Eveniment
Om de afaceri din Alba Iulia, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciu de 15 milioane de lei
Un om de afaceri din Alba Iulia, cu activitate în domeniul comerţului cu aur şi al taximetriei, a fost trimis în judecată de către procurori ai DIICOT Iaşi, alături de alţi 24 de inculpaţi, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de circa 15 milioane de lei.
În cauză au calitatea de inculpat şi cinci societăţi comerciale, din care trei aparţin afaceristului din Alba (Marcu Cornel). Este vorba despre Marcor Gold SRL, Exclusiv Investments SRL şi Exclusiv International SRL. Pentru documentarea cauzei, procurori de la DIICOT Iaşi au efectuat în octombrie 2018 un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia, ocazie cu care au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor şi recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei şi au fost instituite sechestre pe imobile şi autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro, scrie adevărul.ro.
Citește și Patronul EXCLUSIV TAXI din Alba Iulia, cercetat în libertate. Instanța a respins cererea DIICOT de arestare preventivă
La momentul respectiv s-a precizat că, în perioada 2012 – 2015 omul de afaceri din Alba Iulia împreună cu alte două persoane din Iaşi, Stănescu Daniel zis „Mureş” şi Stănescu Bogdan zis „Cezar”, au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către inculpatul M. Cornel, a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând TVA-ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL.
În atingerea scopului infracţional, cele două persoane din Iaşi au pus la dispoziţia afaceristului din Alba facturi fiscale emise de către societăţi comerciale, controlate de către aceştia prin interpuşi, („societăţi fantomă” sau societăţi de „tip conductă”) care atestau în mod fictiv livrarea de fragmente de bijuterii din aur către cele trei societăţi beneficiare. Liderul grupării era bărbatul din Alba, care prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur. Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că, metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii, jud. Iaşi. Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA şi a impozitului pe profit precum şi solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Iaşi şi urmează procedura camerei preliminare.
”Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul Marcu Cornel cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur. În acest context, inculpaţii Marcu Cornel, Amato Alessandro şi Mihart Marian au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, achiziţii fictive de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, purtătoare de TVA, de la societăţi interpuse scriptic, nou autorizate în comerţul cu metale preţioase, având menirea doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA precum şi solicitarea de rambursări de TVA”, au mai pecizat procurorii DIICOT la momentul desfăşurării percheziţiilor.
În dosar este trimis în judecată şi Claudiu Moroşan, fratele luptătorului Cătălin Moroşan (zis Moroşanu), precum şi alţi inculpaţi din Iaşi şi Bucureşti.
sursa: adevarul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News