Eveniment
Orionidele: ploaie de meteoriți vizibilă pe cerul României. Când va avea loc punctul maxim al fenomenului astronomic
Orionidele: ploaie de meteoriți vizibilă pe cerul României. Acest fenomen astronomic are loc anual. Ploaia anuală de meteoriți numită Orionide, este cauzată de cea mai faimoasă rocă spațială din lume – cometa Halley.
Această cometă este una dintre cele mai faimoase. A fost primul obiect căruia i s-a calculat perioada de rotație în jurul Soarelui. A fost descoperită de G. Dorffel, la data de 15 august 1682.
Corpul părinte poartă numele astronomului care a calculat perioada acesteia de rotație în jurul Soarelui, Edmund Halley, potrivit astro-urseanu.ro.
Orionidele: ploaie de meteoriți vizibilă pe cerul României. Când va avea loc punctul maxim al fenomenului astronomic
Ploaia de meteoriți a început în data de 26 septembrie și va continua până în data de 22 noiembrie. Momentul în care vom putea vedea cel mai bine Orionidele este noaptea dintre 20 și 21 octombrie, scrie Forbes. Acestea pot fi văzute în orice noapte cu cer senin de pe durata fenomenului, însă momentul cel mai bun îl constituie punctul maxim.
Vezi și: Draconide: ploaie de meteori la începutul lui octombrie. Fenomen astronomic pe cerul României
În timpul unui astfel de fenomen astronomic pot fi văzuți de regulă 20 de meteoriți pe oră, în apropierea punctului maxim. Cu toatea acestea, au existat ani în care numărul acesta a crescut la 50-75 meteoriți pe oră.
Ploaia de meteori Orionide este cauzată de praful și resturile lăsate în sistemul solar interior de cometa Halley (1P/Halley), care a traversat ultima dată sistemul solar interior în 1986 și va reveni în 2061. În prezent aceasta se află în constelația Hydra, potrivit The Sky Live. Adevăratele „stele căzătoare” vor lovi atmosfera Pământului la aproximativ 41 de mile pe secundă.
Cometa Halley este responsabilă pentru două ploi anuale de meteoriți – Orionidele din octombrie și Perseidele din mai.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News