Eveniment
OFICIAL: Termenul pentru doza booster a vaccinurilor redus la 4 luni. Măsura se aplică de săptămâna viitoare
România va începe din 17 ianuarie să administreze doza booster de vaccin anti-COVID-19 la patru luni după încheierea schemei de vaccinare.
Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că toate persoanele care au cel puțin 4 luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să facă doza booster.
„Datele științifice ne arată o protecție sporită, o refacere a eficienței vaccinurilor față de infecțiile cu Omicron.
De ce am ales pragul de 4 luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte țări europene, iar majoritatea au ales praguri de 3 luni sau 4 luni.
Am decis să optăm pentru pragul de 4 luni pentru că datele științifice ne arată că protecția față de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schema de vaccinare.
Un al doilea lucru important este legat de faptul că, din punct de vedere al efectului imunologic, practic mai devreme de patru luni se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”, a declarat, joi, medicul.
Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie,
Practic, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă se pot prezenta pentru doza booster, inclusiv copiii de peste 12 ani.
CNCAV: Tinerii de peste 12 ani se pot prezenta fără programare la cabinetele de vaccinare pediatrice
Tinerii de peste 12 ani se pot prezenta fără programare la cabinetele de vaccinare pediatrice în peioada 13-25 ianuarie, a anunțat joi CNCAV.
„În perioada 13-25 ianuarie, persoanele cu vârsta de peste 12 ani, care se adresează pentru vaccinare cu prima doză în centrele de vaccinare în care sunt organizate și cabinete de vaccinare pediatrice, se vor prezenta direct, fără programare în platformă, pe timpul programului de lucru al centrelor”, a transmis CNCAV.
CNCAV reamintește că de joi, de la ora 17.30, este disponibilă posibilitatea de programare la vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani, în cabinetele de vaccinare pediatrice.
Prima zi disponibilă pentru programarea la vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani este 26 ianuarie.
Gheorghiță, despre vaccinarea copiilor: care e riscul de miocardită la grupa de vârstă 5-11 ani
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, spune că riscul de miocardită după vaccinarea copiilor este mai mic la grupa de vârstă 5-11 ani decât la cea de peste 12 ani.
„În SUA sunt în momentul de față peste 37 de milioane de doze administrate la grupa de vârstă 5-11 ani. Știu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă 12-18 ani. Practic, rata de apariție a miocardiei la grupa 5-11 ani a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2, față de grupa de vârstă de peste 12 ani care era de aproape 10 ori mai mult, iar din acest punct de vedere avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva Covid-19 au eficiență de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice pediatrice”, a spus joi Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că la grupa de vârstă 12-15 ani, unde campania de vaccinare a început în iunie, rata de acoperire este de 16-17%.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că vaccinarea pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani începe în 26 ianuarie 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News