Connect with us
Advertisement

Eveniment

Opinii diferite despre privatizarea „Cupru Min” Abrud chiar și între liderii Opoziției. Atanasiu susține infuzia de capital privat, Dârzu și Negruț o vor la stat

Publicat

Anunţul Ministerului Economiei privind scoaterea la licitaţie, în 2012, a societăţii „Cupru Min” Abrud, care gestionează exploatarea de la Roşia Poieni, respectiv 60% din rezervele de cupru ale României a atras mai multe declaraţii politice din partea reprezentanţilor PDL, PSD şi PNL la nivelul judeţului Alba. În timp ce deputatul PDL Clement Negruţ şi preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu susţin că firma putea să rămână a statului român, dată fiind profitabilitatea acesteia, deputatul PNL Teodor Atanasiu a declarat, vineri, că la „Cupru Min” Abrud este necesară infuzia de capital privat.

Deputatul PNL, Teodor Atanasiu este de părere că la „Cupru Min” Abrud este nevoie de o investiţie de capital pentru a nu ajunge în insolvenţă şi, astfel, pentru a putea rămâne o firmă importantă pe piaţă. În această privinţă, statul român nu ar putea investi, ajutorul de stat fiind incompatibil cu regulile Uniunii Europene. Astfel, investiţiile trebuie făcute din domeniul privat, infuzia de capital privat devenind o acţiune obligatorie.

„În această societate, investiţia nu poate fi făcută decât fie prin privatizare, fie printr-o emisiune de acţiuni pe care să fie vândută în piaţa privată. Deci e nevoie de capital privat la această societate, obligatoriu”, a explicat deputatul Atanasiu.

De asemenea, acesta consideră că „Piaţa de capital este foarte labilă astăzi, investiţiile vin foarte greu, vinzi mult pe bani puţini şi cu condiţii foarte puţin prietenoase. Este o criză de capital care nu face propice privatizarea în niciun domeniu de activitate, dar mă tem că situaţia Cupru Min Abrud nu permite o prelungire prea mare a termenului până la care să fie făcută capitalizarea, astfel riscă să ajungă în insolvenţă şi apoi în lichidare.”

Privitor la poziţia preşedintelui PSD, Ioan Dîrzu, care a declarat că social-democraţii din Alba se opun vânzării „Cupru Min” Abrud, iar sindicatul din această societate va contesta licitaţia, deputatul Atanasiu a precizat că aceştia nu se împotrivesc privatizării, ci mai degrabă nerespectării legilor, deoarece „una este necesitatea pentru societate de a primi capital şi alta este procedura legală de ţinere a licitaţiei şi a transferurilor acţiunilor. Sindicatul nu se opune privatizării, ci încălcării legii, modului în care s-au făcut demersurile. Eu v-am spus despre necesitate, nu despre legalitate”, a concluzionat deputatul PNL.

Reamintim că Ioan Dîrzu a declarat, la săptămâna trecută, că societatea din Abrud a avut, în prima jumătate a anului, cel mai bun semestru din ultimii ani, raportând un câştig brut de 26 milioane lei (6,1 milioane euro), după ce vânzările au urcat la 75 milioane lei (17,6 milioane euro) şi că social-democraţii din Alba nu susţin privatizarea resurselor strategice ale României.

La rândul său, deputatul Clement Negruţ a precizat, într-o declaraţie anterioară, că singura problemă cu care se confrunta societatea erau datoriile istorice la furnizorul de energie electrică şi că privatizarea nu era necesară, iar firma putea să rămână a statului. „Şi alte firme, atât de stat, cât şi private au fost iertate de aceste datorii. Cred că, făcând un efort şi pentru Cupru Min, această firmă putea să rămână a Statului. Aceasta este o opinie personală, suntem deja într-o procedură de licitaţie. Cupru Min este o firmă foarte atractivă în momentul de faţă, atât din punct de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii minereului. Mai avem în jur de un milion de tone de zăcământ cuprifer, la un preţ care sare de 8.700 de dolari pe tonă”, a spus Negruţ. Acesta a explicat însă că societatea a fost scoasă totuşi la licitaţie, deoarece acolo nu s-au mai făcut recent investiţii majore nici în ceea ce priveşte tehnologia sau decopertarea zăcământului.

„Cupru Min” SA Abrud, la care acţionar în cotă de 100% este Ministerul Economiei va fi scos la licitaţie cu strigare, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OSPI). Licitaţia se va desfăşura în prima lună din 2012, cu preţul de pornire de 60.847.100 euro.

Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României. Capitalul social al companiei este de 24,18 milioane de lei. Compania a obţinut un profit de 18,8 milioane lei, în 2010, după ce, în 2009, a avut pierderi de 17,9 milioane lei. Producătorul de cupru din judeţul Alba are datorii istorice de 65 de milioane de lei la energia electrică, din care doar 5,5 milioane este consumul, restul de aproape 60 de milioane lei fiind penalităţi.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement