Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Operații pentru îndepărtarea tumorilor de la nivelul feței, gurii și gâtului, la Spitalul din Alba Iulia


Publicat

Patologia tumorală de la nivelul feței, gurii, maxilarelor, sinusurilor sau gâtului este abordată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde se efectuează operații pentru extirparea chisturilor maligne sau benigne, transmit reprezentanții instituției.

Medicii spun că în multe situații, pacienții se prezintă destul de târziu la medic. Asta pentru că formațiunile tumorale maligne sunt, la început, nedureroase și nu creează probleme.

Astfel de intervenții chirurgicale au loc, fără întrerupere, din anul 2013 când a fost înființat compartimentul de Chirurgie orală și maxilo-facială, condus de către medicul primar Daniel Chișnoiu.

Compartimentul Chirurgie orală şi maxilo-facială funcționează în cadrul secției ORL. În cadrul acestui compartiment sunt abordate diferite tipuri de afecţiuni ale cavităţii orale, capului și gâtului, ce au nevoie de tratament chirurgical, între care: extirpare tumori faciale, tratamentul anomaliilor dento-maxilare, extirparea tumorilor intraorale, nazale, de la nivelul gâtului, variate tipuri de cancere din sfera maxilo-facială, traumatisme cranio-faciale, corectare cicatrici, infecţii în zona capului şi gâtului (abcese şi flegmoane ale gâtului şi feţei), malformaţii congenitale (despicături ale buzei şi gurii) etc.

Intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor canceroase ocupă un loc important în activitatea acestei specialități medicale de la nivelul SJU Alba Iulia.

Aceste operații au continuat și în vreme de pandemie. Sunt depistați pacienți care prezintă cancer la nivelul feței, cavității bucale (buze, limbă, planșeu bucal, mucoasă jugală, văl palatin etc.) gâtului sau altor zone ce țin de chirurgia orală maxilo-facială.

Ce trebuie să facă pacienții

Dr. Daniel Chișnoiu atrage atenția asupra importanței prevenției și în acest domeniu. Pacienții trebuie să se adreseze medicului de familie când văd sau simt cele mai mici anomalii sau leziuni la nivelul feței, cavității orale sau gâtului, deoarece depistarea bolilor în faze incipiente salvează vieți.

Un caz depistat din timp va face ca pacientul să beneficieze de o intervenție chirurgicală minim-invazivă, lipsită de riscuri.

De asemenea, tratamentele ulterioare vor fi mai puține, iar refacerea va fi mai rapidă. Situația medicală se complică dacă leziunea este mai extinsă, iar boala poate afecta alte organe vitale ale corpului.

”O patologie întâlnită în specialitatea noastră, de chirurgie orală și maxilo-facială, este patologia tumorală, atât tegumentară – tot ceea ce ține de tegumentele feței și gâtului, cât și mai ales patologia endo-orală și aici mă refer la formațiuni tumorale maligne la nivelul planșeului gurii, la nivelul limbii, la nivelul cerului gurii.

Ne intersectăm și cu tumori în zona amigdalelor, a pilierilor amigdalieni. Aceste formațiuni, nesesizate la timp, pot duce inclusiv la deces.

Din păcate, ne confruntăm și cu situații în care pacienții se prezintă destul de târziu la medic.

De ce? În primul rând pentru că formațiunile tumorale maligne sunt, la început, nedureroase și nu creează probleme.

Factorii favorizanți care duc la apariția cancerului la nivelul cavității orale, pe lângă fondul genetic, sunt fumatul, consumul de alcool distilat și igiena precară.

Astfel, la nivelul gurii pot apărea leziuni ulcerative, ca formă de debut a cancerului. Transmit tuturor să aibă grijă de sănătatea lor și să se adreseze medicilor, inclusiv celor de familie, când au cele mai mici bănuieli privind posibila apariție a unei boli”, a spus medicul primar în chirurgie OMF, Daniel Chișnoiu.

Intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor în chirurgia orală maxilo-facială pot dura de la 20-30 de minute, și până la 12-14 ore, în funcție de complexitatea cazurilor, a explicat dr. Daniel Chișnoiu.

În abordarea acestor afecțiuni se formează echipe mixte, din chirurgi OMF, chirurgi plasticieni, medici ORL, neurochirurgi, oncologi, în funcție de situație.

De asemenea, există o colaborare foarte bună cu medici chirurgi OMF din Sibiu, care vin la Alba Iulia, când există cazuri deosebite, în vreme ce dr. Daniel Chișnoiu se deplasează la Sibiu, când situația o impune, pentru cazuri similare.

Sursă: Biroul de presă al SJU Alba Iulia

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Duhoarea

    sâmbătă, 18.12.2021 at 16:41

    Tumoatea politica se poate indeparta undeva ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN1 Sebeș-Sibiu, la Apoldu de Sus. Copil de 3 ani rănit, după ce o mașină a ajuns în parapet. Trafic restricționat

Publicat

Un copil de 3 ani a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri dimineața pe DN1 Sebeș-Sibiu, la Apoldu de Sus. Se afla într-o mașină ce a ajuns în parapetul de pe marginea drumului.

Potrivit IPJ Sibiu, un autoturism condus de o femeie de 28 de ani, din Șelimbăr, a intrat în coliziune cu parapetul metalic de pe marginea părții carosabile.

Un echipaj ISU Sibiu a acordat îngrijiri medicale unei fetițe de circa 3 ani. Aceasta a fost transportată la CPU Luther, conștientă și contuzie la nivelul feței.

Accidentul s-a petrecut la intrare în Apoldu de Sus. Traficul rutier a fost restricționat temporar pe un sens, fiind dirijat de polițiștii rutieri.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Aproape 300 de câini fără stăpân au fost ridicați de pe străzile din Alba Iulia, în 2021. Câți au fost adoptați

Publicat

Aproape 300 de câini au fost preluați de pe domeniul public, în Alba Iulia, în anul 2021, transmite viceprimarul Marius Filimon. Dintre cei 289 de câini care au fost luați de pe stradă, sau de la cetățeni care nu îi mai întrețineau sau îi țineau în condiții improprii, 228 au fost adoptați sau revendicați de către stăpânii care i-au pierdut. 

Câinii au fost duși la adăpostul pentru cățeii fără stăpâni din Alba Iulia și nici unul nu a fost euatnasiat, cu excepția celor care erau grav bonavi, a mai transmis Filimon. 

În continuare câinii fără stăpân reprezintă o mare problemă la Alba Iulia, sau în alte orașe din țară.

”Una dintre problemele actuale ale orașelor o reprezintă câinii fără stăpân. Primăria Alba Iulia deține Adăpostul public pentru câini fără stăpân aflat pe str. Rogozului nr. 40. Pe parcursul anului 2021 au fost preluați un număr de 289 câini de pe domeniul public sau de la cetățeni aflați în imposibilitatea de a-i mai întreține.

Chiar dacă legea permite acest lucru, niciun câine aflat în adăpostul primăriei nu a fost eutanasiat, cu excepția cazurilor medicale.

Un număr de 228 de câini au fost adoptați și revendicați în anul 2021. Practic, aproape 80% dintre cățeii capturați și-au găsit sau și-au regăsit căminul.

Acest lucru a fost posibil prin parteneriatul excelent pe care îl avem cu asociațiile de protecție a animalelor, Prietenii lui Azor și Arche Noah Transilvania. Împreună am organizat campania de sterilizare a căinilor cu stăpân în cadrul căreia au fost sterilizați un număr de 217 câini.

Trebuie să amintesc și campania de promovare a adopțiilor din cadrul Târgului Apulum Agraria. În anul 2021 au fost făcute, de către ONG-uri, societăți comerciale sau persoane fizice, donații de peste 11 tone de hrană pentru animale și 2,8 tone de subproduse destinate hrănirii câinilor.

Principalele cauze ale prezenței câinilor pe domeniul public sunt: nesupravegherea care duce la înmulțirea necontrolată, abandonul de către proprietari, nerespectarea legislației privind microciparea, înregistrarea sau sterilizarea câinilor”, a scris Marius Filimon pe Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

De la 1 februarie românii vaccinați cu două doze nu vor mai avea acces în mall-uri. Certificatele Verzi își pierd valabilitatea

Publicat

De la 1 februarie certificatele verzi pentru românii vaccinați cu două doze își pierd valabilitatea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se va aplica și în România directiva UE care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de numai 9 luni de la încheierea vaccinării, care poate fi prelungită cu administrarea dozei booster.

Certificatele verzi ale românilor ccare au peste 9 luni de la vaccinarea completă vor expira din acel moment și nu vor mai putea fi folosite, de exemplu, la intrarea în mall sau în alte locuri unde sunt cerute pentru acces.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune și în România mecanismul european, pe care trebuie sa-l respectăm, o directivă a UE, în care valabilitatea acelui celebru certificat de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandrul Rafila, joi, la Europa FM.

Astfel, pentru toți cei vaccinați acum un an, la începutul campaniei de vaccinare, certificatele digitale nu vor mai fi valabile de la 1 februarie, dacă nu-și fac doza booster.

„Valabilitatea lor va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la incheierea vaccinării”, a confirmat ministrul Rafila,

Ministrul Sănătății a precizat că Guvernul va adopta un act normativ în acest sens până la 1 februarie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Programul de circulație al autobuzelor STP pentru luni, 24 Ianuarie 2022, în Zona Metropolitană Alba Iulia

Publicat

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătoririi  Micii Uniri din 24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române.

Astfel, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7  se va derula după cum urmează:

  •  24 ianuarie 2022 – program de duminică.

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, conform programului stabilit anterior.

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate