Eveniment
Omul de afaceri Franţi Itul, ACHITAT în dosarul de contrabandă cu cafea. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia
După şase ani de judecată, omul de afaceri albaiulian Franţi Itul a scăpat de dosarul de contrabandă cu cafea. Acesta a fost achitat de acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT, printre care constituire a unui grup infracţional. Decizia aparţine Curţii de Apel Alba Iulia şi a fost pronunţată luni, 30 iunie.
Instanţa l-a achitat pe motivul lipsei plângerii prealabile la momentul descoperirii unor infracţiuni, respectiv prescripţia penală a altora. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul celorlaţi inculpaţi din dosar. Totuşi, Curtea de Apel a admis apelul DIICOT şi a dispus schimbarea încadrării juridice din constituire de grup infracţional nestructurat în constituire de grup infracţional organizat.
Franţi Itul a fost trimis în judecată de procuroriii DIICOT în august 2007, alături de Ilie Han, Gheorghe Ciucă şi Filip Popescu, pentru constituire de grup infracţional nestructurat, contrafacerea, folosirea şi punerea în circulaţie fără drept a unei mărci notorii, înşelăciune în convenţii, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În 29 aprilie 2013, Tribunalul Alba a decis încetarea procesului penal în acest dosar.
Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.
În perioada anchetei, în anul 2006, Itul a fost arestat preventiv timp de trei luni.
Franţi Itul a fost judecat pentru că a cumpărat o cantitate importantă de cafea de calitate inferioară şi a vândut-o, cu ajutorul colaboratorilor săi şi prin intermediul unor societăţi comerciale din mai multe judeţe, sub denumirea de Amaroy. Diferenţa de preţ între cele două produse era de 10 lei, la un pachet de 500 de grame. Au fost înlocuite ambalajele pentru un număr de 13.692 de pachete de cafea marca Metropol Groundmerk, importată din străinătate, cu marca Amaroy. Prin această acţiune, valoarea întregii cantităţi de cafea a fost crescută artificial cu suma de 136.920 de lei. Cafeaua Metropol era cumpărată cu 5 lei, iar după reambalare sub formă de Amaroy era vândută la preţul de 15 lei pachetul.
În ianuarie 2010, Tribunalul Alba a pronunţat o hotărâre de achitare a inculpaţilor pe motiv de lipsă a plângerii prealabile din partea părţii vătămate. Decizia a fost atacată de procurori cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus rejudecarea procesului. Dosarul a revenit la Tribunal, care după aproape trei ani a dispus din nou admiterea excepţiei privind lipsa plângerii prealabile şi încetarea procesului penal.
Decizia instanţei de fond a fost menţinută şi la Curtea de Apel. “Ultimele activităţi au avut loc în 2005, când legislaţia prevedea obligativitatea plângerii prealabile, dar la dosar nu există nicio asfel de plângere. Legislaţia a fost modificată în 2006, în sensul în care nu mai este nevoie de plângere prealabilă, iar ancheta poate fi demarată la sesizarea din oficiu”, a spus avocatul Ioan Rus, decanul Baroului Alba.
Infracţiunea pentru care era nevoie de o astfel de plângere este contrafacerea, folosirea şi punerea în circulaţie fără drept a unei mărci notorii.
Operaţiunea “Metropol”, cum s-a numit acţiunea în urma căreia a fost arestat omul de afaceri în martie 2006, s-a derulat pe raza a patru judeţe şi a implicat mai mult de 100 de poliţişti. Numai în Alba au fost făcute 12 percheziţii, la domicilii private şi la sediile unor societăţi comerciale. Omul de afaceri mai este judecat într-un dosar în care acuzat de înşelăciune, înşelăciune privind calitatea mărfurilor şi instigare la uz de fals. Şi acest dosar ar putea avea aceeaşi finalitate având în vedere că a fost amânat de mai multe ori pe motiv că judecata depinde de soluţia din dosarul încheiat la Curtea de Apel.
În 2011, Itul a mai scăpat de un dosar penal în care a fost judecat pentru evaziune fiscală prin afaceri cu alcool. Franţi Itul a fost în urmă cu 10 ani un “jucător” important pe piaţa ţigărilor şi a alcoolului. Deţinea una dintre cele mai mari firme din România în domeniul importului de ţigări şi a cumpărat de la stat firma Vinalcool Alba. A intrat pentru o perioadă de timp şi în afaceri cu carne de pasăre, dar firma a dat faliment după scandalul gripei aviare. Acum are afaceri în domeniul agriculturii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News