Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Organizația Mondială a Sănătații (OMS) spune că obezitatea a devenit o pandemie

Publicat

Obezitatea a atins proporții epidemice în Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Organizația lansează un avertisment dur, în timp ce un raport constată că obezitatea provoacă 200.000 de cazuri de cancer pe an în Europa și 1,2 milioane de decese pe an.

În primul studiu de acest fel din ultimii 15 ani, OMS arată că ratele de supraponderabilitate și obezitate au atins niveluri mortale și continuă să crească.

Potrivit raportului, citat de Mediafax, nicio țară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD) de a opri creșterea obezității până în 2025.

În Europa 59% dintre adulți și unul din trei copii de vârstă școlară sunt supraponderali sau obezi

Prevalența obezității în Europa este mai mare decât în orice altă parte a lumii, cu excepția Americii, potrivit raportului prezentat la Congresul european privind obezitatea.

Obezitatea este legată de o serie de alte boli, inclusiv complicații musculo-scheletice, diabet de tip 2, boli de inimă și cel puțin 13 tipuri de cancer.

Raportul a precizat că excesul de grăsime corporală duce la deces prematur și reprezintă un factor de risc major pentru dizabilități.

În întreaga regiune europeană a OMS, este probabil ca obezitatea să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, această cifră urmând să crească în următoarele decenii, se arată în raport. Pentru unele țări din regiune, se preconizează că obezitatea va depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit.

Dintre toate țările din Europa, primele locuri sunt ocupate de Israel, Malta, Turcia și Marea Britanie.

Raportul a constatat că bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate sau obezitate în general, deși în Europa sunt mai multe femei obeze (24%) decât bărbați (22%).

Persoanele obeze au fost afectate în mod disproporționat de pandemie

În perioada pandemiei au avut loc schimbări nefavorabile în ceea ce privește consumul de alimente și modelele de activitate fizică, care vor avea efecte de durată asupra sănătății oamenilor timp de mulți ani și care vor necesita eforturi semnificative pentru a fi modificate.

Cauzele obezității sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică.

Raportul a afirmat că factorii de mediu specifici vieții în societățile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea, cum ar fi vânzarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii și proliferarea jocurilor sedentare online.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că redresarea epidemiei de obezitate în Europa este încă posibilă: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem schimba traiectoria obezității”.

În raport se cere un angajament politic la nivel înalt pentru combaterea obezității, alături de măsuri precum taxe pe zahăr pentru băuturile zaharoase și subvenții pentru alimente sănătoase.

Potrivit raportului, trebuie să se pună capăt comercializării de alimente nesănătoase către copii.

Alte măsuri menționează:

  • limitarea „proliferării punctelor de vânzare de mâncare de tip take away”
  • etichetarea corespunzătoare a alimentelor pentru copii
  • introducerea în lege a standardelor nutriționale pentru alimente în medii precum grădinițele.

sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax