Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Opinii diferite despre privatizarea „Cupru Min” Abrud chiar și între liderii Opoziției. Atanasiu susține infuzia de capital privat, Dârzu și Negruț o vor la stat


Publicat

Anunţul Ministerului Economiei privind scoaterea la licitaţie, în 2012, a societăţii „Cupru Min” Abrud, care gestionează exploatarea de la Roşia Poieni, respectiv 60% din rezervele de cupru ale României a atras mai multe declaraţii politice din partea reprezentanţilor PDL, PSD şi PNL la nivelul judeţului Alba. În timp ce deputatul PDL Clement Negruţ şi preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu susţin că firma putea să rămână a statului român, dată fiind profitabilitatea acesteia, deputatul PNL Teodor Atanasiu a declarat, vineri, că la „Cupru Min” Abrud este necesară infuzia de capital privat.

Deputatul PNL, Teodor Atanasiu este de părere că la „Cupru Min” Abrud este nevoie de o investiţie de capital pentru a nu ajunge în insolvenţă şi, astfel, pentru a putea rămâne o firmă importantă pe piaţă. În această privinţă, statul român nu ar putea investi, ajutorul de stat fiind incompatibil cu regulile Uniunii Europene. Astfel, investiţiile trebuie făcute din domeniul privat, infuzia de capital privat devenind o acţiune obligatorie.

„În această societate, investiţia nu poate fi făcută decât fie prin privatizare, fie printr-o emisiune de acţiuni pe care să fie vândută în piaţa privată. Deci e nevoie de capital privat la această societate, obligatoriu”, a explicat deputatul Atanasiu.

De asemenea, acesta consideră că „Piaţa de capital este foarte labilă astăzi, investiţiile vin foarte greu, vinzi mult pe bani puţini şi cu condiţii foarte puţin prietenoase. Este o criză de capital care nu face propice privatizarea în niciun domeniu de activitate, dar mă tem că situaţia Cupru Min Abrud nu permite o prelungire prea mare a termenului până la care să fie făcută capitalizarea, astfel riscă să ajungă în insolvenţă şi apoi în lichidare.”

Privitor la poziţia preşedintelui PSD, Ioan Dîrzu, care a declarat că social-democraţii din Alba se opun vânzării „Cupru Min” Abrud, iar sindicatul din această societate va contesta licitaţia, deputatul Atanasiu a precizat că aceştia nu se împotrivesc privatizării, ci mai degrabă nerespectării legilor, deoarece „una este necesitatea pentru societate de a primi capital şi alta este procedura legală de ţinere a licitaţiei şi a transferurilor acţiunilor. Sindicatul nu se opune privatizării, ci încălcării legii, modului în care s-au făcut demersurile. Eu v-am spus despre necesitate, nu despre legalitate”, a concluzionat deputatul PNL.

Reamintim că Ioan Dîrzu a declarat, la săptămâna trecută, că societatea din Abrud a avut, în prima jumătate a anului, cel mai bun semestru din ultimii ani, raportând un câştig brut de 26 milioane lei (6,1 milioane euro), după ce vânzările au urcat la 75 milioane lei (17,6 milioane euro) şi că social-democraţii din Alba nu susţin privatizarea resurselor strategice ale României.

La rândul său, deputatul Clement Negruţ a precizat, într-o declaraţie anterioară, că singura problemă cu care se confrunta societatea erau datoriile istorice la furnizorul de energie electrică şi că privatizarea nu era necesară, iar firma putea să rămână a statului. „Şi alte firme, atât de stat, cât şi private au fost iertate de aceste datorii. Cred că, făcând un efort şi pentru Cupru Min, această firmă putea să rămână a Statului. Aceasta este o opinie personală, suntem deja într-o procedură de licitaţie. Cupru Min este o firmă foarte atractivă în momentul de faţă, atât din punct de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii minereului. Mai avem în jur de un milion de tone de zăcământ cuprifer, la un preţ care sare de 8.700 de dolari pe tonă”, a spus Negruţ. Acesta a explicat însă că societatea a fost scoasă totuşi la licitaţie, deoarece acolo nu s-au mai făcut recent investiţii majore nici în ceea ce priveşte tehnologia sau decopertarea zăcământului.

„Cupru Min” SA Abrud, la care acţionar în cotă de 100% este Ministerul Economiei va fi scos la licitaţie cu strigare, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OSPI). Licitaţia se va desfăşura în prima lună din 2012, cu preţul de pornire de 60.847.100 euro.

Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României. Capitalul social al companiei este de 24,18 milioane de lei. Compania a obţinut un profit de 18,8 milioane lei, în 2010, după ce, în 2009, a avut pierderi de 17,9 milioane lei. Producătorul de cupru din judeţul Alba are datorii istorice de 65 de milioane de lei la energia electrică, din care doar 5,5 milioane este consumul, restul de aproape 60 de milioane lei fiind penalităţi.

Andra TOTHDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte pentru examen. Teste de antrenament pe discipline, setul 7, publicate de minister

Publicat

examen test

Modele de subiecte Bacalaureat 2021: Setul 7 de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost publicat de Ministerul Educației.

Examenul național de Bacalaureat va fi în perioada 28 iunie – 1 iulie, probele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie. Competențele (probele orale) se echivalează.

Vezi și Modele de subiecte pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul 7:

Modele de subiecte / Teste pregătire – la Limba și literatura ROMÂNĂ – BACALAUREAT 2021:

Real tehnologic:

Test 7 Română Real-tehn

Uman/Pedagogic:

Test 7 Română Uman-ped

Modele de subiecte / Teste pregătire – la MATEMATICĂ – Bacalaureat 2021:

Matematică-informatică

Test 7 Mate-Info

Matematică – Științe ale Naturii

Test 7 Mate-Științe Nat

Matematică – Tehnologic

Test 7 Mate-Tehn

Matematică – Pedagogic

Test 7 Mate-Ped

Modele de subiecte / Teste pregătire – ISTORIE – Bacalaureat 2021:

Test 7 Istorie

Modele de subiecte / Teste de pregătire – ANATOMIE – Bacalaureat 2021:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a fost tâlhărit un bătran din Blaj, de doi bărbați din Mureș. Cei doi, plasați sub control judiciar

Publicat

Un bătrân din Blaj a fost tâlhărit de un tânăr de 18 ani și un bărbat de 42 de ani de ani din județul Mureș. Cei doi au fost prinși de polițiști, iar sâmbătă, procurorii din Blaj i-au plasat sub control judiciar. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 16 aprilie 2021, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat și reținut doi bărbați, de 18 și 42 de ani, din orașul Ungheni, județul Mureș, care sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie.

Se pare că, în dimineața zilei de 16 aprilie, aceștia l-ar fi abordat pe un bărbat, de 80 de ani, din Blaj, sub pretextul că-i oferă, gratis, mai multe oale, însă, la final, i-au solicitat suma de 300 de lei.

În momentul în care bărbatul și-ar fi scos banii din portofel, pentru a plăti, aceștia i-au luat, din mână, toți banii, respectiv suma de 1.200 de lei și au fugit de la locul faptei.

În cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie, reținuții au fost prezentați în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, care au dispus cercetarea lor sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Teste la Română, setul 7

Publicat

Ministerul Educației a publicat luni, 19 aprilie, setul 7 de teste de pregătire (modele de subiecte) pentru examenul de Evaluare Națională 2021, doar cele la Română.

Testele de pregătire pentru Matematică din setul 7 vor fi publicate marți, 20 aprilie, iar cele pentru Limba maternă – miercuri, 21 aprilie.

Baremele vor fi publicate vineri, 23 aprilie.

Vezi și Modele de subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: Toate testele de antrenament și baremele la Română și Matematică

Examenul se desfășoară în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

Teste de antrenament (modele de subiecte) pentru Evaluare Națională clasa a VIII-a – setul 7:

Teste/modele subiecte – Limba și literatura ROMÂNĂ – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 7 Română EN VIII 2021

Test 7 Română minorități EN VIII 2021

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursă: rocnee.eu (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Haine contrafăcute, confiscate de polițiști de la o firmă din Câmpeni. Reprezentantul socitetății, cu dosar penal

Publicat

Polițiștii de investigare a criminalității economice au ridicat articole vestimentare, în valoare de peste 6.000 de lei, susceptibile a fi contrafăcute, de la o societate comercială din Câmpeni unde erau expuse, pentru vânzare. Reprezentantul societății s-a ales cu dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, cu ocazia unui control efectuat vineri, 16 aprilie 2021, la o societate comercială din Câmpeni, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au identificat 113 articole de îmbrăcăminte care poartă însemnele unor mărci celebre, în legătură cu care reprezentantul societății comerciale nu a prezentat documente de provenienţă şi nici documente privind autenticitatea sau originalitatea produselor, existând suspiciunea că sunt contrafăcute.

Față de reprezentantul societății comerciale controlate, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs având o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, fapte prevăzute de art. 90 din Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, iar articolele de îmbrăcăminte, în valoare de 6.090 de lei, au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate