Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

OMS a realizat primul profilul al pacienților care au variola maimuței: vârstă, gen, localizare, orientare sexuală

Publicat

sursa foto: OMS

Un prim profil al pacienţilor afectaţi de focarul actual de cazuri de variolă a maimuţei se conturează, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cel mai des întâlnit profil este cel al unui bărbat cu vârsta sub 40 de ani, care locuieşte în Europa, are relaţii sexuale cu bărbaţi şi prezintă erupţii cutanate pe tot corpul şi febră, relatează AFP, citat de Agerpres.

Acesta este doar un portret brut, al cărui profil este reprezentativ pentru cel al majorităţii bolnavilor.

Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variolă a maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic.

Țările în care au fost cazuri de variola maimuței

Germania, Regatul Unit şi Spania sunt cele mai afectate ţări din lume, cu peste 1.000 de cazuri fiecare. Franţa avea 498 de cazuri la 6 iulie, conform cifrelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC)

Aproximativ 99,5% dintre pacienţii care şi-au declarat sexul sunt bărbaţi, cu vârsta medie de 37 de ani, conform statisticilor OMS.

De asemenea, 60% dintre bolnavii care au furnizat informaţii despre orientarea lor sexuală – aproximativ o treime din numărul total de persoane afectate – se identifică drept homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, potrivit raportului.

Boală din familia variolei, dar considerată mult mai puţin periculoasă, variola maimuţei se vindecă de obicei de la sine în două sau trei săptămâni.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat miercuri că o reuniune a Comitetului de urgenţă al organizaţiei pe această temă va avea loc cel târziu în săptămâna din 18 iulie.

La şedinţa sa anterioară din 23 iunie, Comitetul a refuzat să ridice actualul focar de cazuri la rangul de „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al organizaţiei.

Trei noi cazuri de variola maimuței depistate în România

Este vorba despre trei bărbați, doi dintre ei cu vârsta de 38 de ani și unul de 32 de ani, din București și județul Timiș. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare, doi pacienți la domiciliu și unul în spital, potrivit Ministerului Sănătății.

Până în acest moment, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 14 persoane. Nu au existat decese.

14 cazuri de variola maimuței înregistrate într-o lună în România

În mai puţin de o lună, în România au fost înregistrate 14 cazuri de variola maimuţei. Nu s-au înregistrat decese.

  • 13 iunie – primul caz – bărbat, 26 de ani, Bucureşti
  • 14 iunie – al doilea caz – bărbat, 32 de ani
  • 15 iunie – al treilea caz – bărbat, 31 de ani
  • 16 iunie – al patrulea caz – bărbat, 36 de ani, contact cu primul pacient
  • 21 iunie – al cincilea caz – bărbat, 37 de ani
  • 23 iunie – al şaselea caz – bărbat, 40 de ani
  • 28 iunie – cazurile nr. 7, 8 şi 9 – bărbaţi, în vârstă de 24, 33 şi 38 de ani, Bucureşti
  • 29 iunie – cazurile 10 şi 11 – bărbaţi, în vârstă de 25 şi 42 de ani, Bucureşti
  • 7 iulie – cazurile 12, 13 şi 14 – bărbaţi, în vârstă de 38 (doi) şi 32 de ani, Bucureşti şi Timiş. Pacientul din judeţul Timiş care a fost diagnosticat cu variola maimuţei are 32 de ani şi se află în izolare la domiciliu, iar starea lui este staţionară. A fost stabilit şi un contact al acestuia care se află, de asemenea, izolat la domiciliu.

Medicul Adrian Marinescu: Cei care s-au născut după 1979 au probabilitatea cea mai mare să nu fie vaccinați și să fie vulnerabili de a se infecta

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre simptomele care ar trebui să dea de gândit.

„În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că nu trebuie să fie îngrijorați. Virusul despre care vorbim și care dă variola maimuței se transmite cu mare dificultate de la om la un”, a spus medicul Adrian Marinescu, potrivit DCNews.

„Legat de simptomatologie, în primele zile înainte de a avea erupția, vorbim de febră, durere în gât, dureri musculare, articulare și de ganglioni inflamați. Deci este greu să ne dăm seama în acele zile.

Riscul mai mare de a transmite este în momentul în care apare erupția. Este adevărat că te poți gândi și la vărsat de vânt, dar, dacă ai un ochi avizat, este clar că poți pune diagnosticul destul de ușor.

În concluzie, cred că, în aceste zile, chiar dacă sunt cazuri absolut izolate, ar trebui să fim atenți în raport cu persoanele care au simptomatologie, mai ales dacă există și o erupție”, a explicat Adrian Marinescu.

„Dacă avem o erupție, trebuie să ajungem la medic. Poate fi medicul de familie, poate să fie orice alt medic care să ne orienteze și să realizăm dacă, într-adevăr, este o suspiciune reală și trebuie să fie confirmată.

Însă, în general, este un context și în cazul de față vorbim de un contact direct cu o persoană care a venit din afara României, deci lucrurile țin de această anchetă și țin de niște condiții concrete.

Nu trebuie să ne gândim că probabilitatea de a mă infecta este atât de mare încât, de câte ori fac febră, mă gândesc că am variola maimuței. În niciun caz!”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.

„Indicația principală, având în vedere că nu se transmite cu ușurință, nu discutăm despre o imunizare la nivel de populație, vorbim despre persoane care sunt contacți direcți.

În momentul în care vom avea un caz confirmat, cei care sunt în contact direct pot să fie vaccinați. Și ar mai fi un aspect… cei care s-au născut după 1979 au probabilitatea cea mai mare să nu fie vaccinați și să fie vulnerabili de a se infecta”, a concluzionat medicul Adrian Marinescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax