Connect with us
Publicitate

Educație

O nouă materie pentru elevi. Ce vor putea învăța liceenii, în plus față de disciplinele deja aprobate

Publicat

O nouă materie, parte a trunchiului comun, este propusă să fie studiată de către elevi, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar. Pe lângă ”Istorie Evreilor. Holocaustul”, deja reglementată, se introduce și ”Istoria Comunismului în România”.

Noua disciplină ar urma să fie predată la liceu. Profesorii pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.

Extras din proiectul legii învățământului preuniversitar

Art. 85

(3) Planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria Evreilor. Holocaustul” și „Istoria Comunismului din România”, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun.

(4) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.

(5) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).

Cadrele didactice care predau disciplinele prevăzute la alin. (3) pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și, respectiv, a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituții guvernamentale care au rolul de a organiza programe educaționale și conferințe specifice destinate acestora.

Alte materii obligatorii

(7) Planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme:

  • educație pentru mediu
  • educație pentru sănătate
  • educație financiară
  • educație juridică
  • educație antreprenorială
  • educație tehnologică
  • educație rutieră
  • educație civică
  • educație interculturală
  • educație pentru cetățenie democratică
  • egalitate de șanse
  • gândire critică
  • oratorie și dezvoltare personală
  • securitate cibernetică
  • educație pentru alimentație sănătoasă.

IICMER: Tinerele generaţii vor avea posibilitatea să cunoască o pagină recentă şi dureroasă a istoriei României

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi exprimă satisfacţia pentru introducerea, prin proiectul de lege a învăţământului preuniversitar „România educată”, a disciplinelor şcolare „Istoria comunismului în România” şi „Istoria Evreilor. Holocaustul”, parte a trunchiului comun.

Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres, IICCMER a susţinut permanent necesitatea studierii obligatorii a istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea iniţiativei de către deputatul Alexandru Muraru, Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei.

„Îl felicit pe domnul deputat Muraru pentru această iniţiativă şi îi mulţumesc doamnei ministru Ligia Deca pentru includerea sa în proiectul de lege aflat acum în dezbatere publică.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, tinerele generaţii vor avea posibilitatea să cunoască o pagină recentă şi dureroasă a istoriei României, foarte importantă de înţeles, pentru a conştientiza necesitatea apărării democraţiei şi libertăţilor de care ne bucurăm cu toţii astăzi.

IICCMER, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză şi investigaţie în domeniu, folosind şi expertiza altor instituţii, precum Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică), vor pune la dispoziţie toate resursele necesare implementării acestui proiect educaţional, aşa cum se stipulează în proiectul de lege”, a declarat preşedintele executiv IICCMER, Florin-Daniel Şandru.

După intrarea în vigoare a Legii, în conformitate cu prevederile acesteia, IICCMER anunţă că va trece, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi ceilalţi parteneri instituţionali şi academici, la elaborarea conţinuturilor şi a planurilor didactice şi ştiinţifice necesare aplicării imediate a acesteia.

„Rezultatele concrete ale investigaţiilor întreprinse şi contribuţiile ştiinţifice ale experţilor permit IICCMER să funcţioneze, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de platformă de integrare a tuturor conţinuturilor ştiinţifice şi didactice disponibile în România. Beneficiarii eforturilor noastre comune vor fi atât elevii, cât şi profesorii de istorie, vizându-se transmiterea conţinuturilor didactice în forme şi la standarde academice aflate la nivelul ştiinţelor pedagogice actuale”, precizează IICCMER.

IICCMER consideră stringentă transformarea rezultatelor ştiinţifice în conţinuturi didactice accesibile tinerelor generaţii, cu scopul „formării unei percepţii corecte a istoriei comunismului şi al conştientizării depline a naturii sale criminale”, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate