cerești sau formațiuni de pe alte planete. Craterul Eminescu de pe Mercur a atras chiar atenția NASA.
Corpurile cereşti pot purta numele unor oameni care au avut o contribuţie importantă în ştiinţă, artă, sau alt domeniu. Puțină lume știe că printre aceștia se află și mulți români.
”O mare onoare este ca numele tău să fie purtat o anumită formațiune de pe o planetă. Onoarea este mare, dar nu ai cum să te bucuri de ea, pentru că toate formațiunile de pe planete poarta numele personalităților decedate” precizează cei de la Astro Urseanu, care au realizat o listă a ”românilor de pe cer”.
Spre exemplu, din aprilie 2008, un crater de 125 km în diametru, situat pe planeta Mercur, a primit numele de Eminescu.
”Este un crater interesant pentru că pare că s-a format mai recent decât restul craterelor de pe Mercur.
Lanţuri de cratere mai mici se întâlnesc în jurul acestuia, formate de fragmentele ce s-au desprins de asteroidul care a produs craterul și de materia expulzată la impact” precizează Astro Urseanu.
NASA a prezentat o imagine uimitoare a craterului, asemănătoare unui ochi de pisică. ”Nebula? Nu, este craterul Ochiul Pisicii!” au scris cei de la NASA când au prezentat imaginea.
În centrul acestei imagini uimitoare se află craterul Eminescu de pe planeta Mercur, luminat de un halo luminos de material în jurul marginii sale.
Titlul imaginii face referire la Nebuloasa Ochiul Pisicii, o nebuloasă emblematică, bine studiată, care are caracteristici similare cu această imagine a lui Eminescu, cum ar fi în special albastrul, galbenul și forma sferică a formațiunii.
Această imagine a fost asurprinsă de nava spațială MESSENGER a NASA ca o observație color de înaltă rezoluție cu țintă precisă.
Nume românești în spațiu, date unor corpuri cerești sau formațiuni de pe alte planete
Pe Lună, există un crater numit ”Haret”, după numele matematicianului Spiru Haret. Tot pe Lună există un lanț muntos sub numele de Montes Carpatus.
Poeta Elena Văcărescu, născută în România, are și ea un crater cu numele ei, pe Venus.
Craterul, aflat în emisfera sudică a planetei, are un diametru de 31,5 de kilometri.
Un alt nume de pe Venus este „Darclée”, botezat în 2003 după soprana Hariclea Darclée (1860-1939). Acesta este dat unei formațiuni vulcanice, numită „patera”, cu un diametru de 15 kilometri.
Tot pe Venus mai există nume de formațiuni precum Irinuca, Natalia, Ștefania, Veta, Zina și Esterica.
Pe Marte regăsim Valea Rhabon, numele antic al râului Jiu. Este de fapt un tub prin care a curs lavă.
Există de asemenea multe nume ale unor localități românești. Chiar și două potențiale planete din Galaxia Adromeda au fost numite de astronomii români care le-au observat în premieră Galați V1 și Galați V2.
De asemenea, sunt foarte mulți asteroizi care poartă nume românești: Transylvani, Drăgescu, Piatra Neamț, Pârvulescu, Nedelcu, Marius Ioan, Curelaru, Enescu, Văduvescu și așa mai departe.
Lista lor și articolul complet poate fi citit pe Astro-Urseanu.
FOTO: NASA, grafic Astro-Urseanu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News