Eveniment
OFICIAL: 33 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba s-au pensionat în ultima lună. O treime au deținut funcții de conducere
Valul de pensionări în Poliția Română nu a ocolit IPJ Alba unde din 1 iulie până la mijlocul lunii august un număr de 33 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au încetat raporturile de serviciu, cu drept la pensie.
În urma unei solicitări făcute de Alba24, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații, IPJ Alba ne-a comunicat oficial că în perioada 1 iulie-17 august s-au pensionat un număr de 33 de polițiști.
Dintre aceștia, 11 au îndeplinit funcţii de conducere, respectiv unul funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pe ordine publică, (cms. şef Crişan Laurenţiu), doi au îndeplinit funcţii de şef de birou în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale respectiv Serviciului Logistic, unul a îndeplinit funcţia de şef al Poliţiei Oraşului Cîmpeni (cms. şef Jurj Gheorghe), iar restul au îndeplinit funcţia de şef post poliţie comunală.
În prezent, funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pe ordine publică, este vacantă, demersurile pentru ocuparea acesteia intrând în competenţa Inspectoratului General al Poliţiei Române.
În ceea ce priveşte Poliţia Oraşului Cîmpeni, începând cu data de 09 august, funcţia de şef al poliţiei este ocupată de subcomisar de poliţie Popa Grigore Sorin, care anterior a ocupat funcţia de şef al Poliţiei Oraşului Baia de Arieş. La Poliţia Oraşului Baia de Arieş a fost împuternicit să îndeplinească funcţia de şef al poliţie orășenești, inspector principal de poliţie Balea Valentin.
Până în prezent, 6 din cele 7 funcţii de şef de post de poliţie comunală au fost ocupate, fie prin mutare, în interesul serviciului, fie prin împuternicire, urmând ca, în cel mai scurt timp să fie identificată o soluţie şi pentru cel de-al 7-lea post de poliţie comunală, a transmis IPJ Alba.
Polițiștii s-au grăbit să iasă la pensie fiind speriați de Ordonanţa de Urgenţă care modifică pensiile speciale, aprobată de Guvern în data de 4 august.
Ordonanța stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
Potrivit documentului, „actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanțe de urgență. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare. Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării.
Adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.
Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. Menționăm că pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României.
Totodată, pentru a elimina orice posibilă interpretare sau speculație conform căreia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intenția Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, până la data adoptării prezentei ordonanțe de urgență, actul normativ prevede că orice persoană din categoriile enumerate mai sus poate alege să se pensioneze în baza actualelor prevederi legale, până la data de 15 septembrie. Recomandarea este, totuși, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condițiile în care Legea 153/2017 prevederi creșteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari” se arată în comunicatul Guvernului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News